Combustibilul fosil ars pentru electricitate în Uniunea Europeană a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat vreodată

Combustibilul fosil ars pentru electricitate în Uniunea Europeană a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat vreodată

Uniunea Europeană își alimentează centralele electrice cu mai puțin cărbune și barili de petrol sau gaze decât a înregistrat vreodată, arată datele. Astfel, cele 27 de state membre au ars cu 17% mai puțin combustibil fosil pentru a produce electricitate între ianuarie și iunie 2023, decât anul trecut.

Potrivit unui studiu realizat de grupul de reflecție Ember, dedicat energiei curate, citat de The Guardian, UE a produs 410 TWh (Terawatt/oră) de electricitate din surse care eliberează gaze care încălzesc planeta, ceea ce, potrivit analiștilor, reprezintă cel mai scăzut nivel din 2015, primul an pentru care au existat date lunare, și „foarte probabil” din 2000 până azi.

Scăderea producției de combustibili fosili a fost determinată de o scădere a cererii de electricitate, precum și de o anumită creștere a energiei curate, potrivit studiului.

„Ne bucurăm să vedem combustibilii fosili în scădere, dar pe termen lung nu va fi sustenabil să ne bazăm pe scăderea cererii pentru a face acest lucru”, a declarat Matt Ewen, analist de date la Ember și autor al raportului.

„Trebuie să înlocuim această energie, în loc să ne așteptăm ca ea să dispară și să nu mai fie folosită”.

Pentru a încerca să oprească încălzirea globală, UE a promis să reducă poluarea cu gaze cu efect de seră cu 65% față de nivelurile din 1990 până la sfârșitul deceniului și să ajungă la emisii nete zero până în 2045.

Pentru a atinge acest obiectiv, va trebui probabil să utilizeze mai puțină energie, dar mai multă electricitate decât în prezent, deoarece tot mai mulți oameni își încălzesc casele și conduc mașinile cu energie electrică în loc de combustibili fosili.

Raportul a constatat că, în prima jumătate a anului 2023, producția de energie fosilă a scăzut cu peste 20% în 11 țări din UE și cu peste 30% în cinci dintre acestea.

În paisprezece țări s-a înregistrat cea mai scăzută producție totală de energie fosilă înregistrată în perioada respectivă. În șapte țări, Austria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia și Slovenia, arderea combustibililor fosili a atins cele mai scăzute niveluri din acest secol.

Raportul Ember a constatat o creștere a utilizării energiei solare, care a continuat în prima jumătate a anului, producând cu 13% mai multă electricitate decât în aceeași perioadă din 2022.

Producția de energie eoliană a crescut cu 5%, în timp ce energia hidroelectrică a crescut cu 11%, după un deficit cauzat de seceta generalizată de anul trecut. Producția nucleară a scăzut cu 4%, dar urmează să urce în cursul anului.

Mai multe țări au doborât recorduri în ceea ce privește proporția de energie electrică provenită din surse regenerabile de energie, potrivit raportului. Grecia și România au depășit pentru prima dată 50%, iar Danemarca și Portugalia au depășit 75%.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *