CCR dă astăzi verdictul privind pensiile speciale, după sesizarea Curții Supreme

CCR dă astăzi verdictul privind pensiile speciale, după sesizarea Curții Supreme

Curtea Constituţională judecă astăzi, 26 iulie, de la ora 10.00, sesizările făcute de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la legea privind pensiile de serviciu și legea privind cumulul pensiei cu salariul, adoptate de Parlament în luna iunie.

Legea privind pensiile speciale a trecut de votul Parlamentului luna trecută, dar mai sunt doi pași de îndeplinit pentru banii europeni din PNRR: decizia Curții Constituționale și acordul Comisiei Europene.

Pe 26 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul reîntors la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate „generau deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior. În aceeași zi, Libertatea a scris că PNL și PSD au schimbat reforma pensiilor speciale pentru magistrați și militari, lăsându-i încă 5 ani să se pensioneze în condiții similare cu cele de acum.

Senatul a aprobat pe 28 iunie aceste amendamente, iar proiectul legii pensiilor speciale a fost adoptat în aceeaşi zi, decizional, de Camera Deputaţilor cu 209 voturi pentru, 27 împotrivă şi 17 abţineri.

Actul normativ se referă la calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul vizează pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043.

Liderii PSD și PNL au transmis că se așteaptă ca legea votată în Parlament să aibă articole care vor fi declarate neconstituționale. Amendamentul prin care magistrații și cei din sistemul de apărare sunt lăsați încă 5 ani să se pensioneze în condiții similare cu cele de acum poate ridica probleme în negocierile cu UE.

Pe 29 iunie, Curtea Supremă a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Legea privind pensiile de serviciu și legea privind cumulul pensiei cu salariul, adoptate de Parlament. Concret, sesizarea CCR înseamnă că legea pensiilor speciale nu va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis și nu se va aplica până când CCR se va pronunța privind constituționalitatea sa.

Reforma pensiilor speciale este vitală pentru cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *