Conducerea AEP, primele discuții cu MAI, STS și INS despre alegerile europarlamentare din vară

Conducerea AEP, primele discuții cu MAI, STS și INS despre alegerile europarlamentare din vară

Instituția condusă de Toni Greblă a avut vineri, 19 ianuarie, o primă ședință cu reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai STS și ai Institutului Național de Statistică, pentru pregătirea alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

„Conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a avut vineri, 19 ianuarie 2024, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii principalelor instituţii cu atribuţii în desfăşurarea proceselor electorale pentru a analiza stadiul organizării scrutinului pentru membrii din România în Parlamentul European şi principalele acţiuni necesare pentru pregătirea alegerilor libere, corecte şi în conformitate cu aşteptările democratice ale cetăţenilor”, a transmis AEP.

„Alegerile trebuie să fie organizate impecabil din punct de vedere tehnic. În general, în lume se observă o scădere a încrederii în autorități și, uneori, chiar corectitudinea proceselor electorale poate fi pusă sub semnul întrebării, fapt care poate avea un impact negativ asupra conceptului de democrație. În acest sens, avem o responsabilitate deosebită în consolidarea încrederii cetățenilor în corectitudinea modului de organizare și desfășurare a alegerilor și păstrarea echidistanței în raport cu toți competitorii electorali”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă.

La ședință au participat principalii responsabili din instituțiile cu atribuții în desfășurarea proceselor electorale: Aneta Matei, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Lucreția Tănase, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, și directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Sorin Bălan.

2024 este un an important pentru România din punct de vedere politic, pentru că vor avea loc patru tipuri de alegeri: parlamentare, europarlamentare, locale şi prezidenţiale. Primele alegeri, cele europarlamentare, sunt programate pe 9 iunie, restul nu au date bătute în cuie.

Aproape 4 miliarde de lei costă cele patru tipuri de alegeri din acest an, începând cu cele europarlamentare și terminând cu cele prezidențiale, adică aproape un miliard de lei pentru fiecare tip de alegeri.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *