Cazinoul Constanța va fi redeschis în primăvara anului 2024

Cazinoul Constanța va fi redeschis în primăvara anului 2024

În iulie 2021 se punea problema sistării lucrărilor, devizul fiind depășit cu 40% după numai un an și jumătate de la startul renovării. Autoritățile centrale și locale declarau atunci că nu dispun de fonduri suplimentare, primarul Constanței, Vergil Chițac, considerând că „probabil ar fi fost mai ieftin să dărâme Cazinoul și să îl reconstruiască de la zero păstrând toate elementele de arhitectură”.

Până la urmă, Ministerul Dezvoltării a găsit resurse financiare pentru ca șantierul să funcționeze în continuare, dar pe parcursul lucrărilor au apărut situații neprevăzute, fiecare nouă cheltuială necesitând parcurgerea unor proceduri greoaie.

La subsol va fi un muzeu

„Din câte vedem cu toți, este într-un progres destul de bun pe vechiul contract. Urmează ca pentru o parte din lucrările care au reieșit în urma proiectului și după constatările făcute în momentul implementării acestor lucrări să fie realizată în o  procedură de achiziție care, de altfel, este în derulare.

Compania Națională de Investiții va face tot ceea ce stă în putere ca acest obiectiv să fie redat cât se poate de repede publicului. Înțeleg că anul viitor, începând cu luna aprilie, mai cel târziu, fiindcă lucrările suplimentare se vor întinde până în luna mai, vom avea un obiectiv care va fi finalizat și care va fi pus la dispoziția tuturor celor care fie sunt din Constanța, fie vor vizita Constanța”, a declarat Adrian Veștea, Ministrul Dezvoltării, care a confirmat că în subsolul clădirii va funcționa un muzeu și că celelalte spații vor fi rezervate activităților cultural-artistice.

Așadar, vizitatorii vor mai putea juca jocuri de noroc doar de pe telefonul mobil, pe site-uri precum cazinou online Mr Bit.

Proiectul nu a surprins de la bun început toate aspectele restaurării acestei construcții. Au trebuit să se facă reproiectări și dispoziții de șantier. Plecând de la primul deviz, s-au ajustat prețurile atât cât s-a putut legal și s-a ajuns la o valoare maximă care nu a acoperit toată construcția, ci numai 70%, a anunțat primarul Vergil Chițac.

Gradul fizic de execuție a lucrărilor este de circa 75%

Reprezentantul constructorului Aedificia Carpați, Petre  Badea, a declarat pentru Radio Constanța că gradul fizic de execuție a lucrărilor este de circa 75%. O parte dintre lucrări sunt în procedură de achiziție, pentru pardoseli, tâmplărie interioară și tâmplărie exterioară.

Inițial, constructorii și-au propus doar să restaureze pardoselile, dar, pentru că au trebuit refăcute planșeele din beton, au renunțat la plan. Acum se montează pardoseli din marmură decorativă, cu desene care imită plafoanele. Potrivit lui Badea, mai este mult de lucru în zona de est a Cazinoului, care este practic o ruină, consolidarea urmând a fi realizată până la sfârșitul acestui ani. Mai sunt patru saloane unde trebuie să se refacă decorațiunile, iar în „sala oglinzilor” trebuie consolidate planșeele.

Cazinoul din Constanța a fost ridicat în perioada 1904-1910, la inițiativa regelui Carol I. Pentru început, clădirea a fost proiectată în stil tradițional românesc  de arhitectul Petre Antonescu, dar ulterior primăria din Constanța a dat lucrarea arhitectului francez Daniel Renard care a ales stilul Art Nouveau. Edificiul a fost inaugurat în anul 1912.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *