Ce este acidul mandelic şi cum ajută la îngrijirea tenului

Ce este acidul mandelic şi cum ajută la îngrijirea tenului

Acidul mandelic este unul dintre ingredientele principale în produsele pentru îngrijirea pielii. Descoperă ce este acidul mandelic și care sunt beneficiile folosirii acestuia!

Acidul mandelic este substanța chimică populară pentru utilizarea sa în produsele cosmetice pentru ten. Iată care sunt beneficiile pentru ten dacă folosești cremă cu acid mandelic.

Ce este acicul mandelic și cum acționează la nivelul tenului

Acidul mandelic aparține grupului de acizi alfa hidroxilici (AHA) și are efect exfoliant, regenerant și depigmentar asupra pielii.

Este ingredientul utilizat adesea în produsele cosmetice deoarece îmbunătățește aspectul și structura pielii, mai ales în caz de pete pigmentare, acnee, riduri, cloasmă sau pistrui. Acidul mandelic este un puternic antibacterian, dar acționează și anti-îmbătrânire și ca regenerant asupra pielii.

În natură, acidul mandelic se găsește în migdale amare, denumirea derivă din cuvândul german “mandel”, care înseamnă migdală.

Ferdinand Ludwig Winckler este farmacistul care l-a descoperit pentru prima oară, atunci când a extras acid mandelic din amigdalina, un extract de migdale amare.

Acidul mandelic are un efect blând asupra pielii și datorită masei moleculare mai mare, astfel că nu irită pielea așa cum pot acționa alți acizi.

Acidul mandelic acționează prin dizolvarea desmozomilor, legăturile proteice dintre cheratinocite, celulele stratum corneum, stratul superior al epidermei, și astfel ajută la exfolierea celulelor moarte și accentuează regenerarea cutanată.

Ce beneficii aduce acidul mandelic tenului

Acidul mandelic este un adjuvant pentru ten, deoarece stimulează producția de colagen, îmbunătățește fermitatea pielii și astfel previne apariția semnelor îmbătrânirii. Acidul acționează ca un ingredient ce accelerează reînnoirea celulară și dizolvarea legăturilor dintre celule.

Acidul mandelic este un ingredient ce acționează și împotriva germenilor responsabili de apariția acneei.

Utilizat ca un exfoliant chimic, acidul mandelic accelerează producția de noi celule și îi asigură pielii curățarea de care are nevoie, lăsând tenul cu o textură netedă și un aspect luminos.

Exfolierea chimică obținută cu ajutorul acidului mandelic poate ajuta și la estomparea petelor pigmentare de la suprafața pielii, nuanța tenului devenind mai uniformă după o perioadă de câteva săptămâni.

Acidul mandelic este un ingredient ce reglează producția de sebum, tratează acneea și previne apariția coșurilor.

Ce este acidul mandelic

Cum se folosește acidul mandelic

Produsele de îngrijire facială au în componență acid mandelic, în diferite concentrații, în funcție de tipul produsului.

Produsele de îngrijire care au în compoziție acidul mandelic pot fi folosite în rutina de seară, pentru îngrijirea tenului. Crema se aplică în cantități mici, după curățarea tenului, seara, și se lasă să pătrundă în piele. După aplicarea acidului mandelic, dar doar după ce serul a intrat în piele, se aplică și o cremă hidratantă.

Dacă folosești deja în rutina de îngrijire acid mandelic, atunci nu este necesar să incluzi mai multe tipuri de acizi, orice tip de acid AHA, sau produse care au efect exfoliant.

În caz contrar, folosirea mai multor tipuri de produse similare poate duce la exfolierea pielii în exces și apariția iritațiilor la nivelul tenului, roțeață, arsuri sau usturimi, și sensibilitate.

În timpul unui tratament de exfoliere cu acid mandelic, pielea trebuie protejată de razele UVA ȘI UVB.

Posibile reacții adverse ale acidului mandelic

Așa cum este valabil pentru orice produs destinat îngrijirii tenului, și în cazul produselor ce au la bază acid mandelic, pot exista reacții adverse nedorite.

De regulă, acizii sunt considerați duri pentru piele, datorită rolului de exfoliere pe care îl au și din această cauză pot apărea reacții adverse precum înroșirea pielii şi, senzație de usturime la nivelul tenului.

Este recomandat, pentru a diminua riscurile apariției efectelor adverse, să discuți cu medicul dermatolog specialist, și ulterior să testezi produsul pe o suprafață mica a pielii. În felul acesta vei putea observa dacă produsul se potrivește tipului tău de ten și dacă este recomandat să continui să îl folosești.

Ce sunt acizii AHA și BHA

Există două tipuri de acizi care se regăsesc în produsele cosmetice, dar și în tratamentele dermatologice de specialitate, și anume:

Acizii alfa-hidroxi (AHA);
Acizii beta-hidroxi (BHA).

Ambele tipuri sunt acizi ce au principala întrebuințare de exfoliere a pielii. Se regăsesc ca ingrediente principale în produse de îngrijire precum: creme hidratante, demachiante, măști de față sau scrub-uri pentru exfolierea tenului.

Acizii Alfa-hidroxi sunt solubili în apă, în timp ce acizii beta-hidroxi sunt solubili în ulei. Astfel că, BHA pot pătrunde mai adânc în piele pentru a îndepărta celulele moarte de la nivelul tenului și excesul de sebum, spre deosebire de AHA.

AHA acționează prin reducerea concentrației ionilor de calciu din piele, iar asta duce la eliminearea celulelor pielii de la suprafață.

Ambii acizi, atât AHA, cât și BHA, au efect exfoliant, iar folosirea ambelor tipuri în același timp poate duce la uscarea pielii și chiar apariția iritațiilor. Astfel, recomandarea specialiștilor este aceea de a folosi alternativ acizii AHA și BHA.

Sursă info: healthline.com; medicalnewstoday.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Cât de sănătos este să consumi seminţe germinate

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *