CNN: Civili palestinieni care au respectat ordinul Israelului de a se evacua, uciși a doua zi într-un atac aerian israelian

CNN: Civili palestinieni care au respectat ordinul Israelului de a se evacua, uciși a doua zi într-un atac aerian israelian

Forțele de Apărare ale Israelului au cerut tuturor civililor din nordul Gazei să se evacueze spre sud pentru a nu cădea victime atacurilor asupra orașului Gaza. Cu toate acestea, unii palestinieni care au urmat avertismentele de evacuare și au fugit din casele lor aveau să fie uciși de atacurile aeriene, relatează CNN.

La primele ore ale zilei de vineri, Aaed Al-Ajrami și nepotul său, Raji, au primit un telefon de la un oficial militar israelian prin care erau îndemnați să îi ia pe toți cei pe care îi cunoaște și să se îndrepte imediat spre sud, a declarat nepotul pentru CNN. În ciuda faptului că a urmat instrucțiunile și a fugit la sud de zona de evacuare, familia lui Aaed a fost ucisă de un atac aerian israelian a doua zi.

O înregistrare audio a apelului telefonic, obținută de CNN, dezvăluie detaliile scurtei conversații, care include instrucțiunile IDF de a fugi spre sud de zona de evacuare și nicio îndrumare cu privire la modul de a ajunge acolo. Raji a spus că odată ce și-au dat seama cine sună, au înregistrat conversația pentru a o putea împărtăși cu alți membri ai familiei.

„Voi mergeți cu toții în sud. Tu și toți membrii familiei tale. Adună-ți toate lucrurile cu tine și mergi acolo”, le-a spus ofițerul. „Nu contează ce drum. Fă-o cât de repede poți. Nu mai este timp”.

Aaed a ascultat avertismentul. Vineri, până la răsăritul soarelui, el s-a îndreptat spre sud cu familia și rudele sale și a ajuns Deir Al Balah, un oraș la aproximativ 13 kilometri de Wadi Gaza și în afara zonei de evacuare.

A doua zi, un atac aerian israelian în zonă a distrus părți ale clădirii în care familia lui Aaed s-a refugiat, ucigându-l pe el și alți 12 membri ai familiei sale, inclusiv șapte copii.

Nepotul său Raji, în vârstă de 32 de ani, stătea într-o altă clădire din apropiere când a auzit explozia și s-a temut de ce e mai rău. S-a repezit la fața locului după ce a primit un apel în care i-a spus că membrii familiei unchiului său se numără printre victime.

„Distrugerea a fost masivă”, a spus Raji. „Am început să scoatem oamenii care au fost loviți de explozie, unii dintre ei încă în viață. Mirosul de praf de pușcă era foarte puternic, praful era peste tot”.

„Toți acești oameni au crezut că sunt în sfârșit în siguranță și că nu se va întâmpla nimic în zonă”, adaugă Raji. „Puteți urma ordinele, astfel încât să nu fiți expus pericolului, dar pericolul va ajunge oriunde vă aflați”.

„Campania de bombardare, nediscriminatorie”

În timp ce se estimează că 500.000 de palestinieni au fugit din nordul Gazei către sud, începând de vineri, mulți alții nu pot face călătoria la sud de zona de evacuare și sunt blocați în nordul Gazei.

Yara Alhayek, în vârstă de 22 de ani, a declarat pentru CNN că familia ei, care trăiește în nord, nu are unde să caute refugiu dacă se îndreaptă spre sud. „Nu am putut pleca pentru că nu există un loc sigur în care să mergem. Este foarte periculos dacă ne părăsim casa, este foarte periculos și dacă stăm în casa noastră, așa că nu avem idee ce să facem”.

Israelul a declarat că atacurile aeriene asupra Gazei vizează sediile și bunurile Hamas care sunt ascunse în clădirile civile, susținând că ceea ce poate părea o clădire civilă este de fapt „o țintă militară legitimă”.

Experții independenți ONU au condamnat „atacurile fără discernământ împotriva civililor palestinieni”. Organizația „Medici fără frontiere” a acuzat că atacurile au lovit spitale și ambulanțe și a denunțat o „campania de bombardare nediscriminatorie în care majoritatea victimelor au fost civili”.

Atacurile aeriene militare ale Israelului au ucis peste 2.800 de persoane și au rănit alte 11.000, după 7 octombrie, a declarat luni premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, potrivit agenției oficiale de presă palestiniene, WAFA.

Temerile sunt că acest bilanț va crește considerabil în condițiile în care armata israeliană a masat un număr important de trupe și echipamente la graniță în așteptarea unui incursiuni terestre în Gaza.

Mai multe agenții ale Națiunilor Unite au avertizat, de asemenea, că evacuarea în masă în astfel de condiții de asediu va duce la dezastru și că cei mai vulnerabili din Gaza, inclusiv bătrânii și gravidele, ar putea să nu se poată reloca deloc.

„Ordinul de a evacua 1,1 milioane de oameni din nordul Gazei sfidează regulile războiului și umanitatea de bază”, a scris Martin Griffiths, șeful Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, într-o declarație vineri seară. „Drumurile și casele au fost reduse în moloz. Nu există niciunde unde să mergi în siguranță”.

Urmărește: LIVETEXT Joe Biden se va deplasa la Tel Aviv. Circa 100.000 de persoane, blocate în orașul Gaza înainte de operațiunea militară a Israelului

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *