Ce conține proiectul ordonanței prin care Guvernul vrea să-i oblige pe operatorii jocurilor de noroc să-și înregistreze veniturile în România

Ce conține proiectul ordonanței prin care Guvernul vrea să-i oblige pe operatorii jocurilor de noroc să-și înregistreze veniturile în România

România va putea acorda licențe pentru organizarea de jocuri de noroc doar firmelor care îndeplinesc cumulativ trei condiții, respectiv să aibă sediul în țara noastră, Uniunea Europeană sau Spațiul Economic European, să aibă un sediu permanent în România, iar veniturile sunt înregistrate în totalitate în țara noastră, arată un proiect de ordonanță de urgență prezentat de Hotnews.

Proiectul precizează că aceste condiții cumulative trebuie îndeplinite și de operatorii de jocuri de noroc online.

Concomitent, a dispărut prevederea prin care operatorii autorizați în alte state ale Uniunii Europene nu aveau nevoie de licență în România.

Firmele de pariuri care nu îndeplinesc aceste prevederi au 12 luni pentru a îndeplini condițiile.

Proiectul este motivat în preambul de lupta împotriva evaziunii fiscale și necesitatea protecției persoanelor vulnerabile.

Mai mulți bani la stat

Concomitent, documentul prevede că statul va prelua la buget 70% din veniturile din contribuții ale operatorilor, în vreme ce restul de 30% vor rămâne pentru finanțarea activității. Anterior, toți banii rămâneau la ONJN, iar maximum 30% urmau să fie folosiți pentru salariile angajaților.

Conform proiectului, urmează majorarea contribuțiilor pentru promovarea jocurilor de noroc responsabile social:

organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – de la 5.000 la 500.000 de euro anual
persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – de la 1.000 la 15.000 euro anual
jocurile la distanță monopol de stat clasa III – de la 5.000 de euro la 100.000 euro anual.
organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați aveau anterior o contribuție de 1.000 de euro anual, dar acum aceasta crește după cumurmează: 200.000 de euro pentru jocurile loto, 100 de euro anual pentru fiecare aparat la jocurile de videoloterie, 50.000 de euro anual pentru pariurile mutuale, 200.000 de euro pentru pariurile în cotă fixă, 100.000 de euro pentru pariurile în contrapartidă, 4.000 de euro pentru fiecare masă de joc în cazul cazinourilor și 5.000 de euro pentru poker.

Cresc taxele anuale

Concomitent, documentul prevede creșterea taxelor anuale de organizare a jocurilor de noroc:- Pentru jocurile loto cresc de la 135.000 de euro la 200.000 euro

– Pentru păcănele cresc de la 75.000 de euro la 150.000 euro

– Pentru cazinouri cresc de la 115.000 de euro la 150.000 de euro

Fără alcool la păcănele

Proiectul mai menționează că nu va mai fi posibilă servirea de băuturi alcoolice în cazul unităților cu jocuri de păcănele.

ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național, în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc.

În fine, documentul mai menționează că personalul și membrii Comitetului de Supraveghere al ONJN nu vor putea practica jocuri de noroc. Libertatea a scris recent despre cazul reprezentantului Fiscului în conducerea ONJN, care a câștigat în ultimii patru ani 120.000 de euro din pariuri.

Anunțul lui Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că vrea modificarea legislației în domeniul jocurilor de noroc, afirmând că nicio companie care nu are sediul în România nu va mai putea funcționa.

Ciolacu a mai acuzat că există presiuni din domeniul jocurilor de noroc. „E unul, Sorin, e una, Odeta, care ne tot caută prin interpuşi şi nu ştiu cum să mai ajungă la noi, să nu cumva să facem ordine, iar serverele acestor jocuri de noroc să fie în instituția Jocurilor de Noroc din România și nu în alte țări sau prin offshore-uri”, a spus Ciolacu la Hunedoara, în data de 29 septembrie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *