Cercetătorii au descoperit ceva îngrijorător în ochii umani: Până unde a ajuns poluarea

RMAG news

Un nou studiu publicat de ScienceDirect a dezvăluit prezența de microplastice în ochiul uman. Folosind tehnici analitice avansate, cercetătorii au detectat peste 8.500 de particule de plastic în mostre prelevate de la 49 de indivizi cu diverse afecțiuni oculare.

Ochii sunt printre cele mai importante organe pentru oameni. Ne bazăm pe ei pentru a naviga în lume și ei servesc ca simțul nostru cel mai de încredere și util. Dar acum, cercetătorii descoperă că poluarea cu plastic s-ar putea ne ne afecteze ochii.

Microplasticele, prezente peste tot

Microplasticele sunt particule de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri, dar de obicei termenul este folosit pentru a descrie acele particule prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. Aceste particule minuscule au fost găsite aproape peste tot — de la adâncurile oceanului până în vârfurile munților și, alarmant, chiar și în interiorul corpului nostru.

„Dovezile acestei cercetări oferă perspective semnificative asupra infiltrării poluanților microplastici în ochiul uman, aruncând lumină asupra potențialelor lor implicări pentru sănătatea oculară și plecând de la necesitatea unei explorări mai profunde a acestui risc emergent pentru sănătate”, au scris autorii studiului.

Această descoperire ridică întrebări importante cu privire la impactul pe care microplasticele îl pot avea asupra sănătății oculare și subliniază necesitatea unei mai bune înțelegeri a riscurilor asociate cu poluarea plasticului.

De ce sunt îngrijorătoare microplasticele în ochi?

Microplasticele pot purta substanțe chimice nocive, precum bisfenolul A (BPA), care se pot infiltra în solul nostru, în rezerva noastră de apă și, în cele din urmă, pot ajunge în hrana pe care o consumăm. Acest lucru ar putea contribui la o varietate de probleme de sănătate.

De exemplu, un studiu menționat de Guardian a descoperit că microplasticele pot provoca inflamații și toxicitate în sistemele gastrointestinale ale șoarecilor, ceea ce ar putea fi o preocupare și pentru oameni. În plus, aceste particule au fost asociate cu probleme precum inflamația testiculară, scăderea sănătății spermei și o reducere a bacteriilor sănătoase din intestin în studiile pe animale.

Această nouă descoperire subliniază nevoia urgentă de investigații suplimentare asupra efectelor expunerii la microplastice asupra sănătății publice și evidențiază problema mai largă a răspândirii poluării plastice în corpul uman.

Acest studiu nu numai că aruncă lumină asupra prezenței microplasticelor în ochi, ci subliniază și necesitatea unor cercetări și vigilență continue. Poate chiar să determine unele persoane să-și reevalueze relația cu produsele din plastic.

Oamenii de știință au obținut perspective valoroase asupra tipurilor și concentrațiilor de microplastice prezente. În viitor, este imperativ să investigăm mai departe posibilele implicări ale expunerii la microplastice asupra sănătății oculare și să dezvoltăm strategii pentru a diminua efectele adverse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *