Ce se întâmplă dacă refuzi să dai declarație la poliție în cazul în care ai fost martorul unui accident auto

Ce se întâmplă dacă refuzi să dai declarație la poliție în cazul în care ai fost martorul unui accident auto

Însă, în mod paradoxal, nu orice martor este obligat să dea declarație la poliție sau procuror, decizia depinzând de circumstanțele pe care le presupune cazul respectiv.

Când poți să refuzi să dai declarații, fără a suporta sancțiuni penale

Conform articolului 117, din Codul de Procedură Penală, au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:

a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;

b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.

Cum se deblochează cardurile sociale. Pașii de urmat ca să ieși din încurcătură, la nevoie

Potrivit Codului de Procedură Civilă, în situația în care martorul nu se prezintă la prima citare, instanța poate emite mandat de aducere împotriva acestuia. Cu toate acestea, este important de știut că aducerea martorilor poate fi dispusă chiar la primul termen.

În eventualitatea în care s-a emis un mandat de aducere împotriva martorului, dar acesta nu poate fi găsit sau nu se prezintă în fața instanței, se poate continua procesul în conformitate cu articolul 313 din Codul de Procedură Civilă. În aceste circumstanțe, instanța are dreptul de a proceda la judecată fără prezența martorului invocat.

Ce a pățit o femeie care a refuzat să se prezinte ca martor

O femeie din București a fost amendată cu 1.000 de lei pentru că a refuzat să se prezinte ca martor într-un dosar penal, ignorând apelul unui agent de poliție care a sunat-o la ora 20.00. Femeia a crezut că este victima unei farse și a închis telefonul. 

Bucureșteanca a dat în judecată Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Sectorului 6. Femeia susține că i-a solicitat polițistului explicații referitoare la dosar „şi i-a adus la cunoştinţă că nu este din Bucureşti, iar a doua zi este la serviciu şi nu poate veni”.

Reclamanta a mai arătat în instanță că „în urma discuţiilor cu soţul său, a avut convingerea că este o farsă, având în vedere ora târzie şi că nu ştia cine este la celălalt capăt al convorbirii”. Femeia spune că a doua zi, la ora la care trebuia să fie la Poliție, a fost sunată de acelaşi număr de telefon, dar nu a răspuns, considerând că este o farsă. Totuși, peste aproximativ o oră „pentru a se revanșa” față de cel care „i-a făcut farsa”, a sunat persoana care a apelat-o, spunând că a ajuns în București, deși se afla la serviciu.

Leguma care te scapă de efectele alcoolului. Cum acționează ca să nu mai simți mahmureala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *