Cișmigiu, mândria tristă a Bucureștiului: pământ în loc de iarbă, alei distruse, garduri rupte și mirosuri insuportabile

Cișmigiu, mândria tristă a Bucureștiului: pământ în loc de iarbă, alei distruse, garduri rupte și mirosuri insuportabile

Mai bine de doi ani au trecut de la primul semnal de alarmă tras de Libertatea în privința Parcului Cișmigiu. În prezent, situația e neschimbată, iar primarul general Nicușor Dan mai cere doi-trei ani pentru ca totul să arate așa cum trebuie.

„Cișmigiu, parcul-ruină de sub geamul primarului general: gunoaie, obiecte de artă distruse și poduri aproape dărâmate”. Acesta a fost primul semnal de alarmă tras de Libertatea, pe 9 mai 2021, despre starea în care se afla Parcul Cișmigiu, cel mai vechi din București.

La un an distanță, în iulie 2022, Libertatea a mai făcut o vizită în parcul din centrul Bucureștiului. Nu se schimbase nimic. Concluzia ziarului a fost: „Groapa de gunoi «Parcul Cișmigiu». Lacul e secat, gunoaiele sunt peste tot, iar mirosul insuportabil îți taie respirația”.

Nu s-a schimbat aproape nimic

Am trecut de jumătatea lunii august 2023, iar Libertatea a mers din nou în Cișmigiu. Concluzia e aceeași: parcul pare în continuare abandonat de autorități.

Primăria condusă de Nicușor Dan se poate lăuda doar cu reabilitarea totală a „Podului Mare”, din care se desprindeau bucăți întregi de beton și despre care Libertatea a scris prima de starea precară în care se afla, în mai 2021.

În rest, Cișmigiul arată dezolant. Mozaicul e distrus, găurile în asfalt sunt la tot pasul, borduri lipsă, gardurile și lanțurile acestora au dispărut pe porțiuni întregi.

Lacul principal e plin de mizerie, fântâna principală abia mai aruncă apă, iar locurile de joacă nu mai există.

În jur, pământ cât vezi cu ochii și iarbă mai deloc. De flori nici nu poate fi vorba. Doar câteva la intrarea principală, în rest, nicio petală.

Inclusiv „Izvorul Sissi Stefanidi”, amplasat în centrul parcului, cel care reprezintă o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, ce toarnă apă cu ulciorul, e secat și abandonat.

Pe lângă toate acestea, aleile parcului sunt pline cu găinaț de păsări, iar canicula ridică spre puținii oameni care caută umbra parcului mirosuri greu de suportat.

Nicușor Dan cere încă doi, trei ani

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit recent despre situația parcurilor bucureștene, într-un interviu acordat TVR Info.

„Pe curățenie, ele sunt rezonabile. Merg destul de des în Parcul Carol, în Cișmigiu. Din punct de vedere al curățeniei, sunt bine. Ce nu este bine, și este o problemă de zeci de ani, e starea aleilor. Ele dau o senzație de neîngrijire, dar ne apucăm de ele. În doi, trei ani o să fie foarte bine”, a declarat edilul.

Se schimbă locurile de joacă

În ceea ce privește locurile de joacă din Cișmigiu, acestea nu mai există. Tot mobilierul a fost scos, locul fiind împrejmuit cu o bandă de atenționare. Cei de la Primăria Municipiului București au anunțat acum câteva zile, pe Facebook, că „se lucrează la modernizarea locurilor de joacă (3 locuri de joacă și o zonă cu aparate de fitness) din Grădina Cișmigiu”. 

Din informațiile Libertatea, lucrările vor începe în câteva zile.

Cișmigiul va avea și pază în scurt timp

În luna mai a acestui an, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a declanșat procedura de achiziție pentru servicii de pază și patrulare în Parcul Cișmigiu.

„Integritatea vegetației, a pieselor de mobilier urban, signalistica, locurile de joacă, prevenirea actelor de vandalism la care, din păcate, asistăm din ce în ce mai frecvent în parcurile bucureștene reprezintă o prioritate. Obiectivul este format din 5 posturi de pază permanente 24/24 de ore cu câte un agent de securitate pe schimb, coordonate de către un șef de tură”, anunța viceprimarul Horia Tomescu, pe Facebook.

Licitația pentru atribuirea serviciilor de pază a fost finalizată, dar a existat o contestație, ceea ce împiedică finalizarea actelor și atribuirea contractului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *