Ce poate însemna o victorie a Rusiei pentru Ucraina: „O teroare în masă de o amploare nemaiîntâlnită în Europa, de la epoca totalitară”

Ce poate însemna o victorie a Rusiei pentru Ucraina: „O teroare în masă de o amploare nemaiîntâlnită în Europa, de la epoca totalitară”

O victorie a Rusiei în război ar putea aduce un val de atrocități împotriva ucrainenilor, o anulare a identității ucrainene și un control totalitar asupra culturii, educației și exprimării, avertizează un expert al influentului think-tank The Atlantic Council într-o analiză pentru revista Foreign Policy, într-un moment de cumpănă al războiului.

Într-un moment în care contraofensiva ucraineană este în impas, iar Congresul SUA a blocat un ajutor militar crucial pentru Kiev, unii analiști au început să vorbească despre un punct de cotitură în război, care ar putea duce în cele din urmă la o înfrângere ucraineană.

Deși situația de pe front este încă departe de a fi dezastruoasă, ea s-ar putea deteriora rapid în absența unei infuzii semnificative de sprijin militar american pentru Ucraina, avertizează Adrian Karatniki, senior fellow la Atlantic Council, în textul din Foreign Policy.

Consecințele unei înfrângeri ucrainene trebuie să fie pe deplin înțelese, spune el.

Înfrângerea unei țări susținute de Occident ar încuraja Rusia și alte state revizioniste să schimbe alte granițe prin forță. O victorie a Rusiei ar speria vecinii europeni ai Rusiei, ceea ce ar putea duce la un colaps al securității colective europene, deoarece unele țări ar alege o strategie mai împăciuitoare, iar altele s-ar reînarma masiv.

La rândul ei, China ar putea ajunge la concluzia că Taiwanul nu se poate baza pe sprijinul susținut al SUA.

Într-adevăr, observă expertul, efectele în lanț ale indeciziei americane au început deja să se manifeste.

Într-o mișcare care amintește de anexarea ilegală de către Rusia a mai multor regiuni din Ucraina, Venezuela a revendicat luna aceasta mai mult de jumătate din Guyana vecină. Deși nu există semne ale unei invazii iminente, ar fi naiv să credem că alte țări nu urmăresc îndeaproape situația, pentru a vedea dacă strategia Rusiei reușește, scrie el.

Mulți analiști au descris deja aceste riscuri de securitate de mare amploare. Dar ele pălesc în comparație cu consecințele nefaste pentru Ucraina și locuitorii săi în cazul în care Rusia câștigă. Este important ca atât susținătorii, cât și cei care se opun ajutorului acordat Ucrainei să știe care ar fi aceste consecințe, subliniază analiza din Foreign Policy.

Ce au spus liderii ruși în mod repetat

Pentru a înțelege soarta probabilă a Ucrainei în cazul în care Rusia câștigă războiul, cel mai bun loc pentru a începe este cu ceea ce spun rușii de fapt, observă Karatniki.

Pe 8 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a spus clar că, în opinia sa, nu există niciun viitor pentru statul ucrainean. Pe 5 decembrie, el și-a expus în detaliu intenția de a „reeduca” poporul ucrainean, vindecându-l de „rusofobie” și de „falsificări istorice”.

Pe 12 noiembrie, fostul președinte Dmitri Medvedev a clarificat intențiile Rusiei. „Odesa, Nikolaev, Kiev și practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina”.

Este „evident”, a postat el pe Telegram, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „uzurpator”, că limba ucraineană este doar un „dialect corcit” al limbii ruse și că Ucraina „NU este o țară, ci teritorii adunate în mod artificial”.

Alți propagandiști ai regimului afirmă că statul ucrainean este o boală care trebuie tratată, iar ucrainenii – o societate care trebuie „deparazitată”.

În mod mai explicit, scrie expertul Atlantic Council, televiziunea de stat a Rusiei, extrem de cenzurată, a promovat în mod constant, în ultimii doi ani, violarea ucrainenilor, înecarea copiilor, nivelarea orașelor, eradicarea elitei ucrainene și exterminarea fizică a milioane de ucraineni.

Russian Media Monitor a adunat o colecție de clipuri scurte de la televiziunea rusă, cu subtitrare în limba engleză, care trebuie vizionate.

Această campanie coordonată nu este o fanfaronadă, ea prevestind, de fapt, ceea ce îi așteaptă pe ucraineni. În aceste declarații putem vedea contururile atrocităților care îi așteaptă pe ucraineni sub o ocupație rusă totală sau aproape totală, spune Karatniki.

„Practici imperiale sovietice”

Efectul unei victorii rusești asupra Ucrainei poate fi înțeles mai bine din monitorizarea atrocităților care sunt deja răspândite în teritoriile ocupate de Rusia, scrie expertul.

Potrivit surselor oficiale ucrainene, aproape două milioane de ucraineni au fost deja scoși din casele și comunitățile lor din zonele ocupate și relocați în Rusia, fie temporar, fie permanent. Alte estimări variază de la 1,6 milioane la 4,7 milioane.

Comisara rusă pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, a declarat că peste 700.000 de copii ucraineni au fost duși din Ucraina în Rusia începând din februarie 2022. Aproape 20.000 dintre aceștia sunt identificați cu nume și prenume de autoritățile ucrainene.

Transferul copiilor din țara lor de origine și negarea accesului la limba și cultura lor nu sunt doar o crimă de război recunoscută la nivel internațional. O astfel de asimilare forțată este, de asemenea, definită de Convenția ONU privind genocidul ca fiind un act de genocid.

Acesta este motivul pentru care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Lvova-Belova.

Rusia nu numai că își eliberează regiunile ocupate de ucraineni, dar îi și înlocuiește cu coloniști ruși – o continuare tragică a practicilor imperiale sovietice și rusești de deportare sistemică, colonizare și rusificare, spune Karatniki.

În orașul ucrainean Mariupol, unde asediul rusesc a ucis zeci de mii de civili și a distrus 50% din fondul locativ al orașului, au fost construite recent câteva clădiri noi de apartamente. O parte din aceste locuințe sunt scoase la vânzare pentru rușii care au cumpărat proprietăți imobiliare la prețuri avantajoase.

Sudul parțial ocupat al Ucrainei oferă o imagine clară a tehnicilor folosite de forțele de ocupație pentru a stabili autoritatea.

Un raport al Human Rights Watch din iulie 2022 documentează un model de tortură, dispariții și detenție arbitrară în regiune. Cetățenii au îndurat tortură în timpul interogatoriilor, inclusiv bătăi, electroșocuri și privare senzorială, spune expertul Atlantic Council.

Mai mulți prizonieri au murit din cauza torturii, iar un număr mare de persoane au dispărut pur și simplu. Printre victime s-au numărat funcționari locali, profesori, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina, activiști ai ONG-urilor și membri ai apărării teritoriale a Ucrainei.

Există, de asemenea, o cantitate masivă de informații colectate de apărătorii drepturilor omului și de jurnaliști cu privire la funcționarea lagărelor de filtrare și de detenție.

Îndoctrinarea politică și militarizarea tinerilor sunt deja caracteristici cheie ale vieții sub ocupația rusă.

Bannerele și afișele politice care promovează patriotismul rusesc sunt omniprezente în regiunile ocupate. Noile manuale pentru copii elimină istoria ucraineană și predică ura față de conducerea Ucrainei, mai spune Karatniki.

Limba ucraineană este eliminată din cea mai mare parte a sistemului educațional și este degradată la statutul său colonial de dialect, care nu reprezintă altceva decât o cultură regională ce dispare treptat și care va fi în curând absorbită de curentul general rusificat, a adăugat el.

Un val masiv de refugiați spre Europa

Milioane de ucraineni și-au văzut deja viețile distruse într-un fel sau altul de ocupația rusească, mai scrie expertul, care spune că, în cazul în care Rusia și-ar finaliza cucerirea, numărul acestora ar fi multiplu.

După aproape un deceniu de război împotriva Rusiei, ucrainenii sunt uniți și extrem de mobilizați în apărarea granițelor, democrației, culturii și limbii țării lor. Apropo de limbă, mulți ucraineni vorbitori de limbă rusă au trecut la limba ucraineană din dezgust față de invazia Moscovei.

Milioane de ucraineni au fost înfuriați și radicalizați de crimele de război și de distrugerea orașelor lor de către Rusia. Milioane s-au oferit voluntari pentru a ajuta la efortul de război, milioane de ucraineni au contribuit cu fonduri pentru a sprijini armata.

Acest lucru, spune Karatniki, ar face ca orice cucerire să fie nu numai brutală, ci și sângeroasă.

În cazul în care Ucraina ar pierde, aproape toată societatea ucraineană ar trebui să fie pedepsită, reprimată, redusă la tăcere sau reeducată, dacă Rusia va dori să înăbușe rezistența și să absoarbă țara.

Din acest motiv, crede expertul, o preluare a puterii de către Moscova ar fi însoțită de arestări în masă, detenții pe termen lung, deportări în masă în inima Rusiei, lagăre de filtrare pe scară largă și teroare politică. În cazul în care o insurgență serioasă ar dori să reziste, nivelul de represiune nu va face decât să se extindă și să se adâncească.

De asemenea, va fi nevoie de un efort major pentru a curăța țara de materiale „nepotrivite”, adică de toate filmele, romanele, poeziile, operele de artă, lucrările științifice și muzica, toate conținând referințe pozitive la perioada de independență a Ucrainei.

Din nou, spune Karatniki, nu este vorba de speculații, ci de o practică larg răspândită în alte teritorii pe care Rusia le-a ocupat.

Anexările teritoriale rusești, mai avertizează el, ar putea fi însoțite de un al doilea val de refugiați mult mai mare decât cel de la începutul anului 2022, când aproximativ 7 milioane de ucraineni au trecut granița în Uniunea Europeană.

În cele din urmă, pentru ucrainenii rămași, viitorul ar fi unul al controlului totalitar asupra culturii, educației și exprimării, însoțit de o teroare în masă de o amploare nemaiîntâlnită în Europa de la epoca totalitară din secolul XX, concluzionează expertul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *