Columbia adoptă o „lege împotriva alimentelor nesănătoase”, prima taxare explicită a alimentelor ultraprocesate

Columbia adoptă o „lege împotriva alimentelor nesănătoase”, prima taxare explicită a alimentelor ultraprocesate

Noua lege din Columbia face din țara sud-americană una dintre primele din lume care taxează în mod explicit alimentele ultraprocesate. Măsura a fost salutată de militanți și experți în sănătate, care spun că ar putea fi un exemplu pentru alte țări, scrie The Guardian.

După ani de campanie, „legea privind alimentele nesănătoase” a intrat în vigoare luna aceasta, iar taxa va fi introdusă treptat. O taxă suplimentară pentru alimentele afectate va începe imediat la 10%, urmând să crească la 15% anul viitor și să ajungă la 20% în 2025.

„Țările din întreaga lume au implementat taxe pe sănătate, de exemplu prin taxarea tutunului sau a băuturilor zaharoase, dar puține le-au extins la alimentele procesate”, a declarat Franco Sassi, profesor de economie și politici internaționale în domeniul sănătății la Imperial College Business School din Londra.

„Modelul Columbiei este mai extins decât ceea ce am văzut până acum și ar putea servi drept exemplu pentru alte țări”.

Taxa vizează produsele ultraprocesate, definite ca fiind alimente gata de consum fabricate industrial, precum și cele cu un conținut ridicat de sare și grăsimi saturate, cum ar fi ciocolata sau chipsurile.

Sassi a declarat că au fost făcute unele compromisuri cu industria alimentară, cum ar fi excluderea de sub incidența taxării a anumitor alimente procesate, de exemplu cârnații.

Dieta columbiană este bogată în sodiu, care a fost asociat cu o creștere a bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și insuficiența cardiacă, care reprezintă aproape un sfert din decesele anuale.

În medie, columbianul consumă 12 g de sare pe zi, cea mai mare rată din America Latină și printre cele mai mari din lume. Aproape o treime dintre adulții din țară au tensiune arterială ridicată.

Alte boli netransmisibile legate de alimentație și obezitate, cum ar fi diabetul, sunt, de asemenea, problematice, mai mult de o treime din decesele atribuite diabetului având loc în rândul persoanelor sub 70 de ani.

Militanții spun că au întâmpinat o opoziție puternică din partea industriei alimentare și a băuturilor în anii care au precedat adoptarea legii.

Criticii noii taxe au declarat că aceasta va îngreuna lupta Columbiei cu inflația.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *