Ce este, de fapt, „inima” de pe Pluto: Oamenii de știință au descoperit misterul de pe cea mai mică planetă

RMAG news

Oamenii de știință susțin că au rezolvat misterul din spatele formei inimii de pe suprafața lui Pluto, crezând că a fost formată de către planeta care a fost lovită de un obiect cu diametrul de peste 644 de kilometri.

Ce au descoperit cercetătorii despre Pluto

Această regiune enormă de pe suprafața planetei pitice, observată pentru prima dată în 2015 de către zborul navetei spațiale New Horizons a NASA, este numită Regio Tombaugh și a stârnit misterul astronomilor de ani de zile datorită formei și compoziției sale geologice stranii.

După cercetări extinse, oamenii de știință de la Universitatea Berna, Centrul Național de Competență în Cercetare (NCCR) PlanetS și Universitatea din Arizona spun că cred că partea sa vestică a fost creată de un obiect uriaș, lent, care a lovit Pluto la un unghi ciudat, după cum este detaliat într-un nou articol din Nature Astronomy.

Regio Tombaugh este cea mai mare caracteristică luminoasă de pe suprafața lui Pluto și măsoară aproximativ 1600 de km în diametru. A fost numită după astronomul Clyde Tombaugh, care a descoperit planeta în 1930. Partea vestică a inimii este numită Planitia Sputnik, care este cu câțiva km mai jos în altitudine decât împrejurimile sale și este acoperită cu gheață de azot, monoxid de carbon și metan. Această gheață reflectă lumina soarelui, apărând strălucitoare pentru observatorii de pe Pământ și se crede că impactul a cauzat această regiune.

Ce tehnologii au folosit

Aceste descoperiri indică faptul că această compoziția internă a lui Pluto diferă de ceea ce s-a crezut inițial, sugerând absența unui ocean subteran.

„Apariția luminoasă a lui Sputnik se datorează în principal faptului că este predominant umplută cu gheață albă de azot care se mișcă pentru a netezi constant suprafața. Acest azot cel mai probabil s-a acumulat rapid după impact datorită altitudinii mai scăzute,” a declarat autorul principal al studiului, Harry Ballantyne, cercetător la Universitatea Berna, într-o declarație.

Potrivit noului articol, coliziunea a avut loc sub un unghi de către un corp ceresc aproximativ de lățimea Californiei.

„Forma alungită a lui Sputnik sugerează cu tărie că impactul nu a fost o coliziune frontală directă, ci mai degrabă una oblică,” a spus coautorul Martin Jutzi, cercetător la Universitatea Berna, în declarație.

Cercetătorii au folosit software-ul de simulare Smoothed Particle Hydrodynamics (SPH) pentru a simula digital coliziunile cu Pluto, ajustând variabile precum compoziția atât a planetei, cât și a corpului care a lovit-o, precum și viteza și unghiul impactului. Aceste simulări au validat teoria cercetătorilor privind unghiul de impact înclinat și i-au ajutat să identifice compoziția probabilă a obiectului care a lovit.

Această viteză de impact lentă și unghiul ciudat au cauzat probabil forma ciudată a regiunii, deoarece un impact mai rapid și mai direct ar fi dus la un crater simetric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *