Cresc infectările cu West Nile în județul Brăila: 2 noi cazuri – Cifre oficiale INSP în România: peste 50 de cazuri și 8 decese

Cresc infectările cu West Nile în județul Brăila: 2 noi cazuri – Cifre oficiale INSP în România: peste 50 de cazuri și 8 decese

 

Două noi cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost raportate în judeţul Brăila, pacienţii fiind internaţi cu forme medii de boală.

În acest sezon, în judeţ au fost înregistrate şapte cazuri de infecţie West Nile. Județul Brăila fiind pe al doilea loc, pe țară, după Capitală, cu cele mai multe cazuri de infectare cu West Nile. În plus, a fost raportat și un deces după infectarea cu West Nile, până în prezent.

”La nivelul judeţului Brăila se constată o creştere a riscului de apariţie a infecţiilor cu virusul West-Nile, agravat şi de fenomenele meteorologice din ultima perioadă. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică a informat, în această după-amiază, Instituţia Prefectului – Judeţul Brăila cu privire la apariţia a încă două cazuri de infectare cu virusul West-Nile. Este vorba despre un pacient cu domiciliul în municipiul Brăila, iar celălalt în comuna Zăvoaia. Ambii pacienţi sunt internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă Brăila cu o formă medie de boală şi prezintă evoluţie favorabilă”, a anunţat, marţi, Prefectura Brăila, potrivit News.ro.

Prefectura Brăila a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru dezinsecţie şi pentru asanarea bălţilor, în contextul creşterii populaţiei de ţânţari, care transmit acest virus.

Autorităţile locale trebuie să organizeze activităţi de dezinsecţie cu societăţi autorizate în acest scop, punând accent pe zonele cu vegetaţie bogată, parcuri, precum şi pe zonele riverane. De asemenea, primăriile trebuie să ia măsuri pentru asanarea/desecarea bălţilor şi a acumulărilor de apă formate în urma ploilor abundente, precum şi pentru informarea populaţiei asupra necesităţii îndepărtării apei reziduale din gospodării sau din subsoluri.

 RAPORT OFICIAL INSP – INFECȚIA WEST NILE în ROMÂNIA, septembrie 2023

 

De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 21.09.2023 s-au înregistrat 55 de cazuri dintre care 53 cazuri confirmate si 2 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 8 au decedat.

Documentul cu cifrele oficiale West Nile prezentate de INSP poate fi consultat AICI

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă:20-29 de ani –  130-39 de ani – 140-49 de ani –  250-59 de ani –  1060-69 de ani –  1970-79 de ani –  12≥ 80 de ani –  10Total – 55 de cazuri

Distributia pe judete a cazurilor (in functie de unitatea teritoriala de expunere) este: 

București (8)Bacău (1)Bihor (2)Botoșani (2)Brăila (5)Buzău (1)Dolj (5)Galați (6)Ialomița (1)Iași (5)Ilfov (4)Olt (3)Prahova (1)Sibiu (1)Satu Mare (6)Tulcea (3)Vaslui (1).

Un caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul București cât și în județul Tulcea (debut în S 31) si a fost atribuit jud. Tulcea.

 

 

DECESE DUPĂ INFECȚIA CU WEST NILE

Au fost înregistrate 8 decese în județele: Bihor (1)Brăila (1)Ilfov (2)Dolj (1)Prahova (1)Satu Mare (1)Sibiu (1).

 

PRINCIPALELE SIMPTOME LA INFECȚIA cu WEST NILE

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă persoanele care au febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate sunt sfătuite să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

 

Infecția WEST NILE – Cum se transmite

Infecţia West Nile este o boală produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înţepătură de ţânţar şi interumană  prin transmitere verticală, transfuzii de sânge, transplant.

Perioada de risc pentru transmiterea bolii este cuprinsă între lunile mai şi noiembrie.

Factori favorizanţi pentru apariţia cazurilor/ epidemiilor sunt modificările de ordin climatic – temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

 

MĂSURI CONTRA INFECȚIEI WEST NILE

Recomandările pentru populație sunt următoarele:- să evite expunerea la țânțari, purtând îm brăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;- să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari pe părţile neacoperite ale corpului;- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre);- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;- să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie;

– să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinţei, utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit;

– utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucrează noaptea pe câmp), pe plasele pentru ţânţari, pereţii cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *