Circa 10% dintre produsele alimentare sunt contrafăcute / Președintele APRIL: Instituțiile de control nu trebuie să aibă conducere politică. Avem nevoie de profesioniști (VIDEO)

Circa 10% dintre produsele alimentare sunt contrafăcute / Președintele APRIL: Instituțiile de control nu trebuie să aibă conducere politică. Avem nevoie de profesioniști (VIDEO)

Tot mai multe alimente de pe piață sunt contrafăcute, iar specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că autoritățile trebuie să fie mai implicate în a face controale.

 

10% dintre produsele alimentare sunt contrafăcute

 

Estimarea experților este că aproximativ 10% dintre produsele alimentare din țările dezvoltate sunt contrafăcute, informează Adevărul.

Conform „Food Fraud Database” (bază de date certificată de ONU, prin FAO), cele mai falsificate alimente din lume sunt uleiul de măsline extravirgin, mierea naturală, peștele, șofranul, vinul, parmezanul și cafeaua.

De exemplu, se poate adăuga apă în lapte pentru a crește volumul, iar în cazul fructelor, falsificatorii adaugă substanțe chimice pentru o coacere mai rapidă.

 

Liderul APRIL: Instituțiile trebuie să fie conduse de experți, nu de politicieni

 

Dorin Cojocaru, liderul APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui), a declarat că instituțiile statului trebuie să fie conduse de experți, nu de politicieni, și să facă mai multe verificări la comercianți. Acesta a punctat că fie și îmbolnăvirea unei singure persoane din cauza unui aliment neconform este de neacceptat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care mai multe produse din carne de pui contaminate cu Salmonella au fost descoperite de ANPC în magazine din Vrancea, Ilfov și București.

„Aici iar mă iau de toate autoritățile de control, instituții de stat care au conducere numită politic. Avem nevoie de profesioniști 100%, oameni cu experiență, pentru că ai controlul strategic, oficial al instituțiilor și autocontrolul companiilor care pun produse alimentare pe piață. Dacă las pe baza agentului economic, el oricum are costuri foarte mari, de multe ori fentează autocontrolul, adică intensitatea analizelor e tot mai mică și ne trezim cu surprize ca salmonella. E ceva foarte periculos. Noi trebuie să prevenim, nu să tratăm, că dacă tu mi-ai îmbolnăvit un consumator, nu o mie, atunci de ce mai plătesc taxe și impozite?”, a afirmat Dorin Cojocaru, pentru B1 TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *