Context.ro: Cum a fost hărțuit un avertizor de integritate de la Ministerul Transporturilor, după ce a semnalat umflarea prețurilor. „Nu mă lasă conștiința”

Context.ro: Cum a fost hărțuit un avertizor de integritate de la Ministerul Transporturilor, după ce a semnalat umflarea prețurilor. „Nu mă lasă conștiința”

Tribunalul București a constatat recent că Mara Paraipan, avertizor de integritate de la Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a fost supusă la represalii după ce a denunțat posibile acte de corupție privind lucrări de construcție la drumuri, se arată într-un articol publicat de platforma de investigații context.ro.

La final de martie, Mara Paraipan, consilier superior în Direcția de Autorizații de Construire, Reglementări Tehnice și Mediu (DACRTM), din subordinea Ministerului Transporturilor, a primit un ordin prin care a fost anunțată că va fi mutată la o altă direcție din cadrul ministerului – Transport Naval.

Ordinul era semnat chiar de ministrul Sorin Grindeanu, căruia Paraipan îi semnalase, cu opt luni în urmă, că se afla „în situația de a fi amenințată cu mutarea temporară” la o altă structură. 

Angajata din Ministerul Transporturilor refuzase să semneze niște autorizații despre care avea suspiciuni de fraudă și a făcut plângere la DNA. Au urmat „hărțuiri la muncă” de către șefii ei, a povestit femeia pentru context.ro, iar în cele din urmă, decizia de transfer.

Ministerul Transporturilor susține că Mara Paraipan a transmis foarte multe sesizări, cereri de clarificări, petiții și reclamații „care au perturbat într-o oarecare măsură activitatea direcției, cât și relațiile intercolegiale”. 

Ulterior primirii ordinului de transfer, femeia a dat în judecată Ministerul Transporturilor. 

La mijlocul lui aprilie, instanța a suspendat ordinul, a stabilit că Paraipan este avertizor în interes public și că transferul la o altă direcție „se încadrează în categoriile de represalii”, scrie context.ro.

Cum s-a ajuns la represalii: a refuzat să autorizeze niște lucrări supraevaluate

Mara Paraipan s-a angajat la Ministerul Transporturilor în 2019, venind din mediul privat. Absolventă a Facultății Tehnice de Construcții București, specializarea Hidrotehnică, în 1986, femeia a lucrat ca inginer-șef adjunct la o companie care oferă servicii de consultanță pentru mari proiecte de infrastructură. 

Direcția de Autorizații de Construire, Reglementări Tehnice și Mediu (DACRTM), unde Paraipan muncește în prezent, avizează proiectele începute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Căi Ferate (CFR) și Compania Navală.

Problemele ei în minister au început după ce a refuzat să semneze niște autorizații pentru două lucrări de construcție la drumuri, ale căror prețuri finale au crescut și de 10 ori față de valoarea stabilită inițial.

Ambele contracte au ajuns, fără licitație, la Alpha Construct Sistem, o companie abonată la contracte publice, deținută de omul de afaceri Constantin Isvoranu. 

Firma a obținut contracte publice de aproximativ 600 milioane de lei între 2018-2023, la care se adaugă achizițiile directe, cele mai multe contracte fiind atribuite de către CNAIR și Consiliul Județean Mehedinți, arată context.ro.  

„Șefa mea a pus presiuni să recunosc această valoare”

În martie 2020, Mara Paraipan a eliberat o autorizație de construire pentru o lucrare ce prevedea refacerea zidului de sprijin și a unei porțiuni din DN7, șosea care leagă Capitala de Vestul țării. Valoarea proiectului, declarată inițial, era de 1,3 milioane de lei.

Autorizația fusese cerută de urgență de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, din subordinea CNAIR. 

În decembrie 2020, costul lucrărilor era de aproape 10 ori mai mare – aproximativ 13 milioane de lei. DRPD Craiova a cerut ca direcția pentru care lucra Mara Paraipan să confirme valoarea totală a lucrărilor. 

Femeia a refuzat semneze și a cerut ca DRDP Craiova să explice de unde au apărut diferențele de aproape 12 milioane de lei.

„Șefa mea a pus presiuni asupra mea să recunosc această valoare, eu am rezistat presiunilor. A căutat și cu colegii să mă convingă, i-am spus: nu. Nu pot să fac așa, pentru că conștiința nu mă lasă să trec cu vederea cum se cheltuiesc banii publici și am nevoie de documente justificative financiare, evident”, a povestit angajata reporterilor context.ro.

Tot în 2020, DRDP Craiova a cerut Direcției în cadrul căreia lucra Mara Paraipan să îi aprobe o altă lucrare, tot în regim de urgență, de data aceasta pentru lucrări pe DN56 Craiova-Calafat. 

Valoarea declarată inițial a fost de aproape 700.000 de lei. Doi ani mai târziu, valoarea finală a lucrărilor a ajuns la peste 4,2 milioane de lei, de șase ori mai mult decât era inițial. 

Femeia a refuzat să semneze și aceste hârtii. 

DNA anchetează cazul

Paraipan a făcut apoi sesizări la organele de control din cadrul Ministerului, precum și Direcția Națională Anticorupție. A pus pe masa procurorilor cele două contracte suspecte de fraudă, acordate fără licitație.

Potrivit surselor Context.ro, procurorii DNA au deschis un dosar penal în acest caz. 

Citiți întreaga investigație AICI.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *