Colegiul Medicilor: 10% dintre medicii din România s-au confruntat cu o agresiune fizică atunci când și-au exercitat meseria

Colegiul Medicilor: 10% dintre medicii din România s-au confruntat cu o agresiune fizică atunci când și-au exercitat meseria

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis marți, 26 septembrie, rezultatele unui studiu privind sindromul de „burnout” în rândul medicilor și riscul de malpraxis, arătând „că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondenţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat”, potrivit Agerpres.

Reprezentanții CMR au precizat că cei mai expuşi riscului de agresiune sunt medicii sub 35 de ani (13%).

Totodată, conform aceluiași studiu, specialităţile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).

„Medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră”

CMR a transmis marți că este solidar cu medicii „care îşi exercită profesia în condiţii dificile şi care se confruntă cu ameninţări şi agresiuni din partea populaţiei”. Organizația a făcut referire la cazurile de agresiune fizică şi verbală înregistrate, în ultima perioadă, în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, acolo unde Alexandra Ivanov, o tânără mamă în vârstă de 25 de ani, a murit după ce a așteptat 9 ore intervenția medicului care o monitoriza.

Astfel, CMR, alături de Colegiul Medicilor din Botoşani, au făcut apel la responsabilitate din partea populaţiei.

„Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate”,a transmis CMR.

Organizația a mai spus că, din cauza pericolului în care se simt unii medici, „o parte dintre ei profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului”.

„Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră”, au spus reprezentanții CMR și ai Colegiului Medicilor din Botoșani, într-un comunicat comun.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *