Ce investigații trebuie să faci dacă ai probleme digestive?

Ce investigații trebuie să faci dacă ai probleme digestive?

Pentru a putea stabili în mod corect un anumit diagnostic de tulburare digestivă, medicul specialist va analiza simptomele cu care un pacient se confruntă, va recomanda realizarea unor analize specifice și va efectua o serie de evaluări suplimentare, ce pot include unele teste de imagistică sau alte tipuri de procedură medicală.

Diagnosticarea corectă a unei astfel de afecțiuni determină stabilirea unui tratament adaptat problemei de sănătate a pacientului. Așadar, vorbim despre un impact semnificativ asupra prognosticului de vindecare pe care medicul îl poate oferi. Descoperă principalele investigații recomandate de specialiști, în astfel de cazuri.

1. Examinări ale mostrelor de scaun recoltate

Aceste investigații pot fi necesare în cazul în care pacienții se confruntă cu simptome precum: 

crampele abdominale;
durerile de stomac persistente;
senzația de greață persistentă; 
prezența mucusului în scaun; 
prezența sângelui în scaun;
episoade febrile și vărsături. 

Teste și investigații pe care specialistul le poate recomanda:

Testul imunochimic fecal (FIT)

Acest test de screening pentru stabilirea diagnosticului de cancer de colon are ca scop testarea sângelui prezent în mostra de scaun prelevată (simptom precoce al acestui tip de cancer). Alături de alte evaluări recomandate de un medic gastroenterolog, testul imunochimic fecal (FIT) poate ajuta la depistarea acestei afecțiuni oncologice într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul specific poate avea mai mult succes. 

Coprocultura cu antibiogramă / antifungigramă 

Test de laborator realizat pe mostra de scaun recoltată, pentru identificarea diferiților agenților patogeni: 

Salmonella spp;
Shingella spp;
E.col enteropatogen; 
Klebsiella spp;
Candida albicans;

Acești agenți patogeni pot cauza apariția unui spectru variat de boli gastrointestinale, atât la persoane adulte, cât și la copii sau bebeluși. De asemenea, coprocultura reprezintă examinarea-standard pentru diagnosticarea sindromului diareic infecțios, posibil cauzat de bacterii, virusuri, fungi sau paraziți. Alături de această testare, evaluarea simptomelor pacientului și aflarea altor factori importanți (ex – durata manifestării simptomelor sau alte probleme de sănătate) permit stabilirea corectă a unui diagnostic.  

2. Teste de imagistică pentru afecțiuni digestive

Analiza imagistică îi permite specialistului să observe în detaliu modificări de natură morfologică, leziuni sau posibila dezvoltare a unor formațiuni tumorale.  

Studiul tranzitului colorectal 

Acesta este un test de imagistică realizat cu ajutorul razelor X aplicate la nivel abdominal, pentru a se observa tranzitul alimentelor la nivelul colonului. Pacientul va ingera capsule ce conțin markeri vizibili pe radiografie, urmând să consume pentru testare o dietă bogată în fibre. 

Tomografia computerizată (CT)

Test de analiză imagistică ce permite obținerea unor imagini mult mai bune, din punct de vedere calitativ, decât cele obținute cu ajutorul radiografiilor abdominale. 

Defecografia 

Acest examen radiologic permite evaluarea mecanismului defecării. Defecografia permite analizarea anatomiei şi funcţiei anorectale, a colonului, a planşeului pelvin, oferind informații importante despre principalele etape ale procesului de defecaţie. De regulă, este efectuată după realizarea altor evaluări medicale pentru problemele digestive, precum endoscopia sau examenul radiologic al tubului digestiv cu substanță de contrast. 

Examinarea radiologică pe baza substanței de contrast

Înghițitura și clisma cu bariu sunt proceduri medicale pentru investigarea unor posibile afecțiuni digestive. Aceste examinări sunt complementare cu realizarea unor radiografii, pentru a se putea identifica îngustări sau obstrucții ale:

esofagului, stomacului și duodenului (în cazul înghițiturii cu bariu);
rectului, intestinului gros și extremității inferioare a intestinului subțire (în cazul clismei cu bariu). 

Investigația RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară)

Această metodă investigativă asigură obținerea unor imagini anatomice 3D. Testarea nu este dureroasă și nu expune pacientul la radiații. Deoarece RMN-ul se realizează prin poziționarea pacientului într-un spațiu al echipamentului de forma unui tunel, acesta se poate confrunta cu o senzație de claustrare. La recomandarea medicului specialist, i se poate administra un sedativ ușor, pentru a-l ajuta să se relaxeze. 

Ecografia

Test imagistic realizat cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvență, pentru a se obține imagini ale vaselor de sânge, țesuturilor și organelor. 

Colangiopancreatografia RMN

Cu ajutorul acestui tip de investigație RMN, specialistul poate observa anumite semne ale bolilor ce afectează vezica biliară, căile biliare, pancreasul și canalele pancreatice.  

Scintigrafia de golire gastrică

În timpul acestei evaluări, pacientul va consuma alimente ce conțin un anumit radioizotop, substanță ușor radioactivă de contrast. Doza de radiații foarte mică, determinată de ingerarea sa, nu este dăunătoare. Specialistul poate observa astfel tranzitul alimentelor prin stomac, în timp pacientul stă întins. Investigația este esențială pentru stabilirea diagnosticului de gastropareză.

3. Investigații endoscopice pentru determinarea unui diagnostic

Cele mai frecvente investigații endoscopice, realizate cu scopul identificării unor posibile probleme digestive, sunt următoarele: 

Colonoscopia 

Această procedură medicală endoscopică are ca scop identificarea unor posibile anomalii, leziuni sau modificări morfologice, la nivelul mucoasei intestinului gros sau a colonului. De asemenea, cu ajutorul unei colonoscopii pot fi depistate aceleași probleme și la nivelul zonei rectale. Este una dintre cele mai comune opțiuni pentru screening-ul cancerului colorectal.

Endoscopia digestivă superioară (Gastroscopia) 

Permite vizualizarea în timp real a unor imagini din esofag, stomac și duoden. Cu ajutorul unui endoscop, pătruns în corp prin cavitatea bucală a pacientului, pot fi, de asemenea, introduse instrumente specifice pentru realizarea altor proceduri medicale (ex: pentru prelevarea unei mostre de țesut în vederea realizării unei biopsii). 

Sigmoidoscopia

Testare endoscopică realizată cu scopul de a verifica interiorul anumitor părți ale intestinului gros. Sigmoidoscopia îi poate oferi specialistului informații utile, privind cauzele apariției unor simptome cu care pacientul se poate confrunta: episoade diareice recurente, dureri abdominale, constipație, sânge sau mucus în scaun etc. Sigmoidoscopul – un tub prevăzut cu o cameră și o sursă de lumină – este introdus în intestin prin rect, pentru a detecta polipi, tumori, hemoroizi sau alte afecțiuni ale rectului și sigmoidului.

4. Alte examinări specifice spectrului de afecțiuni digestive

Pentru acuratețea diagnosticului și în funcție de particularitățile cazului respectiv, medicul specialist ar mai putea recomanda și alte investigații:

testul respirator – pentru depistarea infecției cu Heliobacter pylori;
manometria anorectală – pentru evaluarea funcției anorectale și a sensibilității rectale; este, de asemenea, utilă pentru diagnosticarea bolii Hirschsprung;
manometria esofagiană – pentru evaluarea mușchilor esofagieni; testare utilă pentru diagnosticarea bolii de reflux esofagian;
monitorizarea pH-ului esofagian – pentru evaluarea acidității din interiorul esofagului; testare utilă în diagnosticarea bolii de reflux esofagian; 
testarea cu videocapsulă endoscopică – pentru evaluarea intestinului subțire, utilizată ca alternativă pentru colonoscopie sau gastroscopie;
manometria gastrică – pentru evaluarea activităților electrice și musculare de la nivelul stomacului.

Acestea sunt principalele investigații recomandate de medicul specialist, pentru diagnosticarea unor probleme de sănătate din spectrul afecțiunilor digestive. Este important să reții faptul că acest articol are un rol pur informativ, de aceea, nu trebuie să înlocuiască evaluarea medicală de specialitate. 

Programează-te acum pentru o consultație gastroenterologică în cea mai apropiată locație din Grupul MEMORIAL Healthcare, pentru a beneficia de investigații adaptate nevoilor tale medicale. Reține că o evaluare corectă are un impact semnificativ asupra succesului generat de tratamentul pe care îl recomandă medicul gastroenterolog. 

BIBLIOGRAFIE: 

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/digestive-diagnostic-procedures

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *