Condamnat în România și Elveția, magnatul Beny Steinmetz este implicat în achiziția celei mai mari rafinării din Italia. Ce rol a jucat nepoata premierului grec?

Condamnat în România și Elveția, magnatul Beny Steinmetz este implicat în achiziția celei mai mari rafinării din Italia. Ce rol a jucat nepoata premierului grec?

Guvernul de la Roma a aprobat cumpărarea rafinăriei Lukoil din Sicilia, cea mai mare din țară, către o companie legată de Beny Steinmetz, un miliardar condamnat pentru corupție în Elveția și România, scrie Financial Times.

Legăturile dintre miliardarul elvețiano-israelian și GOI Energy, care a cumpărat rafinăria siciliană de la Lukoil la începutul acestui an, ridică semne de întrebare cu privire la vânzarea și deținerea unui activ considerat strategic de către Roma, mai scrie sursa citată.

Legăturile

Steinmetz, care a fost condamnat pentru corupție în Elveția și România, a călătorit la Roma și Milano în noiembrie și decembrie 2022 pentru a discuta cu avocați și consilieri despre o ofertă de 1,5 miliarde de euro pentru rafinărie, spun patru persoane care au cunoștință de aceste întâlniri.

Steinmetz a fost însoțit în aceste călătorii de Alexia Bakoyannis, nepoata premierului grec Kyriakos Mitsotakis, care deține acțiuni la GOI Energy.

Firma are sediul în Cipru, iar Bakoyannis a fost de asemenea membră a consiliului de administrație pentru o scurtă perioadă de timp.

O fundație a familiei Steinmetz este concomitent un investitor în Argus New Energy Fund, cel mai mare acționar al GOI Energy, potrivit documentelor clasificate folosite de guvernul italian pentru a aproba tranzacția.

O altă legătură este directorul executiv al GOI Energy, Michael Bobrov, care deține o participație în compania cipriotă și este, de asemenea, acționar la o rafinărie deținută de ginerele lui Steinmetz în Israel.

Deținută anterior de Lukoil

Vânzarea forțată a rafinăriei, care are o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, a avut loc în momentul în care UE se pregătea să interzică importurile de produse petroliere și maritime rusești în decembrie anul trecut.

În ciuda îngrijorărilor exprimate de SUA, guvernul condus de Giorgia Meloni a aprobat vânzarea către GOI Energy. Aceasta a făcut o ofertă mai bună decât fondul american Crossbridge și a traderul elvețian de mărfuri Vitol.

De asemenea, compania a oferit asigurări mai puternice în ceea ce privește locurile de muncă și operațiunile, a declarat guvernul la momentul respectiv.

„Rafinăria ISAB este o parte esențială a sistemului de rafinare din Italia, reprezentând 30% din aprovizionarea cu motorină și 20% din capacitatea totală”, a declarat Viktor Katona, analist la furnizorul de date Kpler.

„Când a treia cea mai mare rafinărie din Europa ajunge să fie vândută unei companii în mare parte necunoscute, acest lucru ridică cu siguranță semne de întrebare”, spune el.

Arestat în septembrie, după un mandat emis în România

În septembrie, Steinmetz a fost arestat în Cipru în baza unui mandat european de arestare emis de România, unde a fost condamnat în 2020 la cinci ani de închisoare pentru corupție în Dosarul Ferma Băneasa.

Alexia Bakoyannis, nepoata premierului grec Kyriakos Mitsotakis, l-a asistat pe Steinmetz și în Cipru, în calitate de consilier de comunicare al acestuia, atunci când se lupta cu extrădarea în România.

Omul de afaceri în vârstă de 67 de ani a fost eliberat în această lună, după ce Curtea Supremă cipriotă a anulat o decizie anterioară de extrădare.

Italia și Grecia au refuzat, de asemenea, să pună în aplicare mandatul de arestare emis de București.

Steinmetz a declarat că procesul și sentința din România au fost motivate politic.

Steinmetz a fost bănuit că a fost implicat în Dosarul Black Cube, când a fost spionată Laura Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), conform G4Media. Împotriva sa nu au fost însă formulate acuzații oficiale.

Condamnat și în Elveția

Miliardarul a primit o altă condamnare pentru luare de mită în 2021 de la un tribunal elvețian, în urma unui caz minier care a implicat achiziționarea unor zăcăminte de fier din Guineea.

Steinmetz a făcut apel împotriva acestei decizii.

Descendent al unei familii de afaceri cu diamante, Steinmetz a extins averea familiei la sfârșitul anilor 1980.

BSG Resources, brațul minier allui Steinmetz, operează în 25 de țări, cu activități care acoperă mineritul, petrolul și gazele naturale și metalele.

Ce spune GOI Energy

Un purtător de cuvânt al GOI Energy a declarat că „o fundație, printre ai cărei (beneficiari finali) se numără membri ai familiei domnului Steinmetz (dar nu și domnul Steinmetz), este un investitor minoritar în fondul Argus, așa cum, evident, a fost pe deplin dezvăluit autorităților italiene competente”.

Aceștia au precizat că Steinmetz nu era un investitor în GOI Energy.

Ginerele lui Steinmetz, Ohad, și Eder Schwartz dețin în comun Green Oil Israel, care operează rafinăria Bazan din Golful Haifa. Bobrov deține, de asemenea, o participație de 50% în rafinăria Bazan, arată datele.

Purtătorul de cuvânt al GOI Energy a declarat că orice întrebări despre întâlnirile lui Steinmetz în Italia cu avocații GOI Energy în decembrie 2022 „ar trebui să fie adresate domnului Steinmetz”. Acesta a adăugat că Steinmetz „nu reprezintă în niciun fel GOI Energy”.

Un purtător de cuvânt al lui Steinmetz din Israel nu a comentat situația.

Italia a verificat să nu fie ruși în spate

Oficialii italieni au declarat că obiectivul principal al Romei a fost de a se asigura că niciun investitor sau țiței rusesc nu va fi primit în secret înapoi în rafinărie.

În cadrul unei oferte, traderul de mărfuri Trafigura urma să furnizeze țiței și capital de lucru. Bobrov a lucrat anterior pentru Trafigura ca șef al operațiunilor din Israel. Trafigura a refuzat să comenteze.

Un italian care a analizat oferta cipriotă a declarat: „Am fost liniștiți de faptul că fondul cipriot nu avea nicio legătură cu rușii și că Steinmetz avea un istoric de gestionare a unor operațiuni similare, deoarece familia sa și Bobrov dețin, de asemenea, rafinăria Bazan din Israel”.

Registrele societății cipriote arată că 76% din GOI Energy este deținut de Argus New Energy Fund, ai cărui acționari sunt doi avocați din Nicosia. Bobrov deține o participație de 20%.

Restul de 4% este împărțit în mod egal între Completicos Holdings, la care Bakoyannis este acționar, și Itzik Gur, potrivit datelor companiei.

Gur este un cetățean israelian care a fost listat ca „asociat” al lui Steinmetz într-o citație a tribunalului din statul New York.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *