Ce se întâmplă în organism când încetăm să mai mâncăm și cât timp poate trăi, de fapt, un om fără hrană?

Ce se întâmplă în organism când încetăm să mai mâncăm și cât timp poate trăi, de fapt, un om fără hrană?

O perioadă fără nutrienți poate afecta organismul uman în moduri surprinzătoare. Ca și în cazul altor oameni și animale, înfometarea determină organismul să își ajusteze procesele metabolice pentru a supraviețui. Cu toate acestea, cât timp poate trăi o persoană fără hrană? Există o limită la cât timp poate dura această situație? 

Stadiile înfometării

Atunci când nu mai mâncăm, corpul nostru intră într-o serie de etape. Inițial, corpul nostru încearcă să compenseze lipsa de nutrienți prin creșterea sintezei de glicogen, (o formă de glucoză stocată în ficat și mușchi) din rezervele de energie ale corpului. În următoarele 24 de ore, corpul nostru își reduce metabolismul cu aproximativ 5-15%, astfel încât să economisească energie. Acesta este motivul pentru care, atunci când nu mâncăm, ne simțim slăbiți și obosiți.

La aproximativ 48 de ore de la ultima masă, corpul nostru începe să își producă propriile molecule energetice, numite corpi cetonici. Acesta este un semn clar că organismul nostru a intrat într-o fază de cetoza, în care își ia energia din grăsimi, nu din carbohidrați. Aceasta este faza în care cele mai multe diete bazate pe restricționarea carbohidraților (cum ar fi dieta keto) își bazează beneficiile.

Dacă perioada de înfometare continuă timp de 3-5 zile, organismul nostru își va consuma toate rezervele de glicogen și va începe să consume proteine din mușchi și țesuturi proprii, pentru a asigura suficientă energie pentru funcționarea organismului. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate și în masă musculară, motiv pentru care, uneori, dietele cu conținut redus de calorii și restricționarea carbohidraților sunt privite cu scepticism.

Urmează faza finală de înfometare, care poate dura până la o săptămână sau mai mult. În această fază, organismul nostru va îndeplini toate funcțiile vitale, dar forța fizică și mentală va fi afectată semnificativ.

Noi alimente vor fi introduse pe lista celor cu prețul plafonat – ANUNȚUL ministrului Agriculturii

Reacția corpului la înfometare

În timpul perioadelor de înfometare, organismul nostru vine cu multe mecanisme de adaptare. Unul dintre aceste mecanisme este eliberarea de hormoni, cum ar fi cortizolul, care crește nivelul zahărului din sânge, astfel încât corpul să aibă suficientă energie pentru a îndeplini funcțiile vitale.

Un alt hormon important eliberat în timpul înfometării este leptina, care este responsabilă pentru reglarea apetitului și a metabolismulului. În condiții normale, leptina indică corpului când să fie sătul și când să consume energie. Dar în perioadele de înfometare, nivelurile de leptină scad, ceea ce poate duce la o creștere a poftei de mâncare și la un metabolism încetinit, motiv pentru care reacția ta la alimente poate fi diferită după perioade de înfometare.

Problemele legate de sănătate

În timpul perioadelor de înfometare, organismul nostru poate începe să experimenteze o serie de probleme de sănătate. Pierderea musculară și slăbiciunea fizică sunt doar două simptome ale înfometării. Pe termen lung, înfometarea poate duce la probleme renale și hepatice, reduce imunitatea și poate afecta dezvoltarea și creșterea sănătoasă a copiilor. De asemenea, infometarea prelungita poate afecta mintea, precum anxietatea, iritabilitatea, tulburări de somn, probleme de concentrare și oboseală generalizată.

Cât timp poate rezista un om fără mâncare

În cele mai multe cazuri, corpul uman este capabil să supraviețuiască fără mâncare timp de aproximativ 30 la 40 de zile. Acest lucru se datorează faptului că organismul își poate rezerva carbohidrații și grăsimile pentru a produce energie și protejează în mod activ musculatura prin arderea grăsimilor în locul proteinelor. În plus, în primele zile de înfometare, organismul încetinește metabolismul și reduce activitatea fizică, ceea ce ajută la economisirea energiei. Timpii de supraviețuire sunt mai mari în rândul persoanelor cu greutate corporală mai mare, deoarece aceștia au mai multe rezerve de energie. 

Magazinele ANAF – Locul de unde poți cumpăra produse confiscate la super preț. Câte mai sunt și unde le găsești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *