Ce sunt pancovele ardelenești și cum se prepară

Ce sunt pancovele ardelenești și cum se prepară

Pancovele ardelenești sau gogoșile ardelenești sunt un desert tradițional din Ardeal, așa cum le spune și numele. Descoperă cum se fac cele mai bune și pufoase pancove ardelenești și cum poți adapta rețeta și în funcție de preferințele personale.

Ce sunt pancovele ardelenești

Pancovele ardelenești sunt, de fapt, o varietate de gogoși, un desert tradițional din bucătăria românească, specific regiunii Ardealului. Ele sunt asemănătoare cu gogoșile obișnuite, dar au unele caracteristici distincte în ceea ce privește rețeta și modul de preparare.

Ingredientele obișnuite pentru gogoșile ardelenesti includ făină, ouă, lapte sau apă, zahăr, drojdie și unt sau ulei pentru prăjit. Uneori, se mai adaugă și vanilie sau coajă de lămâie pentru aromă.

Modul de preparare implică amestecarea ingredientelor pentru a forma un aluat moale și elastic. Aluatul este apoi lăsat să crească în volum, după care se modelează gogoșile și se prăjesc în ulei sau unt încins până devin aurii și pufoase.

Gogoșile ardelenești pot fi servite ca desert sau gustare, fiind apreciate pentru gustul lor dulce și textura pufoasă. Ele fac parte din tradiția culinară a regiunii și sunt îndrăgite de mulți pentru simplitatea și savoarea lor.

Cum se fac pancovele ardelenești

Pentru a obține pancove ardelenești pufoase și delicioase, e bine să știi câteva lucruri despre acest tip de gogoși:

Aluatul dospit va asigura că pancovele vor fi pufoase și moi. Lasă aluatul să crească suficient de mult într-un loc călduros și fără curent de aer. Dacă folosești drojdie, asigură-te că este proaspătă și activă pentru a obține o creștere bună a aluatului.
Este important să frămânți bine aluatul pentru a forma o textură omogenă și elastică. Poți folosi mixerul cu cârlig pentru aluat sau poți frământa manual aluatul până devine elastic.
Asigură-te că uleiul este încins corespunzător înainte de a prăji pancovele. Uleiul prea fierbinte poate arde pancovele în exterior fără a fi coapte în interior.
Prăjește pancovele în tigăi sau cratițe suficient de spațioase pentru a le permite să se coacă uniform și să se umfle frumos.
După ce le-ai prăjit, așază pancovele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și a le menține crocante în exterior.
Pancovele sunt cele mai bune atunci când sunt servite proaspete și calde, bine pudrate cu zahăr.

Cum se prepară pancovele ardelenești – rețete

Pancovele sunt, de fapt, gogoși, însă unele foarte pufoase și aromate. Rețeta tradițională a fost însă adaptată de fiecare după preferințe, ceea ce poți face și tu.

Rețetă tradițională de pancove ardelenești

Rețetă tradițională de pancove ardelenești

Ingrediente:

500 g făină albă
10 g drojdie proaspătă
250 ml lapte călduț
Două ouă
50 g zahăr
50 g unt topit
Un praf de sare
Coajă rasă de la o lămâie
Ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă drojdia cu laptele călduț și cu o linguriță de zahăr. Lasă amestecul deoparte pentru 5-10 minute până când drojdia începe să se activeze și să formeze bule.

Adaugă făina în bolul cu drojdie activată. Poți adăuga și un praf de sare și coaja de lămâie pentru a aromatiza aluatul.

Bate ouăle într-un alt bol și adaugă-le peste făină și drojdie. Adaugă și untul topit și zahărul rămas.

Amestecă toate ingredientele bine până obții un aluat omogen și mai frământă puțin aluatul. Aluatul trebuie să fie moale, dar nu lipicios. Dacă este prea lipicios, adaugă puțină făină.

Acoperă bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară și lasă aluatul să crească într-un loc călduț și ferit de curenti de aer timp de aproximativ o oră sau până când acesta își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, rupe din el bucăți și întinde-le pe un blat de lucru cu făcălețul. Apoi, din foaia de aluat care nu trebuie să fie prea subțire, dar nici prea groasă, taie cu ajutorul gurii unui pahar cercuri.

După ce ai format toate pancovele, mai lasă-le câteva minute să crească.

Încinge ulei într-o tigaie sau cratiță. Uleiul trebuie să fie suficient de adânc pentru a acoperi pancovele pe jumătate atunci când le prăjești.

Prăjește pancovele în uleiul încins până devin aurii și pufoase pe ambele părți. Este important să nu supraaglomerezi tigaia pentru a asigura o prăjire uniformă.

Scoate pancovele prăjite pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Servește pancovele calde, presărate cu zahăr pudră sau acompaniate de gem, miere sau alte sosuri dulci, după preferințe.

Pancove ardelenești de post

Pancove ardelenești de post

Ingrediente

500 gr făină;
350-400 ml apă călduță;
3-4 linguri ulei;
Două plicuri drojdie uscată;
Esență de vanilie;
Două linguri zahăr tos;
Un praf de sare;
Ulei pentru prăjit;
Zahăr pudră pentru decor sau scorțișoară măcinată.

Mod de preparare

Făina se pune într-un vas împreună cu zahărul și sarea și se amestecă. Drojdia se dizolvă în puțină apă caldă și o linguriță de zahăr și se adaugă peste amestecul de făină.

Adaugă peste amestecul de făină și câteva linguri de apă caldă și amestecă. Adaugă esența și treptat și restul de apă caldă. Frământă aluatul și adaugă câte puțin ulei treptat.

Lasă aluatul să crească pentru 30 de minute, iar când și-a dublat volumul, cu mâinile date prin ulei, modelează forma gogoșilor. Pune-le în ulei încins pentru aproximativ 2 minute pe fiecare parte și scoate-le când capătă o culoare aurie. Pudrează cu zahăr sau scorțișorară și consumă-le calde.

Pancove de post cu apă minerală

Pancove de post cu apă minerală

Ingrediente

1 kg făină
 1 cub drojdie proaspătă
 150 g margarină
 250 ml apă minerală
 250 g zahăr
 ulei pentru prăjit
 sare
 zahăr pudră amestecat cu scorţişoară

Mod de preparare

Din cantitatea de făină se lasă deopar­te circa o cană, iar restul se cerne într-un vas. Zahărul se dizolvă în apă minerală, iar drojdia cu 2 linguri de apă călduţă. Se toarnă apoi ambele lichide peste făină.

Se adaugă margarina caldă, restul făinii oprite şi sarea şi se frământă bine, bine până ce se obţine un aluat omo­gen. Se lasă să crească până îşi dublează volumul.

Apoi, aluatul se întinde cu sucitorul, se taie rondele cu gura unui pahar şi se prăjesc în baie de ulei.

Se scot gogoşile pe şerveţele de hârtie şi, după ce se răcesc, se presară cu zahăr pudră amestecat cu scorţişoară.

Descoperă și alte rețete de gogoși pufoase.

Pancove pufoase și aromate

Pancove pufoase și aromate

Ingrediente

Ingrediente:

550 g făină,
25 g drojdie proaspătă,
150 ml lapte,
Două ouă mari,
100 g zahăr,
80 g unt,
un praf de sare,
o linguriţă coajă rasă de lămâie,
o linguriţă coajă rasă de portocală,
o lingură esenţă de vanilie.

Mod de preparare

Se cern 500 g făină în castron adânc, se face o gropiţă în mijloc şi se pune drojdia amestecată cu puţin lapte cald. Se lasă să crescă circa 10 minute. Între timp se bat ouăle cu zahărul şi aromele, iar untul se topeşte şi se amestecă cu laptele. Se toarnă acest amestec (călduţ) peste făina cu drojdie, se adaugă sarea şi se frământă adăugând, dacă mai este nevoie, restul de făină.

Se frământă circa 10 minute, până când aluatul este moale şi se dezlipeşte de pe mâini. Se acoperă castronul cu un şervet de bucătărie şi se lasă coca să dospeasca în jur de o oră, la loc cald. Când aluatul şi-a dublat volumul, se pune pe masa de lucru, pe un pat subţire de făină.

Se întinde cu făcăleţul, până când se obţine o foaie compactă, de cca 5 mm grosime şi se decupează cu gura unui pahar gogoşile. Se acoperă din nou cu şervetul şi se mai lasă vreo 30 de minute să crească. Se prăjesc gogoşelele în baie de ulei, reglând focul ca să nu se ardă deasupra şi să rămână necoapte în interior. Se scot pe serveţele absorbante şi se pudrează cu zahăr.

Pancove răsucite

500 g făină
Două ouă
Două linguri zahăr
75-100 ml apă
1 praf sare
1 plic zahăr vanilinat

Mod de preparare

Făina se amestecă cu sarea şi apoi se cerne într-un castron.

Se face un gol la mijloc unde se pun ouăle, ambele tipuri de zahăr şi apa. Se amestecă bine şi se frământă un aluat nu foarte tare care se lasă să se odihnească 10 minute.

Apoi, pe masa presărată cu făină se întinde aluatul cu sucitorul. Se taie dreptunghiuri şi apoi se face o tăietură la mijloc prin care se scoate unul dintre capetele micii bucăţi de aluat.

Se pregătesc toate şi se pun la prăjit în baie de ulei. Pancovele ardelenești se scot pe şervete de hârtie şi apoi se presară cu zahăr pudră.

Sursă foto -Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *