Coaliția discută astăzi subiectul comasării alegerilor. Opoziția amenință că va ataca decizia la CCR

Coaliția discută astăzi subiectul comasării alegerilor. Opoziția amenință că va ataca decizia la CCR

Joi, coaliția guvernamentală discută despre posibilitatea de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie, precum și o potențială comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale în decembrie. În ciuda acordului mutual că o astfel de comasare ar fi avantajoasă în acest an, nici Partidul Social Democrat (PSD), nici Partidul Național Liberal (PNL) nu doresc să își asume inițiativa. Această presiune vine în contextul unor termene constituționale stricte, care impun ca orice modificare legislativă necesară organizării simultane a mai multor runde de alegeri să fie adoptată de Parlament până la sfârșitul lunii martie. Opoziția a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională orice încercare de modificare a legislației în acest sens.

Discuțiile neoficiale din cadrul coaliției au inclus scenarii de dublă comasare a alegerilor pentru acest an: alegerile locale și europarlamentare pe 9 iunie, iar alegerile parlamentare să fie organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale în decembrie. Deși niciunul dintre partidele principale, PNL sau PSD, nu își revendică inițiativa, există un consens privind beneficiile comasării: economii la bugetul național și evitarea oboselii electoratului, care ar trebui să participe la patru voturi separate. Această strategie este văzută și ca o metodă de a crește participarea la vot și a oferi o mai mare legitimitate clasei politice.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a menționat că această idee ar putea încuraja o participare mai mare la vot, făcând referire la practica altor țări europene de a organiza alegeri europarlamentare concomitent cu cele locale. De asemenea, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, și deputatul Gabriel Andronache au subliniat caracterul democratic și practica extinsă a comasării alegerilor la nivelul UE.

Pe de altă parte, președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu, precum și prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, au vorbit despre necesitatea unei analize în cadrul coaliției și despre precedentul european în favoarea comasării alegerilor. Președintele Klaus Iohannis a exprimat, de asemenea, deschidere către reducerea numărului de scrutine prin comasare, atât timp cât procesul este bine organizat și anunțat din timp.

În contrast, opoziția, reprezentată de europarlamentarii USR Vlad Botoș și PMP Eugen Tomac, a ridicat preocupări privind democraticitatea acestei măsuri, sesizând comisarii europeni pentru Justiție și pentru Valori și Transparență și anunțând intenția de a sesiza Comisia de la Veneția. Această poziție subliniază diviziunile politice și provocările juridice asociate propunerii de comasare a alegerilor în România.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *