Colegiul Medicilor a finalizat ancheta de la Spitalul Pantelimon. În niciun caz din cele 17 decese de la ATI nu a existat suspiciunea vreunei abateri

Colegiul Medicilor a finalizat ancheta de la Spitalul Pantelimon. În niciun caz din cele 17 decese de la ATI nu a existat suspiciunea vreunei abateri

Reprezentanții Asociației Medicale din București au prezentat, miercuri, concluziile anchetei desfășurate la Spitalul Pantelimon din București și au subliniat că în toate cele 17 decese nu s-a constatat niciun indiciu de neregulă sau de implicare intenționată în pierderea vieții pacienților.

Concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon

Președinta Comisiei de Etică a Asociației Medicale din București (AMMB), Liana Pleș, a comunicat, miercuri, într-o conferință de presă, că în toate situațiile investigate au fost implicați între doi și șase medici.

„Din dosarele pe care le-am avut am urmărit în primul rând discuţia cu medicii pe fiecare dosar pentru că trebuie să vă spun că în unele cazuri au fost implicaţi mai mulţi medici, de la doi până la şase medici din aceeaşi secţie. Ceea ce ar fi presupus ca toţi cei şase medici ar fi avut un comportament care medical sau profesional nu era adecvat”, a spus Liana Pleş, potrivit News.ro.

De asemenea, a menționat și că toți medicii de la ATI au fost audiați: „Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective.

Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a precizat președinta Pleș.

Toate regulile au fost respectate

Liana Pleș a menționat că s-au respectat ghidurile Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Din această evaluare, în toate cele 17 cazuri, nu s-a găsit nicio suspiciune de abatere de la protocoale sau de implicare intenționată, având în vedere că, în unele cazuri, erau consemnări de la mai mulți medici chiar în aceeași zi.

„Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) 

Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocole sunt cunoscute şi de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient”, a mai adăugat Liana Pleș.

Președinta Asociației Medicale din București, Cătălina Poiană, a subliniat, în cadrul conferinței de presă de miercuri, că această situație a afectat grav încrederea dintre medic și pacient.

„Este o situaţie fără precedent, o situaţie care a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient şi consider că noi, la Colegiul Medicilor Bucureşti, avem datoria, avem responsabilitatea de a veghea ca actul medical să se desfăşoare în condiţii corecte, ca actul medical să fie făcut în folosul pacientului”, a spus Liana Pleș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *