Cel puțin 94 de morți în Mozambic, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Majoritatea pasagerilor au încercat să evadeze din cauza focarului de holeră

Cel puțin 94 de morți în Mozambic, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Majoritatea pasagerilor au încercat să evadeze din cauza focarului de holeră

Cel puțin 94 de persoane au murit și 26 sunt date dispărute după ce un feribot supraaglomerat s-a scufundat în largul coastei de nord a Mozambicului, spun autoritățile, citate de The Guardian.

Mulți copii care se aflau pe vas au murit

Barca de pescuit transformată în feribot, care transporta aproximativ 130 de persoane, a avut probleme în timp ce încerca să ajungă pe o insulă din apropierea provinciei Nampula, au declarat oficialii duminică.

„Deoarece barca era supraaglomerată și nepotrivită pentru a transporta pasageri, s-a scufundat”, a declarat secretarul de stat din Nampula, Jaime Neto. Mulți copii au fost printre victime, a adăugat el.

Salvatorii au găsit cinci supraviețuitori și caută și mai mulți, dar condițiile meteorologice au îngreunat operațiunea.
Majoritatea pasagerilor încercau să evadeze de pe continent din cauza unei panici cauzată de dezinformarea despre un așa zis focar de holeră, a spus Neto.

Cazurile de holeră cresc la nivel global pe fondul penuriei de vaccinuri

Țara din sudul Africii, una dintre cele mai sărace din lume, a înregistrat aproape 15.000 de cazuri de boală transmisă prin apă și 32 de decese din octombrie, potrivit datelor guvernamentale.

Nampula este regiunea cel mai grav afectată, reprezentând o treime din toate cazurile.
În ultimele luni, provincia a primit, de asemenea, un aflux mare de oameni care fugeau de un val de atacuri jihadiste din nordul Cabo Delgado.

Neto a spus că o echipă de investigații lucrează pentru a afla cauzele dezastrului navei. Doi dintre cei cinci supraviețuitori sunt tratați în spital, a spus oficialul.

Barca se îndrepta către Insula Mozambic, o mică insuliță de corali care a servit drept capitală a Africii de Est portugheze și a dat numele țării.
Găzduind un oraș fortificat și legată de continent printr-un pod construit în anii 1960, insula este inclusă în patrimoniul mondial de către agenția de cultură a ONU, Unesco.

Cu aproape două treimi din populație trăind în sărăcie, țara și-a pus mari speranțe în zăcăminte vaste de gaze naturale descoperite în Cabo Delgado, în nord, în 2010.

Dar o insurgență din 2017 purtată de militanți legați de gruparea Stat Islamic a blocat progresul. Peste 5.000 de oameni au fost uciși și aproape un milion au fost forțați să-și părăsească casele de când au început luptele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *