Coreea de Nord anunță că va desfășura forțe armate mai puternice și noi arme la granița cu Sudul

Coreea de Nord anunță că va desfășura forțe armate mai puternice și noi arme la granița cu Sudul

Anunțul Phenianului privind desfășurarea de noi forțe militare și arme la frontiera cu Coreea de Sud vine la o zi după ce Seulul a suspendat o parte din acordul militar din 2018 dintre cele două Corei, protestând față de lansarea de către Nord a unui satelit de spionaj, relatează Reuters.

„De acum înainte, armata noastră nu va fi niciodată legată de Acordul militar Nord-Sud din 19 septembrie”, a transmis Ministerul nord-coreean al Apărării, citat de agenția de știri KCNA, precizând că va restabili toate măsurile militare pe care le-a întrerupt în cadrul acordului cu Coreea de Sud.

„Vom retrage măsurile militare, luate pentru a preveni tensiunile și conflictele militare în toate sferele, inclusiv pe uscat, pe mare și în aer, și vom desfășura forțe armate mai puternice și echipamente militare de tip nou în regiune de-a lungul liniei de demarcație militară”, se mai precizează în anunțul ministerului.

Coreea de Nord a anunțat miercuri că a plasat pe orbită primul său satelit de spionaj, adăugând că va lansa și alți sateliți. Acesta a fost a treia astfel de încercare a Phenianului, care a venit după vizita lui Kim Jong-un în Rusia, unde președintele Vladimir Putin a promis că va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți.

Oficialii de la Seul spun că lansarea satelitului a implicat cel mai probabil asistența tehnică rusă, în cadrul unui parteneriat în care Coreea de Nord a furnizat Rusiei milioane de proiectile de artilerie.

Moscova și Phenianul au negat acordurile de armament, dar au vorbit despre o cooperare mai profundă între ele, inclusiv în ceea ce privește sateliții.

Ca răspuns la lansarea satelitului nord-coreean, Seulul a suspendat miercuri o parte din acordul intercoreean, cunoscut sub denumirea de Acord militar cuprinzător, și a declarat că va intensifica imediat supravegherea de-a lungul graniței puternic fortificate.

De partea sa, Phenianul a avertizat că Seulul va fi tras la răspundere „în totalitate în cazul în care va izbucni o ciocnire iremediabilă” între cele două țări.

O reacție, în acest context, a venit și din partea SUA, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american afirmând că decizia Coreei de Sud de a suspenda o parte din acord a fost un „răspuns prudent și reținut” și acuzând „nerespectarea acordului” de către Coreea de Nord.

Acordul dintre cele două Corei a fost semnat în 2018 de Kim Jong-un și președintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in.

Dispariția acordului ar putea crește riscul de confruntare de-a lungul frontierei dintre Nord și Sud, a avertizat Moon Chung-in, profesor la Universitatea Yonsei și fost consilier special al președintelui Moon în timpul discuțiilor cu Kim.

„Confruntările accidentale pot escalada într-un conflict în toată regula, inclusiv lovituri nucleare. Avem toate motivele să încercăm să reducem riscurile și tensiunile și, în schimb, Sudul merge în direcția opusă”, a spus Moon Chung-in, care admite că Phenianul nu a respectat toate elementele acordului.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *