Ce înseamnă serviciul militar obligatoriu în Israel

Ce înseamnă serviciul militar obligatoriu în Israel

Israel este una dintre puținele țări din lume unde serviciul militar pe perioadă determinată este obligatoriu, serviciu care datează încă de la proclamarea independenței statului modern israelian, la 14 mai 1948. Această practică este considerată o componentă esențială a societății, dar mai ales a securității naționale în această țară. Și este și normal să fie așa dacă ne gândim la faptul că istoria Israelului a fost marcată de numeroase conflicte militare constante, ceea ce a făcut ca o forță armată puternică și foarte bine pregătită să reprezinte o mare necesitate. De altfel, specialiștii în domeniu spun că Israelul are una dintre cele mai puternice armate din Orientul Mijlociu, atât din punct de vedere al arsenalul militar, cât și al militarilor care fac parte din Forțele de Apărare.

Dacă vei întreba orice israelian ce reprezintă serviciul militar în Israel, cu siguranță ți se va spune că acesta este o obligaţie şi o datorie, dar şi un drept deopotrivă. Și asta pentru că serviciul militar este mai mult decât un simplu serviciu militar, este o datorie faţă de ţară şi o etapă importantă din viaţa oricărui cetățean a acestei țări. În cele ce urmează îți vom prezenta detalii legate de serviciul militar obligatoriu din Israel, cum ar fi durata sau cine este obligat să facă armata, precum și alte informații relevante.

Despre Armata Israelului

Armata israeliană (n.n. – în ebraică צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל, Tzva Hahagana LeIsrael, cu sensul de Forțele Armate de Apărare a Israelului, cunoscute sub acronimul צה”ל, Tzahal) reprezintă forțele militare ale statului Israel și este formată din forțele terestre, marina și aviația. Tzahal se află în subordinea Șefului de stat major, Ramatkal, care este un acronim pentru Rosh Hamatè Haklalí, cu gradul de general-locotenent (Rav Aluf) subordonat ministrului apărării din această țară. Șeful de stat major al Armatei Israelului este din anul 2019 Aviv Kohavi.

Armata israeliană (IDF) a fost formată din ordinul lui David Ben-Gurion la data de 26 mai 1948, la câteva zile după proclamarea independenței statului modern israelian. Aceasta era alcătuită din grupurile paramilitare Hagana, Irgun și Lehi. Tzahal a luat parte la toate conflictele militare în care a fost implicat Israelul, ceea ce a făcut ca armata israeliană să fie una dintre cel mai bine pregătite din lume, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia.

Ce durată are stagiul militar în Israel

În 1949, după înființarea Statului Israel, Legea Serviciului de Securitate a dat IDF autoritatea de a recruta orice cetățean israelian care a împlinit vârsta de 18 ani, serviciul militar fiind obligatoriu încă de atunci. Spre deosebire de cele mai multe dintre forțele armate care există în alte țări, inclusiv în România, armata israeliană este complet diferită din multe puncte de vedere.

Durata stagiului militar obligatoriu în Israel pentru femei este de minimum doi ani

Cel mai important dintre aspecte se referă la faptul că serviciul militar de aici este obligatoriu nu doar pentru bărbaţi, așa cum se întâmplă în multe state europene, ci și pentru femei. Potrivit legii amintite anterior, durata serviciului militar pentru bărbați era de 30 de luni, iar pentru femei 18 luni. Și asta, în pofida faptului că, potrivit unui ordin provizoriu din 10 ianuarie 1968, la serviciul obligatoriu s-au adăugat șase luni, ceea ce însemna că bărbații făceau 36 de luni, iar femeile „doar” 24 de luni.

Începând de anul trecut, durata minimă a serviciului militar în Israel este de doi ani și opt luni pentru toți bărbații. Există însă anumite situații în care unii bărbați fac patru luni suplimentare, ajungând, astfel, la un stagiu de trei ani. De partea cealaltă, durata stagiului militar obligatoriu în Israel pentru femei este de minimum doi ani, cu mențiunea că și aici există situații în care unele recrute fac opt luni suplimentare de serviciu. În structurile israeliene, 38% din totalul posturilor sunt ocupate de femei, iar 19% dintre acestea sunt în unitățile de artilerie.

Cine face stagiul militar în Israel

Proiectele de legi ale Forțelor de Apărare ale Israelului se aplică doar pentru cetățenii din trei etnii, și anume evrei (bărbați și femei), druzi (doar bărbați) și cerchezi (doar bărbați). Deoarece comunitățile de druzi și cerchezi sunt mai puțin populate, femeile din aceste etnii sunt scutite de serviciul militar. În schimb, femeile evreice nu sunt exceptate de la legile de recrutare, însă servesc, așa cum spuneam, doar doi ani, față de trei ani cât fac bărbații, mai precizează sursa citată.

Durata minimă a serviciului militar în Israel este de doi ani și opt luni pentru toți bărbații

Un sondaj realizat de Institutul pentru Democrație din Israel la sfârșitul anului trecut a constatat că aproape jumătate dintre evreii israelieni, mai exact 47%, sunt de acord cu încetarea recrutării obligatorii și transformarea Forțelor de Apărare a Israelului într-o armată profesionistă, în care tinerii să se poată înrola voluntar.

Cine este scutit de serviciul militar în Israel

Există și excepții, astfel că unii tineri din Israel pot fi scutiți de serviciul militar obligatoriu. Este vorba despre cei cu probleme de sănătate, convingeri religioase stricte sau din anumite motive legale. De asemenea, arabii musulmani și arabii creștini din Israel sunt scutiți de armată, însă atât bărbații, cât și femeile din oricare dintre aceste două grupuri pot să se înroleze voluntar, dacă doresc. Împreună, aceste grupuri constituie peste 30% din populația israeliană și, deoarece rata natalității lor este semnificativ mai mare comparativ cu cea a altor grupuri etnice din această țară, se estimează că vor reprezenta în jur de 60% din populația israeliană până în 2050. Implicațiile absenței continue a acestor grupuri din recrutarea militară israeliană nu pot fi ignorate, notează cotidianul Jerusalem Post.

De asemenea, evreii antisioniști Haredi au beneficiat în mod tradițional de o scutire de la satisfacerea serviciului militar. Acest lucru a fost posibil printr-un aranjament guvernamental special, denumit „Torato Umanuto”, care le permite tinerilor să-și urmeze studiile. Cu toate acestea, aranjamentul a devenit din ce în ce mai controversat în societatea israeliană, existând o nemulțumire tot mai mare față de comunitatea Haredi, care este din ce în ce mai numeroasă. Mai mult, există voci care spun despre evreii Haredi că „nu împărtășesc povara datoriei naționale”.

Ce vedete israeliene au făcut armata

Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, majoritatea tinerilor din România se gândesc fie să obțină permisul de conducere, fie să meargă la facultate. În schimb, în Israel, lucrurile stau cu totul altfel, și asta deoarece înrolarea în armată reprezintă o obligație și o datorie de mare însemnătate. Cum serviciul militar este obligatoriu în Israel, nici vedetele din această țară nu au scăpat de armată, înrolându-se la fel ca și cetățenii simpli.

Printre celebritățile din Israel care s-au înrolat în armată se numără și actrița Gal Gadot, cunoscută mai ales pentru rolul din filmul Wonder Woman. Fosta Miss Israel, ajunsă între timp la 38 de ani, și-a satisfăcut serviciul militar imediat după ce a absolvit liceul, timp de doi ani, fiind antrenor de lupte și instructor de gimnastică, potrivit site-ului Izzy. De altfel, atunci când a apărut în primul film Fast & Furious, Gal declara că experiența din armată „a pregătit-o” pentru cariera de la Hollywood. De asemenea, Omer Adam, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică pop din Israel, era deja celebru la vârsta de 18 ani, când a venit vremea să se înroleze în armată. El provine dintr-o familie în care toți membrii au servit în unități de elită din armata israeliană, însă, cu toate acestea, Omer nu a respectat „tradiția” familiei și a continuat în paralel cu cariera muzicală. Omer a optat în armată pentru o poziție de ariergardă în Corpul de Tehnologie și Întreținere. Un alt personaj foarte popular în Israel, care a făcut stagiul militar de trei ani, este actorul și scenaristul Lior Raz. Cel supranumit „James Bond israelian” s-a înrolat în armată, în unitatea de elită antiteroristă Duvdevan, iar după ce a terminat armata, Raz a creat serialul „Fauda”. Acesta a fost foarte bine primit de criticii de film, fiind bazat pe experiențele sale din armată. El continuă să retrăiască zilele sale militare, fiind protagonist și în acest serial.

Câți militari israelieni luptă în Fâșia Gaza

Odată ce și-au încheiat stagiul obligatoriu, toți evreii devin rezerviști și rămân eligibili pentru a fi chemați în caz de război până la împlinirea vârstei de 40 de ani. Așa stau lucrurile și în cazul conflictului militar actual din Gaza.

Din momentul în care Israelul a fost atacat de Hamas, autoritățile israeliene au recrutat peste 350.000 de rezerviști pentru a lupta în teritoriul palestinian. Totalul reprezintă mai bine de 3% din populația țării, care numără în jur de 9,17 milioane de oameni, scrie site-ul SBS. Aceștia s-au alăturat celor aproximativ 150.000 de militari angajați în cadrul armatei israeliene, astfel că forțele armate israeliene au abordat războiul cu o forță armată de jumătate de milion de soldați. Armata israeliană a anunţat că, de la începutul războiului, 44 de soldați israelieni și-au pierdut viața în cele două luni de lupte violente în Fâșia Gaza.

Vezi şi curiozități despre Israel, lucruri mai puțin știute despre „Țara Sfântă”!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *