Ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru atunci când mâncăm drob de miel: „Un fel de cozonac din carne”

Ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru atunci când mâncăm drob de miel: „Un fel de cozonac din carne”

În vârstă de 53 de ani, Mihaela Bilic este unul dintre cei mai urmăriți nutriționiști de la noi din țară. De curând, aceasta a vorbit despre ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru atunci când mâncăm drob de miel.

La ce trebuie să fim atenți când consumăm drob de miel

Drobul de miel este unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsește niciodată de pe masa de Paște. Nu mulți știu însă care sunt avantajele și dezavantajele acestui aperitiv.

„Drobul de miel, un preparat tradițional pentru masa de Paște, un fel de cozonac din carne, făcut din organe de miel și multe verdețuri. Ficatul și ficățeii, creierul, pipota, inima și rinichii, splina, sunt organe cu o valoare nutritivă crescută. Le considerăm o carne de categoria a doua, iar în unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi sunt prețuite. Drobul de miel stă mărturie.

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și puține grăsimi, sub 5%, sunt bogate în vitamine A și D, tot grupul de vitamina B, zinc și seleniu. Dezavantajele? Avem mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice.

Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și până la 300% din vitamina B, are un aport de vitamina A de 15-30 de ori mai mare decât zona zilnică recomandată, totul cu numai 135 de calorii și 4 grame de grăsime.

Nu e recomandat să consumăm ficat în exces, din cauza aportului mare de colesterol, 300 de miligrame la suta de grame. Există și riscul de acumulare de vitamina A, care poate duce la hepatite cronice.

Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maximum o dată pe săptămână. Prea mută vitamina A crește riscul de malformații la făt”, a transmis Mihaela Bilic în cadrul unei emisiuni, notează gandul.ro.

Trucul care îți taie pofta de mâncare

Mihaela Bilic îi încurajează pe oameni să mănânce cât mai sănătos și cât mai echilibrat, iar acum a venit și cu un pont important pentru cei care doresc să piardă mai ușor kilograme.

Medicul susține că dacă bem câte o gură de apă în timp ce mâncăm ne saturăm mai repede, iar digestia nu va fi îngreunată.

„Dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei.

Afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive este aberantă și fără suport științific. Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric cu pH acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea.

Abia în intestin are loc digestia și absorția nutrienţilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide. Ce se întâmplă cu apa în stomac?

 dacă e băută pe burta goală în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame
 dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și creează un fel de „ciorbă”, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapidă a stomacului și încetinește viteza lui de golire.

Dacă ați observat, exact așa procedează copiii slăbănogi și scarandivi, care după fiecare gură de mâncare beau apă, de parcă altfel n-ar aluneca pe gât, apoi spun că s-au săturat.

Încercați și voi să beți un pahar de apă în timpul mesei și veți constata că vă simțiți sătui cu mai puțină mâncare.

Precum ciorba, apa băută în timpul mesei are rolul să umple stomacul mai repede. Și cu cât e mai plin cu apă, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru alte produse bogate în grăsime/zahăr/calorii.

În concluzie, rețeta cea mai simplă pentru slăbit este: 1 gură de mâncare, 2 guri de apă. Cât despre digestie nicio grijă, organismul nostru știe și poate să digere până și pietre… cu sau fără adaos de apă”, a explicat Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *