Contraofensiva ucraineană „nu se ridică la înălțimea așteptărilor pe niciun front” deocamdată, spun oficialii occidentali. Avertismentul Kievului

Oficialii au avertizat în același timp că asaltul se află încă în faza incipientă – și că SUA și aliații săi „rămân optimiști”, în vreme ce Ucraina a spus și ea că principala sa forță militară nu a fost aruncată în luptă și că evenimentele majore urmează să aibă loc, scriu CNN și The Guardian.

Contraofensiva ucraineană are deocamdată puțin succes, iar forțele rusești dau dovadă de mai multă competență decât anticipau anterior evaluările occidentale, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali și un înalt oficial militar american.

Practic, contraofensiva „nu răspunde așteptărilor pe niciun front”, a spus unul dintre oficiali.

Potrivit evaluărilor occidentale, liniile de apărare rusești s-au dovedit a fi bine fortificate, ceea ce face ca pătrunderea forțelor ucrainene să fie o misiune dificilă.

În plus, Rusia reușit să blocheze blindatele ucrainene cu atacuri cu rachete și cu mine și a desfășurat mai eficient forța sa aeriană.

Forțele ucrainene se dovedesc „vulnerabile” la câmpurile de mine și forțele rusești se dovedesc „competente” în apărarea lor, a mai declarat unul dintre oficialii occidentali.

Oficialii au avertizat în același timp că contraofensiva se află încă în faza incipientă – și că SUA și aliații săi „rămân optimiști” că forțele ucrainene vor reuși să obțină câștiguri teritoriale în următoarea perioadă.

Este probabil, de asemenea, ca SUA și aliații săi să aștepte cel puțin până în luna iulie pentru o evaluare mai clară a progresului contraofensivei, care a fost lansată treptat în ultimele săptămâni și care este considerată crucială pentru soarta războiului.

În plus, oficialii au observat că forțele ucrainene s-au adaptat ele însele la tacticile și apărarea Rusiei, inclusiv desfășurând mai multe asalturi fără blindate. În ultimele zile, forțele ucrainene au avut, de asemenea, mai mult succes în ceea ce privește doborârea avioanelor rusești.

În cele din urmă, contraofensiva se dovedește a fi „dură” atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia, a declarat unul dintre oficialii occidentali, care a observat că ambele părți înregistrează pierderi grele.

Ucraina: „Avem încă evenimente majore în față”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut deja miercuri că progresele contraofensivei au fost „mai lente decât se dorea”. Ucraina, care a atacat în special în câteva direcții, în special în Donețk și Zaporojie, a anunțat zilele trecute că a eliberat opt mici localități.

Vineri, ministra adjunctă a Apărării de la Kiev a declarat și ea că forțele Ucrainei fac totuși progrese și că principalul asalt al contraofensivei nu a început încă.

„Lovitura principală” a Ucrainei în contraofensiva nu a venit încă, iar unele trupe nu au fost aruncate în luptă, a declarat vineri Hanna Maliar pentru televiziunea de stat. „Avem încă evenimente majore în față”, a asigurat ea.

Între timp, Rusia își întărește forțele de-a lungul frontului, „trimițând unități de asalt aeropurtate în sud și est”, iar rezervele rusești – recent relocate în est – nu au avut până acum succes în timp ce „au încercat să străpungă” liniile ucrainene, a precizat Maliar.

Comandantul trupelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskyîi, a declarat și el, într-un interviu acordat The Guardian, că forța principală nu a fost încă angajată în luptă, iar acum, Kievul „sondează locurile slabe din apărarea inamicului”.

Ucraina a asamblat 12 brigăzi noi pentru contraofensiva mult așteptată, nouă dintre acestea fiind echipate de aliații NATO. Se crede că doar trei dintre ele au fost angajate în luptă până în prezent.

În cadrul brigăzilor care nu au intrat încă în luptă se află cele dotate cu tancurile britanice Challenger 2.

„Nu trebuie să subestimăm inamicul. A anticipat și continuă să anticipeze cele mai periculoase direcții ale mișcărilor noastre și construiește acolo apărări puternice, destul de greu de penetrat”, a mai spus Sîrskyîi.

Dar Syrskyi a declarat că moralul, antrenamentul și pregătirea trupelor sale i-au dat încredere că o deschidere va fi găsită și exploatată de forțele ucrainene. El a spus: “Într-un cuvânt, acesta este un “proces” în curs de desfășurare. Toată lumea își trage concluziile și nimeni nu vrea să fie păcălit la fel de două ori”.

„Victimele ucrainene sunt numeroase, nu atât de grave pe cât sugerează Rusia”

Înainte de contraofensivă, oficialii occidentali și experții au avertizat că forțele care apără un teritoriu beneficiază întotdeauna de avantaje semnificative, mai ales având în vedere săptămânile pe care forțele rusești le-au avut la dispoziție pentru a-și consolida liniile defensive.

Mai mulți oficiali au declarat pentru CNN de asemenea că și vremea nefavorabilă s-a dovedit a fi o problemă pentru forțele ucrainene.

„Vremea a afectat programul ofensivei, deoarece vehiculele au întâmpinat dificultăți. Victimele ucrainene sunt numeroase, deși nu atât de grave pe cât încearcă să sugereze Rusia”, a declarat unul dintre oficiali.

După o reuniune a grupului aliaților Ucrainei de săptămâna trecută de la Bruxelles, generalul american Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a subliniat că Ucraina face „progrese constante” și a avertizat că sprijinul occidental trebuie să continue pe termen lung.

„Este o luptă foarte dificilă, este o luptă foarte violentă și va dura probabil o perioadă de timp considerabilă și cu costuri ridicate”, a spus Milley.

Referindu-se la faptul că Ucraina a pierdut vehicule blindate în primele zile ale contraofensivei, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că „ucrainenii au capacitatea de a recupera echipamentele care au fost avariate, de a le repara acolo unde este posibil și de a le readuce în luptă”.

„Vor continua să existe pierderi”, dar forțele ucrainene „au încă o mare capacitate de luptă”, a adăugat Austin.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *