Ce poți să vizitezi în Insula Thassos

Ce poți să vizitezi în Insula Thassos

Insula Thassos reprezintă un adevărat magnet pentru turiștii din toate colțurile lumii, inclusiv pentru cei din țara noastră, numărându-se printre cele mai populare insule din Grecia. De altfel, „Insula de Smarald”, așa cum este supranumită această insulă grecească, este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, mai ales în sezonul estival, unde relaxarea și distracția se îmbină armonios cu experiențele culinare. Pe de-o parte, Thassos este situată la o distanță relativ mică de noi, iar pe de altă parte este o destinație atractivă și oferă multiple posibilități de divertisment, ca să nu mai vorbim despre peisajele de poveste, plajele nesfârșite cu ape turcoaz și nisip alb, satele pitorești, experiențe culinare tipic grecești și mult soare.

În același timp, în pofida dimensiunilor destul de reduse, Thassos nu înseamnă numai plaje, beach bar-uri și taverne, ci și o destinație foarte ofertantă în ceea ce privește atracții și obiective turistice, așa cum este cazul numeroaselor vestigii antice, care merită vizitate. În cazul în care în această vară ți-ai propus să-ți petreci vacanța de vară în Thassos, dar nu știi încă ce anume poți să vizitezi acolo, ne-am gândit ca în rândurile care urmează să-ți spunem ce obiective turistice poți să vizitezi pe insulă.

Ce trebuie să știi despre insula Thassos

Thassos sau Tasos (n.n. – Θάσος în limba greacă) este o insulă din Grecia situată în bazinul nordic al Mării Egee, fiind, de altfel, cea mai nordică dintre insulele arhipelagului elen. Cu o suprafață de 380 km2, Thassos este ca mărime cea de-a douăsprezecea insulă grecească dintre cele câteva mii de insule și insulițe elene. Numele provine de la prințul Thassos, unul dintre primii oameni cre s-au stabilit pe insulă. Acesta a fost fiul unui rege fenician și fratele zeiței Europa (n.n. – după care a fost denumit continentul). O veche legendă locală spune că Thassos a migrat pe continent pentru a-și căuta sora, care fusese răpită de Zeus.

Insula este situată la aproximativ 8 km de nordul continentului și la 20 km sud-est de Kavala. Nu are golfuri adânci sau peninsule semnificative, în timp ce terenul este muntos, dar nu deosebit de accidentat, crescând treptat de la coastă la centru. Este o insulă cu o vegetație bogată, ideală pentru iubitorii de natură, iar amatorii de drumeții pot escalada vârful Isparion, care este cel mai înalt vârf de pe insulă (1.206 m).

Celebrele sate pereche din Thassos

Pădurile acoperă aproximativ 80% din suprafață, iar litoralul constă din peste 30 de plaje, unele populare, altele mai puțin cunoscute sau izolate. Plajele Paradise, Golden Beach, Aliki, Makryammos sau Pefkari sunt doar câteva dintre cele mai apreciate de către turiștii din Thassos. Acestora li se adaugă și o serie de plaje mai puțin obișnuite, așa cum este cazul vestitei Marble Beach, care este o plajă artificială, amenajată cu pietricele de marmură albă în loc de nisip.

Situl arheologic Aliki
Satul Panagia
Satul Kastro
Paradise Beach
Mănăstirea Arhanghelul Mihail
Makryammos Beach
Marble Beach
Aliki Beach

Până în 2011, insula a făcut parte din Prefectura Kavala. În urma reformei guvernamentale Kallikratis din acel an, aceasta a devenit unitate regională de sine stătătoare cu o singură municipalitate. Numele Thassos este purtat și de cel mai mare oraș de pe insulă, cunoscut și sub denumirea de Limenas Thasou. Acesta este legat de continent prin linii regulate de feribot între Keramoti și orașul Thassos, precum și între centrul regional Kavala și Skala Prinou.

Istoric vorbind, populația insulei s-a angajat în principal în agricultură și creșterea animalelor și a stabilit sate în interior, unele dintre acestea fiind conectate de porturile de pe țărm prin scări, așa-numitele skalas, relatează Wikipedia. Populația locală a migrat treptat către aceste așezări de pe țărm, pe măsură ce turismul a început să se dezvolte ca o sursă importantă de venit. Există multe „sate pereche”, precum Maries–Skala Maries, primul fiind în interior, iar celălalt pe coastă.

De ce să vizitezi Thassos

Dacă te gândești serios să-ți petreci vacanța de vară în Thassos ar trebui să știi că insula grecească oferă suficient de multe argumente pentru care turiștii români aleg să se îndrepte an de an către această destinație.

În primul rând, trebuie să știi că Thassos este cea mai apropiată insulă elenă de țara noastră. Drumul cu mașina durează cel mult 12 ore cu tot cu stat în vămi și pe feribot, este unul ușor și poate fi parcurs „dintr-una”. De asemenea, Thassos are o diversitate mare de spații de cazare cu tarife convenabile și oferă multiple posibilități pentru pasionații de natură și de aventură, obiective turistice și diverse activități precum croaziere, snorkeling, scufundări, atracții naturale precum piscina Giola și altele.

În același timp, în Thassos există câteva stațiuni liniștite, potrivite pentru familiile cu copii, dar și stațiuni animate, care sunt preferate de tinerii dornici de distracție.

Bineînțeles, nu trebuie omise numeroasele plaje deosebite, accesibile și sălbatice, cu nisip sau cu pietriș, unele dintre acestea premiate „blue flag”. Nu în ultimul rând, în Thassos vei avea parte de o experiență culinară cu adevărat unică la renumitele taverne din satele pitorești din zonă, unde vei putea degusta preparatele tradiționale grecești.

Ce să vizitezi în Thassos

Insula Thassos nu este neapărat una care abundă în obiective turistice, fiind mai degrabă o destinație ideală pentru cei care își doresc o vacanță de relaxare la plajă. De-a lungul coastei, vei găsi numeroase plaje cu peisaje idilice, cu nisip fin, ape de un albastru unic și mult soare. Iată care sunt cele mai cunoscut plaje și obiective turistice de pe insula Thassos.

Marble Beach

Cunoscută pe plan local și sub denumirea de Saliara, plaja Marble este de departe cea mai spectaculoasă din Thassos. Situată la 5 km distanță de localitatea Makryammos, aceasta este o plajă artificială, care se distinge prin culoarea turcoaz a apei, nisipul alb și pietricelele de marmură albă, scrie site-ul Grecia de Weekend. Trebuie, însă, să fii atent pentru că drumul de acces este neasfaltat și plin de praf.

Paradise Beach

Dacă vrei să ai parte de multă liniște, aceasta este plaja ideală pentru familiile cu copii pentru că nu este aglomerată. Se află la 20 km distanță de Limenas și are o priveliște superbă spre Insula Kinira. Paradise Beach este înconjurată de vegetație mediteraneană, nisipul este auriu, în timp ce intrarea în apă este lină.

Golden Beach

Cu o lungime de circa 3 km, „plaja de aur” este cea mai mare din Thassos. Este situată în localitatea Golden Beach, la 10 km de Limenas, într-un mic golf și este încojurată de dealuri, în timp ce intrarea în apă este una lină. Este una dintre plajele premiate cu steag albastru.

Makryammos Beach

Această plajă este premiată cu „blue flag”. Este acoperită cu nisip fin și este localizată într-un golf micuț, în imediata apropiere a capitalei insulei Thassos. Aparține de complexul „Makryammos Bungalows”, ceea ce implică achitarea unei taxe. Adancimea mică a apei și faptul că nu există pietre fac din Makryammos Beach o plajă potrivită pentru familiile cu copii.

Aliki Beach

Plaja Aliki este o plajă unde nisipul alb, pădurile de pini și grădinile de măslini din jur se îmbină perfect cu fragmente de istorie elenă și cariere de marmură, precizează surs citată. Plaja este împărțită în două fâșii de nisip, ascunse în două golfuri. Plaja de vest este cea mai populară, este mai animată și este locul unde se găsesc câteva taverne grecești. Plaja de est este mult mai liniștită, fiind mai retrasă.

Skala Potamia

Skala Potamia este una dintre cele mai populare stațiuni din Thassos, fiind renumită pentru plaja sa care este de o frumusețe deosebită. Asemenea altor plaje de pe insulă, plaja de aici este înconjurată de pini înalți, este lungă și lată, apa foarte limpede, iar nisipul extrem de fin. Plaja este dotată cu o serie de facilități, fiind ideală pentru familiile cu copii, dar și pentru cupluri.

Giola

Acesta este unul dintre cele mai vizitate locuri în Thassos. În esență, este vorba despre o piscină naturală, care s-a format prin prăbușirea tavanului unei grote, fiind „alimentată” de valurile mării. Apa are o nuanță de verde smarald, iar pe fundul Giolei se pot observa bucăți din pereții stâncoși, dar și mulți arici de mare. Accesul către Giola este destul de dificil, fie că îl parcurgi cu mașina ori pe jos.

Satul Panagia

Această veche așezare grecească este situată la 8 km de capitala Limenas, fiind amplasată la o altitudine de 300 m deasupra nivelului mării, aflăm de pe site-ul Vaycay.ro. Satul Panagia a fost construit departe de coastă pentru a fi protejat în acest fel împotriva atacurilor piraților. Pentru o scurtă perioadă de timp, după revoluția elenă, acest sat a fost capitala insulei.

Satul Theologos

Acest mic sat de munte se află în inima insulei, într-o vale situată între dealurile cu vegetație slabă. Theologos este recunoscut pentru faptul că și-a păstrat autenticitatea, majoritatea caselor de aici fiind construite din piatră, în stil macedonean, relatează site-ul TheCrazyTourist. Acestea se află pe străduțe pietruite, care se ramifică din drumurile principale și care merg paralel de-a lungul dealurilor din jur.

Satul Kastro

Satul este aflat în munții din Thassos, la o altitudine de circa 500 de metri, casele fiind constrite în mod tradițional din piatră. Aceasta este așezarea pe care locuitorii insulei au fondat-o fugind de pe țărmuri de teama piraților și s-au refugiat la înălțime. Denumirea satului provine de la numele castelului genovez care fusese ridicat aici în anul 1414 și din care nu a mai rămas nimic în afara unor ziduri de apărare.

Situl arheologic Aliki

În cazul în care te-ai plictisit de stat la plajă și dorești să vizitei unele obiective turistice din Thassos, de pe listă nu trebuie să lipsească situl arheologic din Aliki. Din acest loc poți admira carierele de marmură pentru care insula Thassos era renumită în antichitate, aceasta fiind folosită ca monedă de schimb cu alte popoare până la invaziile slave din secolele al VI-lea și al VII-lea. Comerțul cu marmură în zonă a fost reînviat cu doar 3-4 ani în urmă.

Mănăstirea Arhanghelul Mihail

Situată în vârf de stâncă, pe coasta de sud-est, aceasta este eea mai mare mănăstire din Thassos, mai precizează sursa citată anterior. Cu toate că a fost construită în secolul al XIII-lea, mănăstirea a fost abandonată în perioada otomană. Ea a fost restaurată abia în 1974 de către măicuțele din Volos și de către un călugăr de la Muntele Athos.

Muzeul uleiului de măsline din Panagia

În satul Panagia se află un mic muzeu dedicat uneia dintre cele mai vechi industrii din Grecia, și anume producția de ulei de măsline. Aici poți afla secretele din spatele procesului de obținere a uleiului de măsline, iar la final poți să cumperi diverse produse specifice, de la ulei de măsline simplu, la cel infuzat cu lavandă sau chiar cosmetice pe bază de ulei de măsline. Înainte ca acest proces de producție să fie mecanizat, exista o astfel de „moară” în fiecare sat grecesc, mai precizează site-ul TheCrazyTourist.com.

Citeşte şi: Plaje din Grecia. Unde să mergi în vacanță la mare în Grecia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *