Cât de periculoase sunt băuturile energizante

Cât de periculoase sunt băuturile energizante

Băuturile energizante au devenit în ultimii ani o prezență obișnuită în viața de zi cu zi a multor persoane, mai ales în rândul celor care își doresc să reziste când nu au timp să doarmă sau atunci când sunt foarte stresați. 

Consumul în exces al acestor „poțiuni magice” sau în combinație cu băuturile alcoolice poate avea consecințe grave asupra sănătății. De aceea, în multe țări din Europa a fost interzisă comercializarea acestor băuturi.

Din ianuarie 2024, magazinele din România nu mai au voie să vândă băuturi energizante minorilor, în timp ce Lituania a fost prima țară care a interzis comercializarea energizantelor către minorilor în urmă cu aproximativ un deceniu.

De asemenea, țări precum Danemarca și Norvegia s-au alăturat inițiativei și interzic vânzarea acestor din cauza conținutului ridicat de cofeină. În cele ce urmează îți vom spune ce sunt băuturile energizante și care sunt pericolele la care te expui dacă le consumi.Partea superioară a formularului

Ce sunt băuturile energizante

Băuturile energizante sunt promovate la scară largă ca fiind produse cu un gust și ambalaj atrăgătoare. Acestea conțin o serie de ingrediente precum cafeină, taurină, vitamine din complexul B și alte substanțe care oferă un plus de energie, sporesc vigilența mentală și performanța fizică și îmbunătățesc concentrarea, aflăm de pe site-ul Centrului Național pentru Sănătate Integrativă și Complementară (NCCIH).

Acestea sunt adesea consumate de persoanele care au nevoie de „un impuls de energie” pentru putea face față unor activități intense, cum ar fi învățatul pentru examene, condusul pe distanțe lungi sau munca peste program. Alături de multivitamine, energizantele sunt cel mai popular supliment alimentar care poate fi consumat mai ales de către adolescenți și adulții tineri. Studii recente au relevat că bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani consumă cele mai multe băuturi energizante, în timp ce aproape o treime dintre adolescenții între 12 și 17 ani le consumă în mod regulat.

Concluziile unui studiu realizat de Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară în 16 țări ale Uniunii Europene arată că  68% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani au consumat energizante. Până acum mai multe țări au reglementat consumul acestor băuturi.

De câte tipuri sunt băuturile energizante

Există două tipuri de băuturi energizante. Unul este comercializat în recipiente similare ca dimensiuni cu cele ale băuturilor răcoritoare, cum ar fi o sticlă sau o doză de 450 ml. Celălalt tip, care este denumit „energizant”, este vândut în recipiente mici cu o capacitate de 60 până la 75 ml de lichid concentrat.

Cofeina este unul dintre ingredientele importante în ambele tipuri de băuturi energizante, la niveluri de 70 până la 240 mg într-o băutură de 475 ml și, respectiv 113 până la 200 mg într-un shot de energizant. Spre comparație, o cutie de cola de 350 ml conține aproximativ 35 miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea de 225 ml conține aproximativ 100 mg. De asemenea, băuturile energizante pot conține și alte ingrediente, cum ar fi guarana (n.n. – plantă bogată în cafeină, uneori denumită cacao braziliană), zaharuri, ginseng, glucuronolactonă, yohimbe, L-carnitină și portocală amară (portocala de Sevilla), mai scrie sursa citată anterior.

Cum funcționează băuturile energizante

Felul în care acționează băuturile energizante asupra corpului uman este strâns legată de conținutul de cofeină și de taurină. Cofeina este un ingredient comun care se regăsește în alimente și băuturi, precum cafea, ceai, cola și ciocolată și este recunoscut pentru capacitatea de a stimula sistemul nervos central prin care dă o senzație de energie și de alertă.

Trebuie să știi că băuturile energizante au cantități diferite de cofeină. Spre exemplu, Red Bull conține 80 mg de cofeină, Monster 160 mg, în timp ce Prime Energy, Celsius de la PepsiCo și Fast Twitch de la Gatorade au cel mai ridicat conținut de cofeină, și anume 200 mg, potrivit Very Well Health. Spre comparație, cafeaua conține între 80 și 100 mg de cofeină. De partea cealaltă, taurina este un aminoacid sulfurat, care este sintetizat în mod natural de organism.

Cele mai importante surse alimentare de taurină sunt carnea, peștele, produsele lactate și este disponibilă și ca supliment alimentar. Taurina poate susține funcționarea creierului, inimii, ochilor și mușchilor, însă efectele pe care le are dacă este consumată în băuturile energizante poate avea efecte nocive asupra sănătății noastre. Combinația de cafeină și taurină poate crea o senzație de trezire rapidă și poate îmbunătăți temporar starea de alertă.

De asemenea, o mare parte din „energia” care este asociată cu consumul de băuturi energizante este derivată și dintr-o cantitate masivă de zahăr. Spre exemplu, într-o doză de 250 ml de energizant există aproximativ 27,5 grame de zahăr, adică o valoare energetică de 112,5 kcal. Această cantitate este echivalentul a șapte cuburi de zahăr, în timp ce medicii recomandă cel mult 38 de grame într-o zi obișnuită.

Consumul de băuturi energizante dăunează grav sănătății

Specialiștii din domeniul nutriționist avertizează asupra faptului că, dacă sunt consumate pe termen lung, băuturile energizante pot provoca o serie de tulburări de atenție sau de somn, precum și probleme cardiovasculare și chiar depresie. O singură doză de băutură energizantă conține echivalentul a patru cești de cafea, în timp ce medicii recomandă adulților să limiteze consumul de cafea la cel mult două cești pe zi. În același timp, conținutul de cafeină, taurină, vitamine din complexul B, ginseng, aminoacizi, zahăr și alte substanțe care dau un impuls de energie pot avea efecte nocive asupra organismului. Mai mult decât atât, băuturile energizante conțin cafeină combinată cu îndulcitori precum siropul de fructoză sau siropul de porumb, un amestec care este de obicei asociat cu apariția obezității sau a bolilor cardiovasculare. În timp ce adulții pot consuma în condiții de siguranță până la 400 de miligrame de cofeină pe zi, tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani nu ar trebui să depășească 100 de miligrame, precizează experții în domeniu. Totodată, copiii sub 12 ani nu ar trebui să consume deloc aceste băuturi.

Ce efecte are consumul în exces de băuturi energizante

Medicii atrag atenția asupra faptului că un consum al băuturilor energizante în cantități prea mari poate să provoace o serie de probleme de sănătate, cum ar fi creșterea presiunii arteriale sau cu cea a conținutului de zahăr în sânge. Mai mult decât atât, persoanele care suferă de afecțiuni cardiace nu ar trebui să bea astfel de lichide, relatează site-ul Sfatul Medicului. Totodată, dacă o persoană sănătoasă din punct de vedere clinic consumă des și în exces băuturi energizante se poate confrunta cu o creștere a riscului de apariție a unor boli de inimă. Iată în continuare și alte efecte pe care le pot avea băuturile energizante asupra organismului:

provoacă insomnii, iritabilitate și chiar depresie.
conțin de obicei între 3 și 8 E-uri, substanțe care pot dăuna grav sănătății.
consumate în exces, acestea pot provoca apariția unor probleme gastrice și neurologice.
amplifică acțiunea alcoolului și sporesc efectele fumului de țigară.
împiedică acțiunea calciului motiv pentru care nu sunt recomandate în adolescență.
din cauza conținutului de cofeină, consumul excesiv poate duce la anxietate sau palpitatii, aritmii și hipertensiune.
printre efectele adverse ale băuturilor energizante se numără și efectul diuretic al cofeinei, care duce la deshidratare. În combinație cu zahărul, gradul de deshidratare este și mai ridicat.
doză de băutură energizantă conține 27,5 g de zahăr, cantitate care poate încetini evacuarea gastrică provocând instalarea deshidratării.
zahărul combinat cu cofeina duc la o cădere energetică atunci când efectul băuturii dispare, ceea ce face să fie periculoase pentru persoanele diabetice sau pentru cei cu variații ale glicemiei.

Ce se întâmplă dacă renunți la băuturile energizante

În primele 24 de ore după ce consumi o doză de băutură energizantă corpul tău trece printr-o serie de schimbări interesante. Din primele zece minute, atunci când ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, până la ultimele 12 până la 24 de ore când încep să apară diverse simptome precum dureri de cap, iritabilitate și constipație. Spre exemplu, după zece minute, cafeina din băutura energizantă începe să-ți traverseze fluxul sanguin, crescând tensiunea arterială și pulsul.

De asemenea, în următoarele 15 până la 45 de minute, nivelul de cafeină din sânge va atinge vârful, ceea ce te face să fii mai alert și să îți crească capacitatea de concentrare. Așa cum spuneam, cafeina este un stimulent puternic deoarece blochează adenozina, substanța care este responsabilă de senzația de oboseală. „Acest lucru duce la o creștere rapidă a nivelului de energie și la eliberarea de dopamină în creier, ceea ce îți poate îmbunătăți starea de spirit, precum și nivelul de alertă”, așa cum spune doctorul Stuart Farrimond într-un interviu acordat celor de la The Daily Mail.

Mergând mai departe, în timp ce corpul tău absoarbe complet cafeina în primele 30-50 de minute de la consum, ficatul intervine pentru a regla nivelul de zahăr din sânge, procesând și eliminând o cantitate mai mare de zahăr. După aproximativ o oră, efectele cafeinei încep să se estompeze și poți experimenta o scădere a energiei și o senzație de oboseală, mai precizează publicația britanică, citând un studiu realizat de Personalize.co.uk.

De asemenea, este de așteptat să dureze între 5 și 6 ore pentru ca nivelul de cafeină din sânge să scadă la jumătate. Acest interval de timp poate fi mai mare în cazul femeilor care iau pastile contraceptive. Trebuie precizat că, în medie, cafeina ar trebui să fie complet eliminată din sânge după aproximativ 12 ore. Este important să menționăm faptul că femeile însărcinate nu ar trebui să consume băuturi energizante, iar dacă o fac, eliminarea cafeinei din organism poate dura mai mult. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul copiilor și adolescenților deoarece băuturile energizante pot cauza probleme comportamentale și anxietate.

Foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *