CLEMENȚĂ PENTRU FUGARI. Condamnat la 11 ani de închisoare în primă instanță, un traficant de minore fugar a fost prins și a dispărut din nou, când s-a decis judecarea în libertate

CLEMENȚĂ PENTRU FUGARI. Condamnat la 11 ani de închisoare în primă instanță, un traficant de minore fugar a fost prins și a dispărut din nou, când s-a decis judecarea în libertate

Liderul unei grupări infracţionale care trafica tinere în Italia, Austria şi Germania a fost pus în libertate, sub control judiciar, în timpul procesului şi a reuşit să fugă, înainte de a fi condamnat definitiv. Adrian Munteanu, despre care DIICOT spune că era un adevărat „antreprenor al comerțului sexual”, fusese arestat în 2021, după patru ani de căutări. Pe 18 septembrie, el a primit o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar poliţia îl caută acum din nou.

Adrian Munteanu a condus un grup infracţional organizat, specializat în trafic transfrontalier de persoane. În perioada 2012-2017, mai multe tinere din zona Moldovei au fost racolate, prin metoda loverboy sau prin promisiunea unui loc de muncă, apoi au fost duse în străinătate şi obligate să se prostitueze, în folosul traficanţilor.

Gruparea infracţională a intrat în vizorul celor de la combaterea criminalității organizate în aprilie 2016. În timpul anchetei au fost identificate 17 victime ale traficanţilor. Trei dintre ele erau minore, iar două dintre fete abia împliniseră 15 ani când au fost racolate.

În mai 2017, DIICOT a finalizat cercetările şi a trimis dosarul la Tribunalul Bacău. Adrian Munteanu, liderul grupării, era arestat în lipsă şi dat în urmărire de poliţie.

Adrian Munteanu, dat în urmărire generală de două ori (sus, în prezent)

Procesul a durat 6 ani şi jumătate

În iunie 2020, Tribunalul Bacău a decis că Munteanu şi cei 11 traficanţi pe care el îi coordona sunt vinovaţi şi trebuie să execute, în total, 83 de ani de închisoare. 

Dar, pentru că în motivarea deciziei sale, judecătorul s-a rezumat la preluarea integrală a rechizitoriului DIICOT, adăugând doar că ceea ce scrie acolo „reflectă întru totul realitatea”, Curtea de Apel Bacău a desfiinţat în totalitate sentinţa de condamnare şi a trimis dosarul, spre rejudecare, la Tribunalul Bacău. 

Procesul s-a reluat de la zero şi a durat aproape 2 ani. Între timp, în mai 2021, Adrian Munteanu a fost depistat în Germania, adus în România şi arestat preventiv. La termenele procesului, el a cerut periodic să fie lăsat în libertate, sub control judiciar, iar în octombrie 2022, Curtea de Apel Bacău i-a admis solicitarea. 

A fugit din Mănăstirea Caşin

Aflat sub control judiciar, bărbatul de 40 de ani a cerut apoi voie instanţei să se mute din comuna Ploscuţeni (Vrancea), unde își avea domiciliul, în satul Mănăstirea Caşin (Bacău), iar Tribunalul Bacău a fost de acord. 

La trei luni după ce ieşise din arest, Munteanu a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 13 ani şi 8 luni de închisoare. Decizia a fost atacată, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Bacău. Acolo, la fiecare verificare a măsurii preventive, Munteanu a cerut să i se permită să iasă din ţară. 

Judecătorii i-au respins solicitările, iar zilele trecute, pe 18 septembrie, l-au condamnat definitiv la 11 ani şi 8 luni de închisoare. Dar, când s-au dus cu mandatul de executare a pedepsei, ca să-l ridice şi să-l ducă la închisoare, poliţiştii nu l-au mai găsit nici în Mănăstirea Caşin, nici în Ploscuţeni.

Traficantul dispăruse fără urmă, iar acum e dat din nou în urmărire. 

Harta țărilor în care le trafica pe minorele racolate în România, pe care le obliga să se prostitueze

„E băet bun, nu bea, nu fumează… are grija ta”

Adrian Munteanu „ocupa un loc cardinal în angrenajul infracțional” şi era un adevărat „antreprenor al comerțului sexual”, notează procurorii DIICOT în rechizitoriu. 

Magda*, una dintre fetele traficate de el, avea doar 17 ani. Munteanu i-a aflat numărul de telefon de la o cunoştinţă comună şi a sunat-o, în toamna lui 2016. I-a spus că are o voce frumoasă şi că ar vrea să o cunoască. În doar câteva zile, adolescenta a picat în plasa traficantului. 

El i-a promis că se va căsători cu ea şi a convins-o să fugă de acasă şi se ascundă în casa unei prietene de-ale lui. Niculina Dragomir, femeia care o găzduia pe Magda, era membră în reţeaua de trafic de minore. Ea îi dădea raportul şefului, iar cei de la combaterea criminalităţii organizate au interceptat convorbirile telefonice dintre cei doi:

Niculina Dragomir: Nu mai tace. „Iubirea mea nu mai vine, nici nu știi cât de greu e.” (n.l. râde)

Adrian Munteanu: (n.l. râde)

Niculina Dragomir: Așa zic: „Vine. Vine acuși. Vine iubirea ta, acuși. ”

Adrian Munteanu: Da…

Niculina Dragomir: Mă ispitește, știi că mă ia pe departe golanca? „Da’ fata matale de ce s-o certat cu Adi?”, „Ei, da’ se ceartă și la case mari, da’ ei doi care-s…”. (n.l. râde) Da’ zic: „Tu ai intrat pe mâinile lui, Adi e băet bun, nu bea, nu fumează… are grija ta, are…” „Păi cred că mă iubește, mă aduce pe aicea, de ai matale grija mea, cred că mă iubește”. Ei, în crucea mă-tii…

Adrian Munteanu: Ei, da. (n.l. râde)

Niculina Dragomir: „În crucea mă-tii!” În gândul meu: „da’ tu crezi că eu te țin aicea să te iubească Adi pe tine, tu-ți paștele mă-tii”… Ea: „Adi nu duce, nu duce fete să le ție la stradă?”, „Nu, nica’ fată, da’ tu ai grijă, ai nădejde în Adi, că Adi e băet bun”. 

În decembrie 2016, după ce a venit la ea, Munteanu a dus-o pe Magda în Germania, unde a pus-o să practice prostituţia în apartamente închiriate.

Fata cumpărată cu 500 de euro

Munteanu a devenit traficant de persoane când avea 25 de ani. Ducea fete în Italia şi le obliga să se prostitueze pe străzi. În 2009, când a fost arestat de carabinieri, el exploata 11 victime. Doi ani mai târziu, după ce a fost pus în libertate, şi-a refăcut rapid reţeaua. Pe una dintre fete a cumpărat-o din zona Romei, cu 500 de euro. 

Adriana* a fost scoasă din ţară, cu acte false, pe când era încă minoră, iar Munteanu i-a promis că o ia de soţie. Dar tot atunci, el „a dat inele de logodnă la cinci femei”, spune o altă victimă. 

Ajunse în Italia, toate „logodnicele” lui Munteanu erau obligate să se prostitueze. „Stăteam pe stradă, și în ploaie, și pe zăpadă, și la minus zece grade, îmbrăcate sumar”, spune una dintre fete. 

Bordelul cu românce din Austria

În Austria, fetele erau plasate în bordeluri. „Lucrau în majoritate fete din România. Stăteam complet dezbrăcate și încălțate cu pantofi cu toc, așteptând să fim alese de clienții clubului”, mărturiseşte una dintre victime.

Romerbad – Casa Carinthia 2, bordel din Austria, condus de o româncă

„Era obligatoriu să purtăm tocuri de 20 de centimetri. Eram obligate să oferim orice fel de servicii sexuale, deși, oficial, autoritățile știau că acolo au loc doar raporturi sexuale normale. A trebuit să accept orice perversiune sexuală mi se cerea”, spune Mara*. 

Ea a fost racolată, pe când avea doar 15 ani, de Ioan Cociaş, fratele lui Munteanu. După ce a devenit majoră, a fost dusă la prostituţie în Italia şi apoi „transferată” în Austria.

Scoasă din ţară cu buletinul alteia

Când Munteanu şi-a extins „afacerea”, o parte din fete au ajuns şi în Gemania, unde practicau prostituția în case închiriate, racolând clienții de pe un site de escorte. În 2016, poliţia din Hanovra a legitimat-o pe una dintre victime – Nataşa*, care ajunsese acolo cu un buletin fals. Fata era din Republica Moldova şi a fost racolată de Cristian Panaite care, după ce a angajat-o ca promoter pentru soluții de curățat ochelari, a traficat-o pentru prostituţie.

Banii obţinuţi din prostituţie erau colectaţi periodic de Munteanu şi de interpuşi sau erau trimişi de fete în ţară, prin transfer bancar. Una dintre victime a declarat, în anchetă, că în trei luni, cât a fost în bordelul din Austria, a obţinut 50.000 de euro, care i-au fost confiscaţi de traficanţi. Ei le puneau pe fete să se spioneze între ele şi le verificau încasările zilnice.

Cu banii obţinuţi din exploatarea victimelor, traficanţii şi-au cumpărat maşini de lux şi şi-au construit vile.

Şi fratele traficantului e căutat de poliţie

După ce Curtea de Apel Bacău a dat condamnarea definitivă, odată cu Munteanu a dispărut şi fratele lui, Viorel Cociaş. El are de executat o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de închisoare. În timpul procesului, nu mai avea nicio măsură preventivă, iar acum e dat în urmărire de poliţie.

Viorel Cociaş, dat în urmărire generală

Viorel Cociaş, al treilea frate, Petre Cociaş, şi consăteanul lor, Cezar Antohi, erau recrutori şi făceau parte din prima ramură a grupării, spun procurorii DIICOT. Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Petre Cociaş la 9 ani şi 4 luni de închisoare, iar pe Cezar Antohi – la 5 ani şi două luni de închisoare.

Potrivit rechizitoriului, Paula Dragomir, fosta concubină a lui Munteanu, controla şi coordona fetele aduse la prostituţie în Italia. A fost achitată de Curtea de Apel, „întrucât fapta nu există”.

Leon Ababiana, vărul lui Munteanu şi Niculina Dragomir, mama Paulei Dragomir, aveau rolul de a adăposti victimele, de a le supraveghea şi a colecta banii proveniţi din prostituţie. Ababiana a primit 3 luni cu suspendare, iar Niculina Dragomir – 4 ani şi două luni de închisoare.

A doua ramură a grupării era formată din recrutorii Cristian Panaite şi Gabriel Pamfil. Când l-au cunoscut pe Munteanu, cei doi se ocupau de vânzarea de periuțe de dinți și de soluții pentru curățat ochelarii. Panaite a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare, iar Pamfil a scăpat de pedeapsă, după ce fapta de care era acuzat (trafic de persoane) s-a prescris.

*Numele victimelor au fost schimbate, pentru a le proteja identitatea reală.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *