CSA Steaua poate deveni club de drept privat? MApN, răspuns pentru suporteri

CSA Steaua poate deveni club de drept privat? MApN, răspuns pentru suporteri

CSA Steaua București nu are în continuare drept de promovare, iar echipa de fotbal pare că se îndreaptă spre același scenariu și pentru sezonul viitor. Fanii disperați încearcă prin toate mijloacele să îi trezească din amorțeală pe cei de la Ministerul Apărării.

CSA Steaua București se poate transforma în SA? Cum a răspuns MApN

Suporterii CSA Steaua din comunitatea „Fidelis Steaua”, au făcut o solicitare către Ministerul Apărării prin care au vrut ca publicul să fie informat cu privire la posibilitatea de „a avea în subordine/compunere Cluburi Sportive constituite ca Societați comerciale pe Acțiuni (S.A.)”.

Fanii amenință pe pagina de Facebook că vor trece la măsuri legale: „Le-am adus la cunoștință faptul că vom face sesizări la Direcția Națională Anticorupție în situația în care, se va face trafic de influență în cadrul Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro și nu numai în ceea ce privește influențarea proceselor pe aflate pe rol, în special cel cu privire la prejudiciu pe care trebuie să îl plătească clubul FCSB”.

Consiliați de un jurist, suporterii au invocat mai multe articole și temeiuri juridicare ar sta la baza înființării acestui SA: „Am încercat să îi fac să înțeleagă importanța mizei în acest sport de echipă numit fotbal, faptul că nu există drept de promovare pentru echipa de fotbal duce la devalorizarea mărcii STEAUA și foarte important la demoralizarea suporterului Stelist care a fost alături de această echipă încă de la reactivarea secției.

Le-am spus faptul că ne simțim prostiți, ținuți în necunoștință și că suntem batjocoriți de MAPN/CSA STEAUA din cauza faptului că Clubul uzurpator SC FC FCSB SA (care în continuare își arogă palmaresul CSA STEAUA), este și va fi primit în continuare pe Stadionul Steaua administrat de aceste instituții”.

MApN, răspuns pentru suporterii CSA Steaua București

Ministerul Apărării a oferit un răspuns oficial cu privire la cererea suporterilor: „Din lecturarea reglementărilor mai sus arătate rezultă că, prin legea în vigoare, este creată posibilitatea instituției militare de a avea în compunere/subordine cluburi și asociații sportive, iar, din această perspectivă, sub aspect condițional, este necesar ca respectivele entități să fie înființate potrivit legislației în vigoare, incidente domeniului vizat”.

Ministerul Apărării, răspuns la solicitarea suporterilor

Cu alte cuvinte, Ministerul Apărării Naționale poate înființa Cluburi Sportive, atât de drept public cât și de drept privat, drept dovadă stă temeiul juridic invocat în adresă.

Conform răspunsului, Direcția Generală Juridică din cadrul MApN continuă însă să spună că nu se poate face o analiză în concret sub aspectul legalității, decât după aprecierea Necesității și Oportunității care se face de către cei în drept, adică de ministrul Angel Tîlvar.

Ministrul Apărării e singurul care poate decide viitorul secției de fotbal a clubului Steaua

În concluzie, cheia rezolvării acestei probleme juridice se află în mâinile ministrului Apărării, Anghel Tîlvar sau al viitorului său înlocuitor. Departamentul juridic al MApN consideră prin acest răspuns că nu are sens să analizeze în concret o situație juridică, care nu a trecut pe la cel care are prerogativele Oportunitații și Necesități.

În traducere, care să fie aprobată de Anghel Tîlvar. Ministrul Apărării este cel care ar trebui să inițieze un astfel de demers și să își asume responsabilitatea pentru o asemenea decizie.

Ba, mai mult, Legea Sportului permite MApN-ului să înființeze un club de drept privat, precum și legea de organizare a MApN. Legea Sportului nu permite însă cluburilor de drept privat să promoveze sau să evolueze în SuperLiga.

Aici este și blocajul, rezolvat spre exemplu de cei de la Corvinul Hunedoara. Rămâne de văzut dacă Ministerul Apărării va face vreun demers în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *