Comisia Europeană ne avertizează. Avem probele cu deficitele

Rmag Breaking News

România se confruntă încă cu vulnerabilități legate de deficitul fiscal și de contul curent, conform unui document provenind de la Comisia Europeană.

Potrivit raportului, deficitul public și cel de cont curent, precum și inflația ridicată, toate peste nivelurile anterioare pandemiei, expun economia la potențiale șocuri.

Deși s-au înregistrat progrese în reducerea deficitului de cont curent în 2023, în principal datorită politicii monetare și a unui consum privat mai scăzut, riscurile privind poziția externă rămân ridicate în anii următori în absența unor politici schimbate. Unul dintre factorii principali care au determinat un deficit de cont curent ridicat este deficitul bugetar subiacent mare, care nu s-a corectat suficient în ultimii ani.

Evoluțiile recente ale salariilor și prețurilor pot avea un impact negativ asupra competitivității costurilor, arată Comisia Europeană.

Creșterea rapidă a salariilor minime în ultimii ani, peste rata inflației și a evoluției productivității, a adus beneficii puternice puterii de cumpărare pentru lucrătorii care primesc salariul minim.

Totuși, aceste creșteri au alimentat și o creștere generală a salariilor, cu potențiale consecințe negative asupra inflației și balanței externe.

În acest context, stabilirea unei traiectorii credibile de consolidare fiscală este considerată principala prioritate pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității economice. Aceasta necesită punerea în aplicare a reformelor fiscale structurale incluse în planul de redresare și o execuție bugetară mult mai strictă decât în ultimii ani.

raportUn progres decisiv în ceea ce privește consolidarea fiscală ar proteja stabilitatea macroeconomică și ar permite, eventual, o relaxare treptată a politicii monetare.

În plus, eforturile pentru menținerea competitivității costurilor, inclusiv prin ajustări salariale și reforme structurale, ar trebui să continue. Accelerarea procesului de reforme structurale, depășirea blocajelor legate de competitivitate și creșterea absorbției fondurilor europene ar trebui să fie prioritare pentru România în următorii ani.

The post Comisia Europeană ne avertizează. Avem probele cu deficitele appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *