Ce sunt ochelarii cu lentile polarizate şi când să nu-i foloseşti

Ce sunt ochelarii cu lentile polarizate şi când să nu-i foloseşti

Purtarea ochelarilor de soare este, în mod evident, un trend, însă în anumite situații este o necesitate. În clipa în care te decizi să cumperi o pereche de ochelari de soare ar trebui să ții cont de mai multe elemente, cum ar fi design, calitatea lentilei, calitatea ramelor, astfel încât să faci o investiție inteligentă și benefică deopotrivă.

Mai mult ca sigur că ai auzit despre ochelari cu lentile polarizate sau chiar ai deținut o astfel de pereche, fie că este vorba despre ochelari de vedere ori despre ochelari de soare. De altfel, medicii oftalmologi recomandă purtarea acestui tip de lentile, însă probabil te întrebi ce sunt acestea, cum îți protejează mai bine ochii și de ce ar trebui să le achiziționezi. De aceea, în acest articol vom încerca să răspundem la toate aceste întrebări pentru ca tu să ai toate informațiile care te interesează astfel încât să poți face cea mai bună și mai sigură alegere pentru tine și pentru ochii tăi.

Ce sunt ochelarii polarizați

Ce sunt ochelarii polarizați

Ochelarii de soare au fost creați pentru a oferi un nivel ridicat de protecție împotriva razelor ultraviolete. Cu toate acestea, ochelarii polarizați asigură un plus de siguranță datorită conceptului care permite minimizarea cantității de lumină care trece prin lentile. Aceștia suint rcomandați în special persoanelor care petrec mult timp în aer liber, în zone unde reflexia razelor solare este intensificată de mediul înconjurător, respectiv de apă, zăpadă, sticlă ori de diverse obiecte strălucitoare. De asemenea, sunt la fel de utili și pentru cei care conduc, mai ales în situațiile în care conduc în zile însorite, cu soarele în față, iar lumina soarelui este reflectată de suprafața asfaltică.

De la site-ul VeryWellHealth.com aflăm că ochelarii polarizați au în interiorul lentilei o folie subțire polarizată. Principiul de funcționare este simplu, și anume razele de soare sunt reflectate în toate direcțiile și se propagă în valuri care se mișcă atât în plan vertical, cât și în plan orizontal. Razele în plan verticale nu sunt dăunătoare ochiului uman, în timp ce razele reflectate pe orizontală sunt o sursă de disconfort vizual și produc un efect neplăcut de orbitre temporară, care poate deveni periculos în anumite situații.

În aceste condiții, filtrul polarizat nu va mai permite razelor de lumină orizontale să ajungă până la ochi. Acest fenomen este nociv pentru ochiul uman, iar această sensibilitate la lumina strălucitoare este și mai accentuată în cazul unor persoane care suferă de diferite afecțiuni oculare. Spre exemplu, oamenii operați de cataractă au o sensibilitate sporită la lumina puternică și sunt foarte deranjați de razele orizontale nepolarizate.

Ce sunt lentilele polarizate și cum funcționează

Lentilele polarizate sunt fabricate prin implementarea unei tehnici speciale în urma căreia ochelarii vor acționa ca un filtru care reduce efectul de strălucire intensă. Pentru a putea filtra lumina solară, aceste lentile sunt „acoperite” cu o substanță chimică specială, mai precizează sursa citată. Moleculele chimice sunt aliniate special pentru a bloca o parte din lumină să treacă prin lentilă. Practic, aceste lentile vor funcționa întocmai ca o draperie agățată în fața unei ferestre, care doar dacă este deschisă sau dată la o parte va lăsa lumina să treacă.

În aceste condiții, imaginea pe care o vei vedea folosind ochelari cu lentile polarizate va fi o idee mai întunecată decât de obicei, însă obiectele din jur vor arăta mai conturate și mai clare, în timp ce detaliile vor fi mai ușor de observat. În același timp, s-a demonstrat științific faptul că oamenii care folosesc ochelari de soare polarizați pentru o perioadă de timp mai îndelungată se simt mai puțin obosiți decât de obicei, după ore întregi de luptă împotriva strălucirii solare. Cei care folosesc foarte des astfel de ochelari cu lentile polarizate sunt pescarii, care „taie” în mod semnificativ senzația de strălucire și îi ajută să se vadă în apă. La fel stau lucrurile și în cazul pasionaților de schi atunci când alunecă pe pârtii.

Ce este efectul de polarizare

Efectul de polarizare al ochelarilor de soare poate fi comparat cu atașarea unei draperii sau a unor jaluzele care împiedică lumina soarelui să pătrundă prin geam. Bineînțeles, aceasta este cea mai simplistă explicație a modului în care funcționează lentilele polarizate pentru a reduce nivelul de intensitate a luminii și, implicit, pentru a proteja ochii.

Razele de soare reflectă lumina în toate direcțiile, iar atunci când cad pe o suprafață plană, lumina reflectată către ochi este amplificată și provoacă o senzație de încețoșare a vederii. Aceasta reduce percepția de adâncime, denaturează vederea și percepția de culoare și poate duce chiar și la orbirea temporară.

Ochelarii de soare obișnuiți sunt creați doar pentru a reduce cantitatea de lumină care este transmisă prin lentilă orizontal și vertical. Dar filtrul chimic de pe ochelarii polarizați este creat pentru a absorbi undele luminoase orizontale, în timp ce le permite undelor verticale să treacă prin lentile. Datorită faptului că lumina se deplasează într-o singură direcție prin lentilele polarizate, orbirea temporară și vederea încețoșată sunt eliminate.

Ce beneficii oferă ochelarii polarizați

În general, ochelarii cu lentile polarizate reprezintă o alegere ideală pentru un stil de viață casual. Lumina puternică poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea ochilor, mai ales când vine vorba de situațiile în care te afli la volanul mașinii tale. În cazul în care porți o pereche de ochelari de soare polarizați te poți bucura de o serie de beneficii care țin atât de nivelul de confort, cât și de protejarea ochilor mai ales atunci când practici diverse activități în aer liber care implică apă, precum pescuitul, navigația sau schiul nautic. Iată care sunt avantajele acestui tip de ochelari:

Îți oferă un nivel maxim de protecție împotriva efectelor negative cauzate de absorbția razelor ultraviolete;
Te vei bucura de o vedere clară;
Vei percepe culorile în mod normal;
Vei resimți un confort sporit chiar și în condiții de lumină puternică, strălucitoare;
Previn apariția unor afecțiuni oculare care, uneori, pot să fie ireversibile, așa cum este cazul orbirii totale.

Când nu se recomandă purtarea ochelarilor polarizați

Am văzut ce beneficii oferă ochelarii polarizați, însă trebuie să știi că există și câteva situații în care medicii oftalmologi nu recomandă purtarea lentilelor polarizate. Spre exemplu, dacă vei purta o astfel de pereche de ochelari atunci când conduci, vei fi protejat împotriva luminii solare puternice, însă vei întâmpina dificultăți în a putea vedea imagini și informații afișate pe ecranele digitale ale mașinii tale.

De asemenea, este indicat să nu porți astfel de lentile polarizate atunci când scoți sau depui bani la bancomat, când folosești telefonul mobil, când vrei să citești informații pe un smartwatch ori atunci când alimentezi mașina cu carburant și pompa este prevăzută cu display LCD. În plus, culorile vor fi estompate ca urmare a reducerii intensității luminii.

În același timp, este foarte important să reții faptul că, dacă ochelarii de soare sunt etichetați ca fiind capabili să blocheze razele ultraviolete dăunătoare, asta nu înseamnă neapărat că sunt și ele polarizate. Trebuie să știi că lentilele polarizate sunt de obicei etichetate ca atare.

Nu în ultimul rând ochelarii polarizați nu trebuie purtați pe timp de noapte din cauza faptului că sunt special concepuți să reducă intensitatea luminii, ceea ce te va împiedica să vezi foarte bine, mai ales daca ești la volan.

Cum se aleg cei mai buni ochelari polarizați

În momentul în care te decizi să achiziționezi o pereche de ochelari de soare polarizați trebuie să ții cont de mai multe detalii. Primul dintre acestea constă în nivelul de protecție pe care îl oferă, însă la fel de importante sunt nivelul de protecți împotriva razelor UV, culoarea lentilelor și forma acestora. În funcție de nivelul de protecție UV există cinci tipuri de lentile polarizate:

categoria 0 – protecție UV 0-20% (pentru zilele înnorate, fără soare);
categoria 1 – protecție UV 20-57% (pentru zile cu nori și puțin soare);
categoria 2 – protecție UV 57-82% (pentru zile cu soare moderat);
categoria 3 – protecție UV 82-92% (pentru zile cu soare puternic și în medii cu suprafețe ce pot reflecta lumina);
categoria 4 – protecție UV 92-97% (pentru zile cu soare puternic, în medii ce reflectă lumina; nu sunt potrivite pentru condus).

Un alt element care trebuie luat în calcul în alegerea ochelarilor polarizați este culoarea lentilelor. Astfel, lentilele de culoare gri oferă o imagine foarte clară, fiind ideale pentru sporturile în aer liber. Acestea permit vederea clară a culorilor și nu are efect de strălucire. Culoarea verde ajută la păstrarea echilibrului culorilor, fiind perfecte pentru activități de precizie deoarece oferă o imagine foarte clară a suprafeței apei. Lentilele roz fac privitul foarte relaxant și confortabil, calmează ochii și îmbunătățesc percepția vizuală în adâncime. Nuanțele de maro-chihlimbar sporesc contrastul și percepția adâncimii, iar lentilele în nuanțe de albastru și violet sunt elegante datorită aspectului de „oglindă”, fiind utile în condiții de zăpadă sau de ceață reducând strălucirea luminii albe.

Ultimul criteriu la achiziția unor ochelari polarizați este forma ramelor, care trebuie să fie în acord cu forma feței (ovală, alungită, rotundă, pătrată, în formă de inimă, de diamant sau triunghiulară).

Foto:123rf.com/Shutterstock.com

Citește și: Istoria ochelarilor – curiozități și lucruri mai puțin știute

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *