Cât au costat noile parcometre din București și cum se folosesc. Există un tip de mașini care pot staționa gratuit oriunde în Capitală

Cât au costat noile parcometre din București și cum se folosesc. Există un tip de mașini care pot staționa gratuit oriunde în Capitală

Municipalitatea a „inventat” noi locuri publice de parcare – în special în centrul orașului, a renunțat în mai multe zone la taxatorii fizici și a decis achiziționarea a 300 de parcometre inteligente.

În decembrie anul trecut au fost montate primele 100, în prezent pe străzi sunt 280 instalate. Dar nu toate și funcționale. 

„Procesul de cablare la rețea va mai dura câteva zile, apoi acestea vor intra în uzul cetățenilor”, spun cei din administrația locală.

7.300 de euro pentru un parcometru

Proiectul de modernizare a fost propus încă din iulie 2022, atunci când Libertatea a scris despre planurile Companiei Municipale Parking București (CMPB). 

Conform informațiilor celor de la CMPB, un singur parcometru a costat 7.300 de euro, investiția ajungând în total la 2,2 milioane de euro pentru achiziția celor 300 de parcometre.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a scris zilele trecute pe Facebook despre noile parcometre, precizând că „reprezintă cea mai nouă modalitate de plată, prin care bucureștenii pot achita parcarea simplu și rapid, fără taxe suplimentare”.

Cum se plătește la noile aparate din București?

Primul pas de plată al parcării reprezintă introducerea numărului de înmatriculare al mașinii. 

Apoi fiecare șofer trebuie să aleagă durata pe care o estimează. De la o oră, acesta fiind intervalul minim de plată, până la 12 ore, dar și abonamente pentru o zi sau pentru o lună. Tarifele sunt diferite pentru fiecare zonă.

2,5 lei pe oră

costă cea mai ieftină parcare în București (zona 2), 5 lei pentru un loc în zona 1 și 10 lei pentru o oră petrecută în zona 0, adică în centrul orașului.

După aprobarea plății, șoferul trebuie să aleagă dacă dorește tipărirea chitanței sau să o primească pe adresa de e-mail pe care o introduce în sistem.

La parcometre, plata doar cu cardul

Singura modalitate de plată la aceste parcometre este doar cu cardul! Fizic sau virtual de pe telefon sau smart watch. Nu există variantă de a se achita plata parcării cu bani lichizi, ceea ce a adus numeroase plângeri pe rețelele de socializare. 

Taxa de parcare se poate plăti și prin:

SMS-ul către numărul 7458. Acesta trebuie să conțină doar numărul de ore (sau o zi) pentru care doriți să plătiți parcarea și numărul de înmatriculare al mașinii, fără a mai fi nevoie de confirmare.
Online, prin intermediul aplicației Parking București și al altor aplicații partenere.
De asemenea, serviciul e disponibil și prin platforma Ghișeul.ro.

Cine nu achită taxa de parcare poate primi o amendă de 200 de lei și imobilizarea autovehiculului până la plata sancțiunii.

„Potrivit statisticilor Companiei Municipale Parking, procentul de utilizare a formelor digitale de plată a crescut în ultima perioadă cu 80%, ceea ce înseamnă că șoferii bucureșteni preferă să apeleze la acest tip de aplicații”.

Nicușor Dan, primar general București:

Mașinile-inspector, spaima rău-platnicilor

Odată cu introducerea parcometrelor pentru plata parcării, vor exista mașini speciale ale Companiei Municipale care vor scana numerele de înmatriculare ale autovehiculelor și vor face instant verificarea a acestora în sistem.

Oficialii Companiei Municipale Parking București au întocmit un raport de specialitate în urmă cu doi ani și-și propuneau achiziția a 20 de „mașini-inspector”. 

Vorbim de un „automobil cu motor electric destinat deplasării eficiente între parcări a inspectorilor, în vederea activităților de monitorizare, verificare și emitere de sancțiuni contravenționale”. 

Cum poți parca gratuit în București

În ceea ce privește mașinile electrice și cele echipate cu motorizări hibride (hibride clasice și plug-in hybrid), acestea pot fi parcate oriunde, fără ca posesorii acestora să fie obligați să achite tariful. Parcarea gratuită pe locurile administrate de Primăria Municipiului Bucureşti este deocamdată valabilă până la finalul anului 2024.

Totuși, pentru a beneficia de gratuitate, cei care dețin un astfel de automobil trebuie să-l înregistreze în Registrul informatic al mașinilor electrice şi hibride, care este ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *