Ce să faci cu uleiul folosit la prăjit

Ce să faci cu uleiul folosit la prăjit

Adesea, după ce am pregătit o rețetă prăjită în ulei, primul gând este acela de a arunca uleiul folosit. Și chiar dacă pare la îndemână soluția de a arunca uleiul în vasul de toaletă sau în chiuvetă, nu este deloc indicat acest lucru. Iată ce să faci cu uleiul folosit la prăjit.

Alimentele prăjite în baie de ulei lasă în urmă o cantitate considerabilă de ulei pe care multe persoane o aruncă, din comoditate, în chiuvetă. Din păcate, acest lucru poate duce la înfundarea țevilor de scurgere, din cauza uleiului depus pe suprafața acestora, dar și la defecțiuni. Iată ce poți să faci cu uleiul folosit la prăjit.

Ce să faci cu uleiul folosit la prăjit – Cum reciclezi uleiul folosit la prăjit

O cantitate mică de ulei folosită poate fi strânsă în șervețele de hârtie și ulterior acestea pot fi aruncate în coșul de gunoi.

Însă, dacă ai folosit o cantitate mai mare de ulei, după ce ai gătit, acesta trebuie lăsat să se răcească, resturile de mâncare sau impuritățile trebuie strecurate, iar uleiul trebuie depozitat într-un recipient din plastic, sticlă sau metal. Uleiul care a fost folosit la prăjit poate fi dus în centrele speciale de colectare, acolo unde ulterior va fi reciclat.

Este important să nu amesteci uleiul cu apă, deoarece amestecul nu mai poate fi ulterior reciclat. De asemenea, pentru reciclare, nu amesteca mai multe tipuri de ulei uzat în același recipient.

Uleiul dus la reciclat va fi purificat și poate fi transformat ulterior în biocombustibil, produse de curățare, lumânări parfumate, săpun.

Săpun de casă făcut din ulei reciclat

Dacă ai adunat o cantitate mai mare de ulei folosit, atunci poți face săpun de casă. Pentru asta vei avea nevoie de 2 litri de ulei, 2 litri de apă și 250 de grame de sodă caustică.

Folosirea sodei caustice impune și câteva măsuri de precauție, și anume: să folosești mănuși și ochelari de protecție, pentru a evita ca pielea să intre în contact direct cu substanța, dar și să porți îmbrăcăminte care să acopere bine pielea. De asemenea, este important să stai într-un spațiu foarte bine aerisit.

Uleiul bine scurs de alte impurități se pune într-un vas mare, un recipient din plastic termorezistent, recipient din sticlă ori oțel inoxidabil. Se adaugă apa peste și apoi soda caustică, în această ordine. Se amestecă totul cu o lingură mare de lemn, niciodată nu se folosește lingură de aluminiu.

Se amestecă bine până când se dizolvă amestecul, iar culoarea lui devine transparentă. Se lasă apoi amestecul să se răcească și se amestecă până când se omogenizează toate ingredientele.

Se pot adăuga și diferite uleiuri esențiale pentru un miros plăcut.

Amestecul de săpun de casă se toarnă în diferite forme și se lasă deoparte până când se solidifică complet, ulterior se poate tăia. Chiar și după ce a fost tăiat se mai lasă la odihnit pentru o perioadă de o lună, pentru a căpăta consistența necesară.

Lumânări parfumate făcute din ulei reciclat

Poți face acasă cu ușurință lumânări parfumate din ulei reciclat. Este important să lucrezi într-un mediu bine aerisit/ventilat și cu echipament de protecție corespunzător, respectiv ochelari și mănuși.

Pentru a crea lumânări parfumate, ai nevoie de ulei și acid stearic de origine vegetală, fitile și ulei esențial pentru miros plăcut.

Într-un vas vei pune în părți egale ulei și acid, apoi le vei pune pe foc pentru a se combina ingredientele. Vei adăuga ulei esențial, câteva picături, după preferințe, și vei turna apoi amestecul în pahare sau forme de sticlă.

Când stratul superior este puțin solid, se pun fitilele în centru și se lasă apoi să se răcească până când lumânarea devine solidă.

Pentru a evita impactul negativ asupra mediului, alege întotdeauna să reciclezi uleiul folosit. Alege să îl duci în locurile special amenajate pentru reciclare sau să îl refolosești acasă pentru decorațiuni DIY făcute chiar de tine.

Lumânări făcute acasă din ulei reciclat

Citește și: Cum să prepari apă de gură acasă

Sursă info: thegreatestcandle.com

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *