Cea mai savuroasă salată de dovlecei copți – Ingredientul esențial din deliciul suprem al acestei toamne

Cea mai savuroasă salată de dovlecei copți – Ingredientul esențial din deliciul suprem al acestei toamne

 

Salata de dovlecei copți – Ingrediente

5 dovlecei de mărime medie, mai tineri, ca să nu aibă multe semințeo căpățână de usturoi copto ceapă micămărar proaspăt și/sau pătrunjel proaspătsare și piper1 lingură de ulei de măsline1 lingură de iaurt cremos sau smântânăsuc de lămâie*puțină boia dulce sau/și picantă, dacă preferați

**Dacă doriți mai multă salată, dublați, triplați cantitățile de mai sus.

Salata de dovlecei copți – Mod de preparare

Se spală dovleceii, apoi se pun într-o tavă, sunt înțepați din loc în loc cu o furculiță sau cu o scobitoare mai groasă, dar ascuțită.

Se adaugă căpățâna de usturoi, tăiată în jumătate, cu coajă cu tot, cele două jumătăți se pun între dovlecei. Se stropește usturoiul cu uleiul de măsline.

Se pune apoi tava la cuptor.

Se scoate tava din cuptor când sunt copți dovleceii. Aceștia pot fi verificați cu cuțitul sau furculița. În momentul în care se intră foarte ușor în ei, simțindu-se miezul moale, înseamnă că sunt copți.

După ce a fost scoasă tava din cuptor, dovleceii se taie în jumătate, transversal, pe lungime, și se scoate, cu o lingură, tot miezul, toată pulpa deosebit de aromată.

Pulpa de dovlecei se stoarce apoi de apă. Se pune într-o sită unde se scurge toată apa acumulată în timpul coacerii.

Se pun dovleceii într-un bol, adică pulpa, și se mărunțește cu o furculiță. Se pot lăsabucăți mai mari sau dovleceii pot fi pisați foarte bine, depinde cum preferați. Operația trebuie făcută cu o lingură sau un pisălog mai măricel, ambele de lemn.

În pasta obținută se adaugă uleiul de măsline, usturoiul copt (se scoate cu lingurița usturoiul copt, din coajă), iaurtul gras (sau smântâna), mărarul tăiat cât mai mărunt (și pătrunjel, cum se preferă), apoi sare și piper după gust.

Apoi se amestecă bine.

Se pun ultimele ingrediente: ceapa verde tocată cât mai fin (sau mai mare, dacă vă place așa) și zeamă de lămâie. Salata e gata: a rezultat o cremă delicioasă.

Poate fi servită simplu pe pâine prăjită sau folosită ca garnitură la diverse mâncăruri, friptură, pește sau alături de alte legume trase la tigaie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *