Cele mai bune filme de groază din toate timpurile. 10 pelicule horror care îți vor da fiori

RMAG news

Filmele de groază au avut întotdeauna un loc special în inimile spectatorilor, fascinându-i și provocându-le o gamă largă de emoții intense. De-a lungul anilor, industria cinematografică a produs unele capodopere în acest gen, filme care au devenit clasice și care continuă să fie apreciate și să inspire generații întregi de cinefili. Iată o listă cu cele mai bune filme de groază din toate timpurile, pe care nu trebuie să le ratezi:

Psycho (1960)

„Psycho” este un thriller psihologic din 1960, regizat de ”maestrul suspansului” Alfred Hitchcock. Este considerat unul dintre cele mai influente filme de groază din toate timpurile și unul dintre cele mai mari pelicule realizate vreodată.

Acțiunea urmărește povestea lui Marion Crane, o secretară care fură bani de la locul de muncă al clienților ei și se ascunde într-un motel izolat numit Bates Motel.

Acolo, ea-l întâlnește pe proprietarul complexului, Norman Bates, care locuiește cu mama sa retrasă și dominatoare. După ce Marion este omorâtă cu brutalitate, în duș, sora și prietenul ei încep să caute răspunsuri și descoperă secrete întunecate și terifiante ale familiei Bates.

The Exorcist (1973)

„The Exorcist” este un film de groază supranatural lansat în 1973, regizat de William Friedkin și bazat pe romanul omonim scris de William Peter Blatty.

Este considerat unul dintre cele mai înfricoșătoare filme de groază din toate timpurile și unul dintre cele mai bune pelicule realizate vreodată.

A fost nominalizat la mai multe premii Oscar și a câștigat două distincții pentru ”cel mai bun scenariu adaptat” și pentru ”cel mai bun mixaj de sunet”.

Acțiunea urmărește povestea unei fetițe de 12 ani pe nume Regan MacNeil, care este posedată de un spirit demonic. Mama ei, Chris MacNeil, este disperată atunci când își vede fiica suferind, dezvoltând comportamente și capacități supranaturale alarmante.

După ce medicii nu reușesc să găsească o explicație medicală pentru comportamentul lui Regan, părintele său apelează la preotul catolic Damien Karras pentru ajutor. Cei doi se angajează într-o luptă împotriva forțelor malefice, pentru a o salva pe fetiță.

Halloween (1978)

„Halloween” este un film de groază slasher lansat în 1978, regizat de John Carpenter și produs de Debra Hill. Este considerat unul dintre cele mai influente filme de groază din toate timpurile și a devenit un clasic al genului.

Acțiunea urmărește povestea lui Michael Myers, un tânăr care a ajuns internat într-un sanatoriu psihiatric după ce și-a ucis sora mai mică, de numai șase ani.

15 ani mai târziu, Myers evadează și se întoarce în orașul său natal, Haddonfield, Illinois, pentru a-și continua seria de crime. Îi urmărească pe Laurie Strode și pe prietenii ei în noaptea de Halloween, aceștia fiind nevoiți să lupte ca să-și saveze viața, supraviețuind atacurilor lui Myers.

The Shining (1980)

Considerat o adevărată capodoperă a cinematografiei de groază. ”The Shining” este un film horror apărut în anul 1980, regizat de Stanley Kubrick și bazat pe romanul cu același nume al autorului Stephen King.

Acțiunea urmărește povestea lui Jack Torrance, un scriitor aflat în căutarea inspirației, care acceptă un post de îngrijitor la Hotelul Overlook, un loc izolat din Colorado, care este închis pe timpul iernii.

El se mută acolo cu soția sa, Wendy, și fiul lor, Danny, care posedă un dar psihic special numit „the shining”. Pe măsură ce iarna se instalează, Jack devine treptat posesedat de forțe malefice din hotel și începe să își pună familia în pericol.

Nightmare on Elm Street (1984)

Nightmare on Elm Street este un film de groază slasher lansat în 1984 și regizat de Wes Craven. Este primul film din seria cu același nume și a devenit un clasic al genului, cunoscut pentru introducerea unuia dintre cei mai iconic antagoniști din istoria filmelor de groază: Freddy Krueger.

Filmul urmărește povestea unui grup de adolescenți dintr-un mic oraș, care încep să aibă coșmaruri înfricoșătoare cu Freddy Krueger, un bărbat mutilat, cu mâinile în formă de cuțite.

Pe măsură ce coșmarurile devin din ce în ce mai reale, tinerii realizează că, dacă vor muri în vis, vor muri și în realitate. Ei trebuie să găsească o modalitate de a-l învinge pe antagonist și să scape din coșmarul cumplit înainte să fie prea târziu.

The Sixth Sense (1999)

„The Sixth Sense” este un thriller psihologic și un film de groază lansat în 1999, regizat și scris de M. Night Shyamalan. Este considerat unul dintre cele mai remarcabile filme ale anilor ’90 și a devenit un clasic modern al genului.

Acțiunea urmărește povestea lui Cole Sear, un băiat tânăr care susține că poate vedea spiritele celor morți.

El intră în contact cu psihologul Malcolm Crowe, interpretat de Bruce Willis, care încearcă să îl ajute să înțeleagă și să gestioneze darul său.

Pe măsură ce doctorul începe să lucreze cu micul protagonist, acesta își dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par și că există secrete întunecate care îl bântuie pe cel mic.

The Babadook (2014)

„The Babadook” este un film de groază psihologic australian lansat în 2014, scris și regizat de Jennifer Kent. A fost bine primit de către critici și a câștigat mai multe premii pentru regie, scenariu și interpretare.

Filmul urmărește povestea Ameliei, o mamă singură care luptă să-l crească pe fiul ei de 6 ani, Samuel, după ce soțul ei a murit într-un accident de mașină în ziua în care Samuel s-a născut.

Cel mic devine obsedat de un personaj dintr-o carte de povestiri intitulată „The Babadook”, care începe să apară în viața lor sub forma unei entități malefice și amenințătoare.

Pe măsură ce Amelia se confruntă cu propriii săi demoni interiori și cu traumele trecutului său, ea trebuie să își protejeze fiul și să lupte împotriva spiritului rău.

Get Out (2017)

„Get Out” este un thriller psihologic și un film horror scris și regizat de Jordan Peele, lansat în 2017. Filmul a fost aclamat de critici și a devenit un fenomen cultural, câștigând numeroase premii și fiind considerat unul dintre cele mai remarcabile filme de groază ale deceniului.

Filmul urmărește povestea lui Chris Washington, un tânăr afro-american care vizitează familia iubitei sale, Rose Armitage, pentru un weekend.

Pe măsură ce petrecerea progresează, Chris observă comportamente ciudate din partea membrilor familiei Armitage și ale prietenilor lor.

Descoperind treptat adevăruri înfricoșătoare despre aceștia, protagonistul se trezește în mijlocul unei conspirații sinistre legate de rasă și control mental.

The Nun (2018)

Considerat unul dintre cele mai înfricoșătoare filme horror făcute vreodată, ”The Nun” este o peliculă horror lansată în 2018, regizată de Corin Hardy și produsă de James Wan.

Face parte din universul „The Conjuring” și servește ca un prequel al seriei, explorând originile maleficei călugărițe Valak, care a apărut pentru prima dată în proiectul „The Conjuring 2”.

Acțiunea este plasată în anul 1952 și urmărește povestea unei călugărițe numite Sora Irene și a unui preot, părintele Burke, trimiși de Vatican să investigheze sinuciderea misterioasă a unei călugărițe într-o mănăstire izolată din România.

Pe măsură ce încep să descopere secretele întunecate ale lăcașului sfânt, cei doi protagoniști se confruntă cu prezențe malefice și descoperă că mănăstirea ascunde o forță demonică înspăimântătoare, cunoscută sub numele de Valak.

Vezi și: Cinci filme horror ideale pentru a fi transformate în seriale: de la The Thing, la Invasion of the Body Snatchers și They Live

Hereditary (2018)

„Hereditary” este un film de groază psihologic lansat în 2018, scris și regizat de Ari Aster, aclamat de critici pentru abordarea sa unică și tulburătoare în genul horror.

Filmul urmărește povestea familiei Graham, care se confruntă cu evenimente înfricoșătoare și secrete întunecate după moartea bunicii lor, Ellen.

Pe măsură ce sunt dezvăluite secretele întunecate ale familiei, membrii săi sunt forțați să se confrunte cu pierderi tragice și să se lupte cu prezențe supranaturale malefice.

De asemenea, fanii au lăudat pelicula pentru atmosfera sa tensionată, regia sa precisă și interpretările puternice ale actorilor. Cu toate acestea, filmul a fost, de asemenea, subiectul unor reacții mixte, unii critici considerând că este prea întunecat și tulburător pentru gusturile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *