Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești

Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești

Nu este pentru nimeni un secret faptul că urina a fost un instrument util de diagnostic încă de la începuturile medicinei și până astăzi. Poate părea un detaliu insignifiant, însă culoarea urinei poate, de fapt, să spună multe lucruri despre sănătatea persoanei în cauză și despre nivelul de hidratare al acesteia.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc diagnosticul și recomandările unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Culoarea urinei unei persoane se schimbă odată cu nivelul de hidratare, dar se poate schimba și din cauza pigmenților din alimente sau din cauza anumitor medicamente. Unele modificări de culoare pot semnala o afecțiune care necesită îngrijiri medicale. Așadar, descoperă ce poate spune, de fapt, culoarea urinei:

Ce poate spune culoarea urinei

Culoarea urinei variază de la galben pal la chihlimbar intens, în principal din cauza urocromului, un produs secundar al defalcării normale a globulelor roșii. Pe măsură ce aceste celule îmbătrânesc, ele sunt descompuse și se formează urocromul, care este apoi filtrat de rinichi și dă culoarea urinei. Intensitatea acestei culori este o reflectare directă a nivelului tău de hidratare. Cu cât ești mai hidratat, cu atât urina este mai ușoară.

Culorile urinei pot varia în funcție de ceea ce mănânci și de medicamentele pe care le iei. Multe dintre aceste culori se încadrează în spectrul de cum poate arăta urina „normală”, dar există cazuri în care culorile neobișnuite ale urinei pot fi un motiv de îngrijorare.

Urina limpede

Urina limpede indică faptul că bei mai mult decât cantitatea zilnică de apă recomandată.

Deși să fii hidratat este un lucru bun, să bei prea multă apă poate sărăci corpul tău de electroliți. Urina care pare limpede uneori nu este nicidecum un motiv de panică, dar urina care este întotdeauna clară ar putea indica faptul că trebuie să reduceți cantitatea de apă pe care o beți.

Urina gălbuie până la chihlimbar

Culoarea urinei „tipice” scade de la galben deschis la o culoare chihlimbar mai profundă. Pigmentul urocrom în mod natural din urină devine mai diluat pe măsură ce bei apă.

Acesta descompune hemoglobina, proteina care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge. În majoritatea situațiilor, culoarea urinei va depinde de cât de diluat este acest pigment.

Atunci când luăm vitamine B, acestea pot provoca, de asemenea, urina de culoare galben neon.

Urina roșie sau roz

Urina poate avea culoarea roșie sau roz dacă mănânci fructe cu pigmenți natural roz intens sau magenta, cum ar fi sfecla, rubarba sau afinele.

În timp ce urina roșie sau roz ar putea fi de la ceva ce ai mâncat recent, uneori există și alte cauze. Unele afecțiuni de sănătate pot cauza apariția sângelui în urină, un simptom cunoscut sub numele de hematurie, inclusiv mărirea prostatei, pietre la rinichi și tumori în vezică și rinichi.

Medicamentele care vă pot transforma urina într-o nuanță roșiatică sau roz includ senna sau laxativele care conțin senna, fenazopiridina și antibioticul rifampin.Discutați cu un medic dacă observați vreodată sânge în urină.

Urina portocalie

Următoarele lucruri pot face ca urina să arate portocalie:

Deshidratare: Dacă urina are un aspect portocaliu, ar putea fi un simptom al deshidratării.Condiții medicale: dacă aveți urină portocalie și scaune deschise la culoare, bila poate intra în sânge din cauza problemelor cu căile biliare sau ficatul. Icterul la adulți poate provoca, de asemenea, urină portocalie.Medicamente: Medicamentele care pot determina urina să aibe culoarea portocalie pot include fenazopiridina, medicamentul antiinflamator sulfasalazina și medicamentele pentru chimioterapie.

Urina albastră sau verde

În general, urina albastră este rară și, cel mai probabil, este legată de ceva din dietă.

Alimente: urina albastră sau verde poate fi cauzată de colorantul alimentar, în special de un colorant numit albastru de metilen. Acest colorant este în multe tipuri de bomboane și în unele medicamente.Medicamente: Medicamentele care pot provoca urină albastră sau verde includ cimetidina, amitriptilina, indometacina, prometazina și suplimentele de vitamina B.Proceduri medicale: Poate rezulta și din coloranții din testele medicale efectuate pe rinichi sau vezica urinară.Condiții medicale: infecția bacteriană cu Pseudomonas aeruginosa poate provoca, de asemenea, urina albastră, verde sau violet indigo.O afecțiune numită hipercalcemie benignă familială poate provoca, de asemenea, urină albastră sau verde. Nivelurile scăzute până la moderate de calciu pot apărea în urină și își pot schimba culoarea atunci când aveți această afecțiune. Mulți oameni cu această afecțiune genetică nu au simptome pe care le observă.

Descoperă lucruri interesante și curiozități despre corpul uman.

Urina maro închis

În cele mai multe cazuri, urina care este maro închis indică deshidratare ridicată.

Medicamente: urina maro închis poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, inclusiv metronidazol și nitrofurantoin , clorochina.Alimente: consumul de cantități mari de rubarbă, aloe sau fasole poate provoca urină maro închis.Condiții medicale: urina maro, de culoarea ceaiului ar putea fi un simptom al rabdomiozozei, o deteriorare a țesutului muscular care este o afecțiune medicală gravă.Exerciții fizice: Activitatea fizică intensă, în special alergarea, poate provoca urină maro închis, cunoscută sub numele de hematurie la efort. Acest lucru nu este considerat neobișnuit. Când urina este închisă lla culoare din cauza exercițiilor fizice, de obicei se va rezolva cu puțină odihnă în câteva ore. Dacă vedeți frecvent urină maro închis după efort sau dacă urina nu revine la normal după 48 de ore, ar trebui să discutați cu un medic despre posibilele cauze.

Urina tulbure

Următoarele sunt lucruri care pot face ca urina să pară tulbure:

Condiții medicale: Urina tulbure poate indica o infecție a tractului urinar. Poate fi, de asemenea, un simptom al unor boli cronice și afecțiuni ale rinichilor. În unele cazuri, urina tulbure este doar un alt semn de deshidratare.Sarcina: Dacă aveți urina tulbure și sunteți gravidă, ar putea fi un semn al unei afecțiuni periculoase numită preeclampsie. Trebuie să contactați imediat medicul dumneavoastră și să-i spuneți dacă aveți urină tulbure sau cu bule în timpul sarcinei.Urina tulbure: urina cu spuma sau bule se numeste pneumaturie. Acesta poate fi un simptom al unor afecțiuni grave de sănătate, inclusiv boala Crohn sau diverticulita, arată site-ul healthline.com.

Există însă și unele cazuri în care urina este spumoasă și medicii nu pot determina cauza.

Câtă apă trebuie să bei ca să fii hidratat

Câtă apă trebuie să bei ca să fii hidratat

Apa este principalul constituent din corpul ființelor vii. Ea reprezintă circa 60%- 70% din greutatea noastră corporală. Este vitală pentru celule și pentru circulația sangvină. În plus, hidratarea corectă previne formarea calculilor renali și apariția infecțiilor urinare. Și invers, deshidratarea poate afecta toate sistemele organismului uman.Chiar și o deshidratare ușoară ne poate epuiza energia și ne poate obosi.

Studiile privind necesarul de apă zilnic au venit cu recomandări diferite de-a lungul anilor. Dar nevoile noastre individuale de apă depind de mulți factori, inclusiv de sănătatea noastră, cât de activi suntem și unde locuim. Nicio formulă nu se potrivește perfect tuturor. Dar dacă știi mai multe despre nevoia de lichide a corpului tău te va ajuta să estimezi câtă apă trebuie să bei în fiecare zi.

În fiecare zi pierdem apă prin respirație, transpirație, urină și fecale. Pentru ca organismul să funcționeze corect, trebuie să-și refacă rezerva apă prin consumul de băuturi și alimente care conțin apă.

Deci, de câte lichide are nevoie un adult mediu, sănătos, care trăiește într-un climat temperat? OMS a stabilit că un aport zilnic adecvat de lichide este:

Aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi pentru bărbați
Aproximativ 2,7 litri de lichide pe zi pentru femei
Recomandările pentru copii, au fost calculate pentru un copil de 10 kg ca fiind de 1 litru pe zi și de 0,75 litri/zi pentru un copil de 5 kg, ceea ce a dus la o medie de 1,0 litri/zi în condiții obișnuite și 4,5 litri/zi în condiții de efort fizic la temperaturi ridicate.

Aceste recomandări se referă la cantitatea de lichidele din apă, alte băuturi și alimente. Aproximativ 20% din consumul zilnic de lichide provine de obicei din alimente, iar restul din băuturi.

Descoperă și câtă apă trebuie să bei pe caniculă.

Sursă foto – 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *