Coridorul vertical, proiectul care ar putea scăpa Balcanii și țările din jur de gazul rusesc

Rmag Breaking News

La Forumul Macedonia de Est și Tracia, desfășurat la Alexandroupolis pentru al doilea an consecutiv, subsecretarul de stat american pentru resurse energetice, Jeffrey Pyatt, a prezentat Coridorul Vertical ca pe următorul proiect vizionar pentru dezvoltarea energetică a regiunii.

Pyatt a subliniat importanța acestui proiect, care urmează să utilizeze infrastructura existentă din Grecia către Ucraina pentru a facilita importurile de gaz natural lichefiat (GNL) prin Grecia și pentru a asigura un nou flux de gaze naturale către Europa Centrală și Balcanii de Vest.

Astfel, se va contribui la stabilizarea prețurilor și la reducerea dependenței de gazul rusesc în regiune. Mai mult decât atât, oficialul american a accentuat faptul că acest proiect va susține obiectivul UE de a deconecta complet de gazele naturale rusești până în 2027.

În ceea ce privește participanții la proiect, directorul general al Transgazul, Ion Sterian, a fost un susținător cheie al Coridorului Vertical, lucrând împreună cu țările vecine pentru a avansa această inițiativă strategică.

Recent, o întâlnire strategică a avut loc la sediul Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, unde mai mulți operatori de sisteme de transport de gaze, printre care și cele din Grecia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina, au semnat un nou Memorandum de Înțelegere pentru Coridorul Vertical.

Proiectul a primit deja interes din partea a 27 de companii, inclusiv din România, care au depus oferte pentru capacitatea de transport de gaze în perioada 2024-2050. Cererile angajante de capacitate sunt așteptate să fie depuse în curând, iar acest lucru va marca un pas important în dezvoltarea infrastructurii regionale de transport de gaze.

Ion Sterian, liderul Transgaz, a subliniat importanța economică și strategică a Coridorului Vertical pentru România și regiunea înconjurătoare. El a evidențiat beneficiile pe care le va aduce această inițiativă în termeni de securitate energetică și creștere economică.

Proiectul a primit recent sprijin și din partea Parlamentului bulgar, care a adoptat o decizie pentru extinderea infrastructurii de transport de gaze naturale a Bulgartransgaz și implementarea a trei proiecte majore. Aceste proiecte sunt esențiale pentru asigurarea aprovizionării cu gaze în contextul suspendării iminente a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și vor contribui la diversificarea surselor de gaze naturale în regiune.

Proiectul Coridorul Vertical este o inițiativă care urmărește crearea unui nou traseu de transport pentru gaze naturale în regiunea Europei Centrale și de Est.

Iată care sunt obiectivele cheie ale proiectului:

– Crearea unui culoar bidirecțional pentru gaze naturale, care să permită fluxuri de la nord la sud și invers.

– Diversificarea surselor de gaz pentru țările din regiune, prin conectarea terminalelor de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia la rețelele din Europa Centrală și de Est.

– Asigurarea securității energetice prin reducerea dependenței de gazul rusesc.

Dacă va fi finalizat, Coridorul Vertical ar putea avea următoarele beneficii:

– Prețuri mai stabile la energie în regiune.

– Posibilitatea pentru țări precum Ucraina și Republica Moldova să își diversifice sursele de gaz.

– Crearea unui centru regional de gaze naturale în România.

Proiectul este susținut de țări precum Grecia, Bulgaria, Ungaria, România și Statele Unite.

Coridorul Vertical va funcționa ca un sistem de transport bidirecțional pentru gaze naturale, conectând terminalele de GNL din Grecia cu rețelele din Europa Centrală și de Est.

De unde vin gazele?

Gazele naturale pot proveni din diverse surse, cum ar fi:

– Terminalele de GNL din Grecia, care pot importa gaze din țări precum Algeria, Qatar și Statele Unite.

– Producția locală de gaze din țările din regiune, cum ar fi România și Bulgaria.

Unde merg gazele?

Gazele transportate prin Coridorul Vertical pot fi livrate către:

– Țările din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și Ucraina.

– Europa de Vest, prin intermediul interconexiunilor existente.

Cine le folosește?

Gazele naturale transportate prin Coridorul Vertical pot fi utilizate de:

– Gospodării pentru încălzire și gătit.

– Industrie pentru producția de energie și alte bunuri.

– Centrale electrice pentru generarea de energie electrică.

Iată un exemplu de cum ar putea funcționa Coridorul Vertical:

– Un terminal de GNL din Grecia primește o livrare de gaze naturale din Algeria. Gazele naturale sunt lichefiate și transportate cu nave cisternă către Grecia. Gazele naturale lichefiate sunt regasificate la terminalul din Grecia. Gazele naturale sunt injectate în rețeaua de transport din Grecia. Gazele naturale sunt transportate prin Bulgaria, România și Ungaria. Gazele naturale ajung în Ucraina și Republica Moldova. Gazele naturale sunt utilizate de gospodării, industrie și centrale electrice din regiune. Este important de reținut că proiectul Coridorul Vertical este încă în faza de dezvoltare.

Există o serie de provocări care trebuie depășite, cum ar fi:

– Construcția de noi infrastructuri de transport.

– Obținerea aprobărilor necesare de la autoritățile naționale.

– Asigurarea finanțării pentru proiect.

Totuși, dacă va fi finalizat, Coridorul Vertical ar putea avea un impact semnificativ asupra securității energetice a regiunii Europei Centrale și de Est.

The post Coridorul vertical, proiectul care ar putea scăpa Balcanii și țările din jur de gazul rusesc appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *