Ceasul intern, la om, explicat de cercetători. Studiul care îți arată cum funcționează creierul în raport cu timpul

RMAG news

Un nou studiu realizat de Dr. Martin Wiener și colegii săi de la Universitatea George Mason a adus dovezi care contrazic ideea unei percepții universale a timpului.

Cercetarea, care a implicat 170 de participanți în patru experimente distincte, a explorat modul în care modificarea mediului poate influența percepția trecerii timpului.

Primele două experimente s-au concentrat pe modul în care dimensiunea și gradul de aglomerare a unui mediu afectează percepția timpului.

Participanților li s-au prezentat fotografii ale diferitelor spații, precum o baie, un auditoriu de teatru sau un terminal de aeroport, cu dimensiuni și niveluri diferite de aglomerare.

Fotografiile au rămas pe ecran între 300 și 900 de milisecunde, iar apoi participanții au fost întrebați să evalueze fiecare imagine ca  fiind lungă sau scurtă.

Ce s-a constatat despre percepția timpului

S-a constatat că oamenii au simțit că au privit imaginile mai mari și mai puțin aglomerate pentru o perioadă mai lungă decât în realitate.

Acest efect, denumit dilatarea timpului, explică de ce timpul pare să treacă atât de încet atunci când te plictisești.

Experimentele următoare au explorat interacțiunea dintre memorabilitatea unei imagini și dilatarea timpului.

Capacitatea de memorare este un concept încă puțin înțeles de către oamenii de știință, dar pare să se refere la caracteristici precum cât de distinctivă este o imagine.

Experimentul final

În experimentul final, subiecții au fost rugați să țină apăsat un buton pentru aceeași perioadă de timp ca și când priveau fiecare imagine.

A doua zi, aceștia s-au întors în laborator pentru un test surpriză ce ține de memorie, pentru a vedea dacă pot identifica corect imaginile pe care le văzuseră în ziua precedentă.

S-a observat că imaginile mai memorabile au avut un efect de dilatare a timpului. Mai mult, percepția participanților asupra timpului a fost și mai precisă atunci când priveau imagini memorabile, iar timpii lor de reacție au fost mai rapizi.

Rezultatele indică faptul că percepția timpului pare să fie o funcție destul de fundamentală în creier, influențată în mod semnificativ de implicarea senzorială.

În ceea ce privește motivul acestor fenomene, se presupune că acestea au evoluat pentru a ajuta oamenii să asimileze cât mai multă informație posibilă despre mediul lor.

Timpul dilatat ar putea permite creierului să își extindă acest proces, oferindu-i mai mult timp pentru a strânge informații potențial importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *