Contraofensiva Kievului „eșuează”, afirmă Serghei Șoigu, care amenință că Rusia va utiliza muniții cu dispersie în Ucraina

Contraofensiva Kievului „eșuează”, afirmă Serghei Șoigu, care amenință că Rusia va utiliza muniții cu dispersie în Ucraina

Rusia își rezervă dreptul de a folosi muniții cu dispersie în Ucraina ca răspuns la livrările de arme interzise din partea Statelor Unite către Kiev, a declarat marți, 15 august, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a mai susținut că armata ucraineană a rămas fără muniție și echipamente, potrivit The Moscow Times și CNN.

Deși Rusia și Ucraina se acuză reciproc că utilizează bombelor cu fragmentație (sau muniții cu dispersie) în conflictul care durează deja de 17 luni, Șoigu a afirmat că Moscova s-a abținut din motive „umanitare” de la folosirea lor.

„Cu toate astea, această decizie ar putea fi reconsiderată”, a declarat el, la Moscova, în cadrul unei conferințe de securitate, fără a da mai multe detalii. „Avem și noi muniții cu dispersie în armamentul nostru”, a adăugat Șoigu.

Organizația Human Rights Watch susține că Rusia a folosit deja “pe scară largă muniții cu dispersie, provocând numeroase decese și răniri grave în rândul civililor”.

Ucraina a primit livrări de muniții cu dispersie din partea SUA în luna iulie, cu condiția de a le folosi exclusiv împotriva soldaților ruși. Moscova a acuzat forțele ucrainene că folosesc aceste muniții pentru a bombarda teritoriile ocupate de forțele ruse.

Grupurile din domeniul drepturilor omului s-au opus ferm deciziei Washingtonului de a furniza Ucrainei bombe cu fragmentație, care pot rămâne nedetonate și pot pune în pericol viețile civililor timp de ani de zile. 94% din victimele înregistrate în urma utilizării bombelor cu dispersie sunt civili, iar dintre aceștia aproape 40% sunt copii.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că decizia de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie a fost “foarte dificilă”, dar a optat pentru acest lucru deoarece Kievul are nevoie de mai multă muniție pentru a continua lupta prin care să alunge trupele ruse de pe teritoriul ucrainean.

Peste 100 de țări – printre care Marea Britanie, Franța și Germania – sunt semnatare ale unui tratat care interzice utilizarea acestui tip de armament.

Tot marți, Șoigu a denunțat și “lipsa” de condamnare din partea organizațiilor umanitare a acestei decizii privind livrarea de bombe cu fragmenție către Ucraina.

“Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate”

Ministrul rus a mai afirmat că operațiunile de contraofensivă ale Kievului “eșuează”, iar armata ucraineană a rămas fără muniție și echipamente, în ciuda sprijinului venit din partea Occidentului.

“Rezultatele preliminare ale ostilităților arată că resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate”, a declarat ministrul rus.

Între timp, Șoigu a subliniat rolul Rusiei în “demolarea multor mituri privind standardele militare occidentale superioare”, inclusiv antrenarea a zeci de mii de soldați ucraineni de către Statele Unite și aliații săi din NATO.

“Mulți dintre ei au fost trimiși pe linia frontului, au fost luați prizonieri și, ulterior, au vorbit în detaliu despre metodele de pregătire ale NATO”, a spus Șoigu.

“În cele mai multe cazuri, părerile au fost negative”, a mai susținut oficialul rus.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *