Cum a ajuns Nike o victimă a lucratului de acasă. Nici concedierile nu mai pot salva gigantul de la probleme

RMAG news

În ultimii ani, lucrul de la distanță a devenit o normă pentru multe companii din cauza pandemiei de COVID-19.

Pentru gigantul încălțămintei sportive Nike, această schimbare a modului de lucru a adus însă consecințe neașteptate. CEO-ul Nike, John Donahoe, a exprimat preocupări serioase cu privire la impactul muncii de la distanță asupra inovației în cadrul companiei, susținând că acest mod de lucru a încetinit dezvoltarea de noi produse.

Donahoe a evidențiat dificultățile întâmpinate în inovarea de produse, precum dezvoltarea unor noi modele de pantofi sport, într-un mediu virtual. „Este foarte greu să inovezi îndrăzneț, să dezvolți un pantof sport, pe Zoom”, a declarat el într-un interviu pentru CNBC. Închiderea fabricilor de încălțăminte din Vietnam pe durata pandemiei a adăugat un alt strat de dificultate, exacerbând problemele legate de inovație.

Reacția pieței și măsurile de restructurare la Nike

Comentariile lui Donahoe vin într-un moment dificil pentru Nike, care se confruntă cu critici din partea analiștilor și investitorilor. Aceștia au remarcat că Nike a rămas în urmă în materie de inovație, pierzând cota de piață în fața unor branduri emergente precum On Running și Hoka, care au câștigat teren rapid în ultimii ani.

În încercarea de a contracara aceste tendințe, în decembrie, Nike a anunțat un plan amplu de restructurare, vizând reducerea costurilor cu aproximativ 2 miliarde de dolari în următorii trei ani. Mai mult, compania a redus și previziunile de vânzări, anticipând o cerere scăzută în trimestrele următoare. Ca parte a acestor eforturi de eficientizare, Nike a decis să concedieze 2% din forța de muncă, adică peste 1.500 de angajați, pentru a investi mai mult în inovația pentru încălțămintea de alergare.

Inovații recente și perspective de viitor pentru Nike

În ciuda provocărilor, Nike nu a renunțat la inovație. Pregătindu-se pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, compania a prezentat o serie de prototipuri de pantofi pentru alergare, create cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceste modele avangardiste, prezentate la un eveniment în Paris, sunt destinate să răspundă nevoilor specifice ale sportivilor de renume mondial, cum ar fi fotbalistul Kylian Mbappé și maratonistul Eliud Kipchoge.

Colecția, denumită „A.I.R.” (Athlete Imagined Revolution), semnalează o nouă direcție în designul de încălțăminte sportivă, unde fantezia de design se aliniază cu nevoile funcționale de performanță. Chiar dacă aceste prototipuri nu sunt încă disponibile pentru vânzare, ele oferă o fereastră spre viitorul inovațiilor Nike, demonstrând că, în ciuda provocărilor, compania încă are capacitatea de a redefini echipamentul sportiv.

În concluzie, deși munca de la distanță și restructurările interne au pus presiune pe Nike, strategia de inovație a companiei pare să se recalibreze. Cu noi prototipuri în dezvoltare și un accent reînnoit pe nevoile atleților, Nike caută să-și revitalizeze abordarea în speranța de a-și recâștiga poziția de lider pe piața globală a încălțămintei sportive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *