Comisia Europeană dă undă verde unui antibiotic produs de Pfizer. Ce este Emblaveo și cum ar trebui să distrugă superbacteriile

Comisia Europeană dă undă verde unui antibiotic produs de Pfizer. Ce este Emblaveo și cum ar trebui să distrugă superbacteriile

Produs de compania Pfizer, renumită după ce a dezvoltat unul dintre vaccinurile anti Covid-19, medicamentul se numește Emblaveo și ar trebui să îi ajute pe acei oameni care au infecții severe intraabdominale, ale tractului urinare sau pneumonii spitalicești. Reprezentanții Comisiei Europene spun că acest medicament va revoluționa medicina.

Comisia Europeană dă undă verde unui antibiotic produs de Pfizer

“Acest medicament nou aprobat va umple o lacună importantă în cazul în care, în prezent, există un număr foarte limitat de opțiuni de tratament”, a precizat Comisia Europeană. Aprobarea oficială vine la nici o lună după ce Agenția Europeană pentru Medicamente și-a dat acordul printr-un aviz pozitiv și a recomandat introducerea pe piață a medicamentului, conform finance.yahoo.com.

EMA a evaluat rapid acest medicament și a ajuns la concluzia că aduce ”beneficii majore pentru sănătatea publică”. Emblaveo va fi indicat pentru tratamentul infecțiilor cauzate de bacterii Gram-negative.

Aceste bacterii au devenit rezistente la majoritatea antibioticelor disponibile pe piață, astfel că lumea medicală așteaptă cu nerăbdare acest medicament. Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că rezistența antimicrobiană, descrisă drept ”pandemia tăcută”, este responsabilă de moartea a 4,9 milioane de decese anual la nivel planetar.

Ce este Emblaveo și de ce ar trebui să distrugă superbacteriile

 În Uniunea Europeană, rezistența antimicrobiană produce anual 35.000 de decese, conform datelor oficiale prezentate de specialiști. În ultimii ani medicii se confruntă cu un fenomen tot mai răspândit: din cauza utilizării excesive a antioticelor, uneori după ureche, microorganismele au devenit tot mai rezistente. Acestea sunt cunoscute drept ”superbacterii”, pentru că nu mai sunt sensibile la tratamentele antimicrobiene folosite în mod obișnuit.

Așadar, eficacitatea medicamentelor este scăzută și riscul de răspândire și de infecții incurabile e tot mai mare. În acest sens, Consiliul European vrea ca până în 2030 să reducă consumul uman de antibiotice cu până la 20%. Ca să facă acest lucru, specialiștii vor să îmbunătățească sistemul de supraveghere în spitale, dar și ”consolidarea prevenirii și controlului infecțiilor”.

Până în 2050, specialiștii se tem că rezistența la antibiotice ar duce la 10 milioane de decese anual, mai ales că infecțiile cu superbacterii devin tot mai frecvente și tot mai periculoase. Potrivit ema.europa.eu, Emblaveo conține o combinație cu doză fixă din două substanțe active (cod ATC: J01DF51 aztreonam și inhibitor de beta-lactamază), aztreonam și avibactam și va fi disponibil sub formă de pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă. Fiecare flacon va conține 1,5 g aztreonam și avibactam sodiu echivalent cu 0,5 g avibactam.

Aztreonam este un cunoscut agent antibacterian monociclic beta-lactamic (monobactam) care inhibă sinteza peretelui celular bacterian prin țintirea proteinelor de legare a penicilinei (PBP). Avibactam este un inhibitor cunoscut de beta-lactamaze care împiedică anumite clase de beta-lactamaze (clasa A, clasa C și unele clasa D) de la hidroliza aztreonamului.

”Studiile arată că Emblaveo este eficient în tratarea infecțiilor pentru care aztreonam este deja utilizat, precum și a infecțiilor cauzate de organisme aerobe Gram-negative. Datele microbiologice indică faptul că aztreonam în combinație cu avibactam poate avea, de asemenea, o utilitate importantă în infecțiile cauzate de Enterobacterales producătoare de metalo-β-lactamaze. Cele mai frecvente efecte secundare ale Emblaveo sunt anemia, creșterea transaminazelor serice și diareea”, mai arată sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *