Cealaltă față a firmelor lui Umbrărescu: șeful Asociației Pro Infrastructura enumeră câteva realizări importante ale grupului în infrastructura din România

Cealaltă față a firmelor lui Umbrărescu: șeful Asociației Pro Infrastructura enumeră câteva realizări importante ale grupului în infrastructura din România

Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura, a analizat, pentru publicul Libertatea, o listă cu principalele proiectele realizate de UMB Spedition, Tehnostrade și SA&PE Construct.

Accidentul cu 4 morți și 5 răniți de pe autostrada Moldovei a pus, în mod legitim, reflectoarele interesului public pe cea mai mare companie de construcții din România, care lucrează acolo: cea a lui Dorinel Umbrărescu. 

<strong>Dincolo de acuzele Transgaz, care e parte în conflict, pentru că ea răspundea de conductă, mai mulți experți au explicat, sub anonimat, că firmele lui Umbrărescu au o cultură a rapidității, dar nu și a protecției personalului. „În același timp, sunt încurajate și tolerate de autorități”, a spus un specialist consultat de ziar. </strong>

Un reportaj Libertatea la fața locului a cules mărturiile familiilor muncitorilor care susțin că salariile sunt bune, organizarea e îndreptată spre productivitate, dar programul e mult mai lung decât cel normal. 

O companie în doliu

La fel de adevărat este, spun specialiștii, că firmele lui Umbrărescu au realizat lucrări grele, decisive pentru anumite zone. În acest moment, atenția publică e concentrată pe o companie cu mii de angajați în doliu după colegii lor. Firma e cercetată de procurori, care au cerut deja documente. Despre realizări se vorbește mai puțin, spune și Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura.

Ionuț Ciurea

Umbrărescu a dus la sfârșit câteva lucrări importante

Libertatea a apelat la specialistul Pro Infrastructura în virtutea statutului independent al organizației care a fost, de-a lungul anilor, severă cu nerealizările din domeniu. 

<strong>Ciurea a trecut în revistă cinci proiecte mari de infrastructură din țara noastră, realizate de grupul UMB și date deja în folosință. În același timp, el remarcă faptul că numărul de lucrări în care acum firmele lui Umbrărescu sunt angrenate este foarte mare și riscă să-i depășească posibilitatea reală de organizare. </strong>

1. Autostrada A1 Lugoj-Deva lotul 4, între localitățile Șoimuș și Ilia

Autostrada A1. Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Este vorba de un segment de 22 de kilometri din județul Hunedoara. 

Lucrarea a costat 419 milioane de lei fără TVA și a fost inaugurată în data de 14 august 2019 de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), potrivit Mediafax.

2. Centura Timișoara, segmentul Giarmăta – Izvin

Centura Timișoara. Foto: Hepta

Este vorba de un tronson de 9,9 kilometri, care a costat 210,36 milioane de lei și a fost deschis în anul 2012, conform Adevărul. Lucrarea a fost realizată de Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – Carena SpA și a fost terminată cu 8 luni înainte de termen, conform sursei citate.

3. Centura Bacăului

Centura Bacăului. Foto: Captură YouTube

În total, aceasta are 30,8 kilometri, din care 16 kilometri la nivel de autostradă. Contractul a fost semnat în 2018, iar primele tronsoane au fost inaugurate în data de 2 decembrie, când șoferii au raportat deja crăpături și probleme. 

Ultimul tronson a fost recepționat de către CNAIR în data de 4 august 2021, conform Jurnalul.ro. În total, centura cuprinde 7 poduri, 9 pasaje și un nod rutier. Contractul are o valoare de 668 milioane de lei, fără TVA.

4. Autostrada București – Ploiești, tronsonul Moara Vlăsiei – Ploiești

Autostrada București-Ploiești. Foto: Wikipedia

Lucrările au fost realizate de consorțiul UMB Spedition, PA&CO International, EuroConstruct Trading ’98 și COM-AXA. 

Licitația a fost câștigată în 2006, iar inițial lucrările trebuiau terminate în 2010, conform Mediafax. 

Finalizarea a fost amânată de mai multe ori, iar autostrada a fost inaugurată în 2012, fără a fi gata toate lucrările și cu restricții, după cum scria la acel moment Ziarul Financiar. 

Segmentul respectiv de autostradă a costat 883,7 milioane de lei, fără TVA, conform Capital.ro.

5. Autostada A3, tronsonul Gilău – Nădășelu

Autostrada A3. Foto: Captură YouTube

Este vorba de o porțiune de 8,7 kilometri de autostradă, terminată în anul 2017, dar nedeschisă traficului din lipsa unui pod ce trebuia realizat de către o altă companie, Tirrena Scavi, conform Economica.net. 

Potrivit sursei citate, asocierea Spedition UMB-Tehnostrade a primit suma de 258,19 milioane de lei pentru sectorul său. Șoferii au putut circula pe sector din 28 septembrie 2018, odată cu terminarea podului.

440 de kilometri în execuție

„În momentul acesta, UMB are în execuție 440 de kilometri de autostradă, din totalul de 760 kilometri care sunt în execuție în România, deci 58% din tot ce se lucrează în țara noastră”, spune Ionuț Ciurea, șeful Pro Infrastructura.

Cele mai multe se află pe Autostrada Moldovei, între Buzău și Pașcani.

Despre acestea, Ciurea spune că sunt întârziate.

Toate tronsoanele de pe A7 (Autostrada Moldovei – n.r.) sunt întârziate. Noi am atenționat încă de anul trecut că nu au capacitatea să le facă la timp, mai ales că ei ne-au obișnuit să dea în folosință chiar înainte.

Ionuț Ciurea:

„E drept că au și contracte unde se află înaintea programului, spre exemplu pe A0 (Centura București – n.r.) lucrările vor fi gata probabil în noiembrie. Umbrărescu are peste 400 de kilometri de livrat în următorii 3 ani. Îi doresc succes! Nu i-a pus nimeni să liciteze ca nebunii!”, a spus Ciurea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *