Cu cat a scăzut prețul laptelui la raft 

Cu cat a scăzut prețul laptelui la raft 

Scăderea prețului laptelui la raft aduce noi economii în buzunarele românilor, contribuind astfel la reducerea cheltuielilor lunare ale familiilor. Această scădere a prețului laptelui poate să conducă și la o mai bună disponibilitate a unui aliment de bază în casele românilor, contribuind la asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate pentru toți membrii familiei.

Reducerea vine ca urmare a ordonanței OUG 67/2023, și vizează limitarea adaosurilor comerciale, pentru o perioadă de trei luni, în procesarea și comercializarea a 14 produse alimentare esențiale.

Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarketurilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii”, a declarat Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii.

În lista celor 14 produse se află și laptele, mai exact lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT. Dacă până acum câteva zile prețul în medie a acestuia era de 7.5 lei, astăzi poate fi găsit chiar și la preț de circa 5 lei. 

Prețul laptelui a început să crească odată cu pandemia de COVID-19. Aceasta a avut un impact semnificativ asupra prețului laptelui prin crearea unui context complex de perturbări în industria alimentară. 

Blocajele și restricțiile de mișcare au generat întreruperi în lanțurile de aprovizionare, afectând distribuția și disponibilitatea produselor lactate. În plus, închiderea temporară sau limitarea activităților de producție a fermelor și a facilităților de procesare, au dus la o scădere a ofertei, exercitând astfel presiuni asupra prețurilor. 

Pe lângă aceasta, schimbările în comportamentul consumatorilor și cererea fluctuantă pentru produsele alimentare au adăugat incertitudine pe piață.

După încheierea pandemiei, și începerea războiului dintre Rusia și Ucraina a intensificat presiunile asupra prețului laptelui. Tensiunile geopolitice au afectat lanțurile de aprovizionare, în special în ceea ce privește furnizarea îngrășămintelor și furajelor esențiale pentru producția de lapte. 

Deoarece Ucraina și Rusia erau exportatori importanți de astfel de resurse, escaladarea conflictului a creat incertitudini în aprovizionarea acestor materii prime, determinând creșterea costurilor de producție pentru fermieri. Ca rezultat, prețurile laptelui au continuat să crească, reflectând schimbările complexe din contextul global.

Pandemia și conflictul militar din Ucraina au avut un impact semnificativ asupra inflației, ceea ce a avut consecințe neplăcute pentru români, prin creșterea prețurilor și costurilor în viața de zi cu zi la alimentele de bază, inclusiv la laptele de consum, carne, făină, zahăr, ouă, ulei, fructe și legume. 

Dacă în martie 2020, prețul unui litru de lapte de consum 1.5% era de până în 5 lei, în august 2022 acesta s-a apropiat de 6 lei, iar pe 31 iulie 2023 era chiar și de peste 8 lei în unele magazine. 

Toate acestea au dus la îngrijorări în rândul românilor și în cele din urmă la susținere din partea Guvernului, care a venit cu OUG 67/2023, prin care s-a decis limitarea adaosurilor comerciale pe o perioadă de trei luni pentru produse alimentare esențiale, în vederea reducerii prețurilor la aceste produse și, prin urmare, sprijinirea capacității de cumpărare a populației.

Prin această măsură, Guvernul speră și la o reducere a inflației, care ar trebui să fie vizibilă în următoarele trei luni „Știți foarte bine, inflația a ajuns la aproape 10,3% în România și sunt sigur că scăderile la raft a alimentelor de bază vor duce la o putere de cumpărare mai mare, și în următoarele trei luni trebuie să se vadă o scădere clară și a inflației”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *