Ce să faci dacă varza murată a făcut floare

Ce să faci dacă varza murată a făcut floare

În procesul de fermentare a murăturilor, se poate întâmpla ca acestea să prindă floare deasupra, mai exact să apară urme de mucegai la suprafață. Vezi ce ai de făcut dacă ai pus varză la murat și a făcut floare.

Indiferent ce murături pui la murat, fie că optezi pentru gogonele, castraveți murați sau varză murată, toate pot face floare deasupra, dacă nu ai respectat câțiva pași importanți în procesul de murare. Iată ce să faci dacă varza murată a făcut floare în butoi.

Cum păstrezi murăturile pentru a nu face floare deasupra

Pentru a preveni apariția urmelor de mucegai, floare deasupra, așa cum mai este cunoscut procesul, este important să respecți câțiva pași înainte de a pune murăturile la murat. Așadar, iată ce ai de făcut.

Înainte de a pune murăturile la murat, spală bine toate ingredientele, în jet de apă rece.

Spală-te bine pe mâini înainte de a lua contact cu legumele, pentru a elimina posibilele bacterii.

Sterilizează bine recipientele în care urmează să pui legume la murat. Poți steriliza borcanele pentru murături cu apă și bicarbonat de sodiu.

Fierbe apa înainte de a o pune la murat. În acest fel, saramura pusă la murături nu va mai face floare deasupra.

Nu folosi niciodată sare fină la murături. Sarea fină de masă poate conține aditivi care duc la alterarea saramurii și astfel poate apărea floarea deasupra. Pune doar sare grunjoasă în prepararea murăturilor. Fii atent să fie sare neiodată, deoarece iodul poate provoca înmuierea legumelor și astfel favorizează apariția mucegaiului deasupra legumelor murate.

Folosește condimente în murături. Acestea, pe lângă gustul aromat pe care îl aduc legumelor, au și rol antibacterian și previn apariția mucegaiului. Boabele de muștar sau foile de dafin sunt importante în orice rețetă de murături.

Și crenguțele de vișin ajută legumele murate să își păstreze forma intactă și gustul proaspăt.

În varza murată pusă în butoi, pentru a preveni formarea mucegaiului deasupra, se poate pune busuioc. În acest fel, varza nu se înmoaie și face floare.

Păstrează murăturile corespunzător. Pune întotdeauna borcanele în beci, pivniță sau într-un loc răcoros, unde nu pătrund razele soarelui. Locurile întunecoase nu favorizează apariția florii deasupra.

De asemenea, temperatura ideală pentru păstrarea murăturilor nu trebuie să fie mai mare de 8, maxim 10 grade.

Pentru a nu se forma floare deasupra murăturilor, asigură-te că saramura acoperă complet legumele, dar și borcanele sunt închise etanș.

Cum păstrezi murăturile pentru a nu face floare deasupra

Ce să faci dacă varza murată a făcut floare

Varza nu lipsește niciodată din butoiul cu murături, însă și aceasta poate face floare deasupra, dacă nu ai respectat corect pașii de murare. Din fericire, dacă varza murată a făcut floare, există câteva remedii care te vor ajuta să scapi de mucegaiul de deasupra.

După ce a fost pusă în butoi, se poate întâmpla ca varza murată să facă floare. Pentru a opri procesul de fermentare, implicit dezvoltarea florii de deasupra, ai nevoie de aspirină. Se pune aspirina mărunțită în butoiul cu varză murată. Amestecul de aspirină cu varză murată va opri fermentația și varza se va păstra intactă pe o perioadă mai lungă.

De asemenea, un alt truc care te scapă de floarea de mucegai apărută deasupra borcanului cu varză murată este să adaugi câteva bucăți de hrean deasupra murăturilor.

Secrete pentru cea mai bună varză murată

Pentru început, este important de precizat că este nevoie de un butoi de stejar și nu de plastic. În butoiul de stejar varza murată își va păstra zeama mult mai limpede. Butoiul de stejar trebuie să aibă un cep de lemn ori metal fixat în el, iar la capăt să fie prevăzut cu un robinet.

Butoiul în care urmează să pui varza la murat trebuie opărit înainte și lăsat o zi cu apă și var nestins în el. Aceste ingrediente ajută la eliminare impurităților. Ulterior, butoiul se spală în câteva ape clocotite.

Pentru a nu se astupa butoiul și pentru a putea trage varza, în dreptul cepului din lemn ori metal se va face o împletitură din crenguțe de mărar. Zeama din butoiul de varză se va scoate și se va turna la loc, de mai multe ori, pentru a se dizolva în profunzime sarea depusă pe fundul butoiului.

Cum se pune varza la murat

Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabele de porumb, câteva felii de gutui și câteva foi de varză. După asta, se curăță verzele de primele foi și se scobesc bine în zona cotorului.

Verzele curățate se pun în butoiul de lemn, dar cu scobitura în sus. Rețeta de varză murată căpățâni este una dintre cele mai sigure și mai gustoase rețete.

Pe fiecare varză se pune sare, iar printre verzele din butoi se pune hrean, mărar, porumb, piper, cimbru și felii de gutuie. Se pune un al doilea strat de verze și se continuă cu condimente. Aceeași procedură se face până când se umple butoiul.

După prima săptămână, butoiul cu varză se golește de zeamă pe la cep, se vântură zeama, după care se pune la loc în butoi, pe deasupra. Se gustă zeama de varză, iar dacă este nevoie se mai potrivește cu sare ori se mai ia din lichid (dacă este prea sărat) și se înlocuiește cu apă simplă.

O dată pe săptămână se trage zeama de varză (se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând), până când varza s-a acrit de tot. După 3 săptămâni, varza murată este gata.Varza aleasă pentru butoiul cu murături trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza fină și fermă, fără să fie atacată de insecte ori boli, în caz contrar, varza face floare și se strică. Se poate adăuga busuioc pentru ca varza să se păstreze fermă.Citește și: Cele mai frecvente greșeli pe care le fac unele gospodine când coc prăjituri

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *