Codul Rutier din 2024. Care sunt limitele de viteze pentru șoferii care tractează remorci sau rulote și ce condiții trebuie să îndeplinească

Codul Rutier din 2024. Care sunt limitele de viteze pentru șoferii care tractează remorci sau rulote și ce condiții trebuie să îndeplinească

Mare atenție, șoferi! Atunci când tractezi o remorcă sau o rulotă trebuie să respecți limitele de viteză în funcție de tipul de autovehicul și de tipul de drum pe care circuli.

Aceste limite pot varia, de la 30 km/h, cea mai mică limită, până la 130 km/h, cea mai mare limită.

 

Care sunt limitele de viteze pentru șoferii care tractează remorci sau rulote

 

Codul Rutier din 2024 stabilește anumite limite în funcție de tipul de drum și de experiența șoferului, iar pentru autovehiculele care tractează remorci sau rulote, acestea sunt mai reduse decât pentru autovehiculele obișnuite, conform Antena3.

Acestea sunt limitele de viteză pentru autovehiculele care tractează remorci sau rulote:

120 km/h pe autostradă
110 km/h pe drumurile expres
90 km/h pe drumurile naționale europene
80 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene)
50 km/h în localitate.

În zonele virajelor periculoase, a intersecțiilor sau a trecerilor de pietoni, administratorul drumului poate limita viteza maximă până la un nivel considerat sigur. Astfel, pe un drum național putem întâlni zone unde viteza maximă este de 30 km/h.

Șoferii începători (care au permis de până într-un an) sunt obligați să circule cu 20 km/h sub limita maximă admisă.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă dorești să tractezi o rulotă sau o remorcă, cu permis Categoria B

 

În momentul în care dorești să tractezi o rulotă sau o remorcă, cu permis Categoria B, acestea sunt condițiile care trebuie să îndeplinite:

greutatea remorcii sau a rulotei nu depășește 750 kg.
greutatea ansamblului (vehicul trăgător + utilaj tractat) nu depășește 3.500 kg.
greutatea remorcii nu depășește pe cea a vehiculului.

Atunci când greutatea ansamblului depășește 3.500 kg, dar e până în 4.250 kg., e nevoie de categoria B „extins”. Iar dacă ansamblul are peste 4.25 tone, atunci șoferul va avea nevoie de permit Categoria BE.

„Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător”, se arată în legea circulației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *