Cerere șoc, la Praga. Ministrul ceh al Apărării vrea ieșirea țării din ONU

Cerere șoc, la Praga. Ministrul ceh al Apărării vrea ieșirea țării din ONU

Nu trebuie să rămânem tăcuți în fața unui al doilea Holocaust, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, care a cerut țării sale să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru a protesta împotriva faptului că aceasta nu a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

“Holocaustul s-a întors, iar noi nu trebuie să tăcem din nou”, a spus ea, într-o declarație postată pe X, potrivit The Jerusalem Post.

Ea a vorbit despre indignarea sa la o zi după ce Adunarea Generală a ONU a votat cu 120-14 pentru încetarea focului pentru Războiul din Gaza, care s-a concentrat în principal pe situația dificilă a palestinienilor din Gaza.

Rezoluția Adunării Generale a ONU, care a avut, de asemenea, 45 de abțineri, nu a menționat și nici nu a cerut în mod clar eliberarea celor 230 de ostatici pe care gruparea teroristă i-a luat în captivitate în acea zi.

“Mi-e rușine de ONU. În opinia mea – Republica Cehă nu are nimic de așteptat de la o organizație care susține teroriștii și nu respectă dreptul fundamental la autoapărare. Să ieșim de aici”.

“În urmă cu exact trei săptămâni, Hamas a ucis peste 1.400 de israelieni, ceea ce înseamnă mai multe victime pe cap de locuitor decât a ucis organizația militantă islamistă al-Qaeda la 11 septembrie 2001 în SUA.

“Și doar 14 țări, inclusiv a noastră, s-au ridicat împotriva atacului terorist fără precedent comis de teroriștii Hamas, clar și de înțeles!”, a declarat ea.

Doar alte trei țări din Uniunea Europeană au votat împotriva rezoluției, în afară de Republica Cehă: Austria, Croația și Ungaria.

Nu toți au fost de acord

Dar nu toată lumea a fost de acord cu apelul ei. Viceprim-ministrul pentru digitalizare și ministrul pentru dezvoltare regională, Ivan Bartos, a declarat că “respinge fără echivoc ideea de retragere din ONU”.

Securitatea Republicii Cehe se bazează pe tipul de ordine internațională pe care ONU îl asigură, a spus el, în declarația pe care a postat-o pe X.

“Nu este avantajos pentru țări de dimensiuni medii precum Republica Cehă să trăiască într-o lume în care nu se aplică nicio regulă și în care cei puternici se bucură pe seama celor slabi.”

“Istoria secolului al XX-lea ne-a arătat clar consecințele tragice ale absenței ordinii internaționale pentru națiunea cehă”, a spus Baros.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a reluat comentariul său.

Cu toate acestea, Černochová a declarat că reacția ONU la 7 octombrie i-a amintit de acțiunile globale împotriva evreilor în timpul Holocaustului.

“M-am întrebat adesea – Cum a putut lumea să nu creadă în ororile lagărelor de concentrare și de ce a durat atât de mult până când cineva i-a eliberat pe supraviețuitori la sfârșitul războiului?”.

“Aparent, o parte a societății a vrut să scape de evrei. Antisemitismul s-a răspândit profund în întreaga lume, inclusiv în cadrul Națiunilor Unite.”

“Ei au încredere în teroriști, dar nu au încredere în țara care a protejat spatele civilizației noastre occidentale timp de mulți ani în Orientul Mijlociu”, a declarat ea.

Este o “lume absurdă. Și este complet de neînțeles pentru mine că nimeni nu cere o reformă fundamentală a organizației, care s-a transformat de mult timp dintr-un pacificator într-un ciocan împotriva Israelului”, a mai spus ea.

Poziția oficială a Cehiei la ONU

Ministerul ceh de Externe afirmă că rezoluției Adunării Generale a ONU îi lipsesc “mai multe elemente-cheie”.

Ministerul ceh de Externe a postat o declarație mai moderată pe X, explicându-și decizia, printre care absența unei condamnări a Hamas, lipsa unei cereri ca Hamas să elibereze ostaticii și lipsa menționării dreptului Israelului de a se apăra.

“Rezoluția nu oferă asigurări că livrarea asistenței umanitare urgente nu este abuzată de Hamas și de alți teroriști. Dacă nu suntem clari cu privire la necesitatea de a opri terorismul, nu facem progrese în direcția păcii dorite în Orientul Mijlociu”, a declarat Ministerul de Externe.

“Cehia este ferm angajată în favoarea soluției celor două state, care rămâne singura perspectivă vitală pentru a asigura securitatea Israelului și pentru a îndeplini dorința palestinienilor de a avea propriul lor stat”, a mai spus acesta. “Atât israelienii, cât și palestinienii merită să trăiască în pace, securitate și demnitate.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *