Ciolacu și Iohannis au discutat acțiunea în instanță împotriva Austriei. „Să te văd domnule Nehammer cum reacționezi când toate instituțiile UE vor susține România”

Ciolacu și Iohannis au discutat acțiunea în instanță împotriva Austriei. „Să te văd domnule Nehammer cum reacționezi când toate instituțiile UE vor susține România”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 27 septembrie, la Digi24, că s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis privind acționarea Austriei în judecată la CJUE, dacă Viena se va opune și în decembrie aderării României la Schengen.

Ciolacu a făcut o paralelă cu filmele polițiste. „Ați văzut vreodată un film numai cu polițiști buni sau polițiști răi? Întotdeauna există și un polițist bun, și un polițist rău, e și alb, e și negru. Am un dialog cu președintele României, mai ales unde prerogativele constituționale în ceea ce privește politica externă și politica de apărare. Președintele României este comandantul suprem al armatei, este obligatoriu, indiferent dacă ne iubim sau nu, să avem acest dialog instituțional”, a spus șeful Executivului.

El a precizat că nu i se pare normal ceea ce face omologul său austriac, Karl Nehammer, care blochează în continuare aderarea României la Schengen.

„Eu cer ca Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European să fie parte în atacul României la CJUE. Toate aceste instituții europene au susținut și și-au dat acordul ca România să adere la spațiul Schengen. Să te văd atunci pe tine, domnule cancelar (n.red Karl Nehammer), am înțeles că-i place boxul, să te văd atunci cum reacționezi, când toate instituțiile europene vin parte cu România în acest atac la CJUE”, a mai punctat Ciolacu.

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la viitorul Consiliu al miniștrilor de interne ai UE.

Ulterior, Austria a acuzat România că blochează accesul militarilor săi la operațiunile NATO în semn de răzbunare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *